Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση Στέφανου Σαμοΐλη στην Γενική Συνέλευση της ΣΕΕΔΔΕ.

Παρέμβαση Στέφανου Σαμοΐλη στην 18η Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ)

30/03/2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, θα ήθελα να χαιρετίσω τη 18η Γενική Συνέλευση σας και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ στη Γενική σας Συνέλευση, αφού και πέρσι, στις 6 Απρίλη, είχαμε ξανασυναντηθεί στο ίδιο μέρος, όπως και σήμερα.

Το τονίζω αυτό, διότι τότε είχαμε τοποθετηθεί, ως ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες μετά την ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου (της περίφημης “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ, που η τότε κυβέρνηση είχε κρίνει σκόπιμο να την εντάξει εξ ολοκλήρου και κατά γράμμα στην ελληνική νομοθεσία).

Τότε, είμαι βέβαιος ότι θυμάστε, πως ανάμεσα στις εκατοντάδες ρυθμίσεις του νόμου 4254/2014 πλέον ήταν:
  • Η κατάργηση του θεσμού της θεώρησης τιμών.
  • Η προώθηση των αστικών μισθώσεων για την ενοικίαση βιλών ή διαμερισμάτων.
  • Η εισαγωγή της έννοιας των μονοκατοικιών ως τουριστικών επαύλεων από τον ν. 4179/2013 και η επακόλουθη μείωση των απαιτούμενων τ.μ. για την αδειοδότηση τους (από 100 τ.μ. σε 80 τ.μ.).
  • Η άρση της υποχρεωτικότητας εγγραφής σε επιμελητήρια ανοίγουν το δρόμο στην καταστροφή της δραστηριότητας σας.
Ενδιάμεσα, πέρασε ο δεύτερος τουριστικός νόμος της κυβέρνηση Σαμαρά, ο 4276, πάνω στον οποίον “πάτησε” ένας άλλος, άσχετος με τον τουρισμό νόμος, ο 4306, για να φέρει στην επιφάνεια τον αντικαταστάτη της “καρτέλας”: το “αυτοκόλλητο”. Υπεύθυνος για τη διαδικασία χορήγησης “αυτοκόλλητου” είναι ο ΣΕΤΕ, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, η οποία σημειωτέον υπογράφηκε, όπως και αρκετές άλλες, μερικές μέρες πριν τις εκλογές.

Ωστόσο, σε αυτό πρέπει να συνομολογήσουμε πως έχουμε μια κατάσταση που δεν είναι ορθή. Δηλαδή για ποιο λόγο δε θέλαμε την “καρτέλα” και θέλαμε το “αυτοκόλλητο”; Για ποιο λόγο αποστερήσαμε από τη ΣΕΕΔΔΕ εν προκειμένω ένα σοβαρό συνδικαλιστικό και λειτουργικό έσοδο; Να συζητήσουμε αν το κόστος ήταν βαρύ για τους μικρούς επιχειρηματίες, αλλά τουλάχιστον τότε πήγαινε στη Συνομοσπονδία τους, στη συλλογική συνδικαλιστική τους έκφραση. Τώρα;

Αν και είμαι σίγουρος πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κυρίαρχο στις προτεραιότητες της υπουργού, θα ήθελα να προχωρήσω τις σκέψεις μου λίγο παραπέρα: παρότι το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, το “αυτοκόλλητο”, η πιστοποίηση και η κατάταξη είναι διαδικασίες αυτή τη στιγμή ξεχωριστές, που τις έχουν αναλάβει διαφορετικοί μεταξύ τους φορείς, εν τέλει δεν αφορούν όλες το πως το κράτος ρυθμίζει τη νόμιμη διάθεση και λειτουργία καταλυμάτων, πως το κράτος εννοεί τη λέξη “κατάλυμα”;

Με αυτή την έννοια, αποτελούν όχι απλώς μεταξύ τους συνδεόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά μια ενότητα της τουριστικής στρατηγικής, η οποία πρέπει να επιβλέπεται, να σχεδιάζεται και να ρυθμίζεται από το κράτος ενιαία, προς όφελος του πολίτη, του επιχειρηματία και του τουρίστα.

Βεβαίως, αυτή δεν είναι η μόνη ανορθολογική κατάσταση που υπάρχει στον υποκλάδο των τουριστικών καταλυμάτων.

Εξίσου ανορθολογική –αν και με διαφορετικά κίνητρα και προθέσεις– είναι η κατάσταση με την ασφάλιση των μικρών επιχειρήσεων: κάποια ενοικιαζόμενα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, κάποια στον ΟΑΕΕ, κάποια στον ΟΑΕΕ εκτός αν ο ιδιοκτήτης είναι εγγεγραμμένος στο Αγροτικό Μητρώο, κάποια στον ΟΑΕΕ ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης έχει κύρια ασφάλιση σε άλλο φορέα, κτλ. Μύλος!

Η κυβέρνηση μας είναι σαφέστατα υπέρ των μεταρρυθμίσεων εκείνων που απλοποιούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες (ξεκινώντας από τη φορολογία και την ασφάλιση) προς όφελος του πολίτη. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο ή τουλάχιστον μια νέα ρύθμιση, βάσει της οποίας θα ασφαλίζονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο σύνολο τους και χωρίς εξαιρέσεις.

Κατά τα άλλα, πρέπει να πρυτανεύσει και η κοινή λογική, η οποία θα λαμβάνει υπόψη, ανάμεσα στα άλλα, και τον σκληρά εποχικό χαρακτήρα της τουριστικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, η Ελλάδα μαστίζεται από οξύτατη εποχικότητα, το οποίο δημιουργεί, ακόμα και υπό τις ευνοϊκότερες, σταθερότερες και ασφαλέστερες συνθήκες, προβλήματα στην κάλυψη υποχρεώσεων προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τους εργαζόμενους, προς τις τράπεζες, προς τη ΔΕΗ, κτλ. Η εποχικότητα του τουρισμού, όσο προσπαθούμε να αμβλύνουμε και την ίδια και τις επιπτώσεις της, μας αναγκάζει να καταφύγουμε σε λύσεις με δυναμική και ελαστικότητα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Από την τελευταία φορά πέρσι που βρεθήκαμε εδώ, έχουν αλλάξει πολλά. Κατά μια έννοια, δεν έχω σήμερα τόσο δύσκολο έργο όσο πέρυσι, γιατί είμαι σίγουρος πως η υπουργός είναι έτοιμη να σας ακούσει και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Προσωπικά χαίρομαι που βλέπω πολλές σκέψεις να ωριμάζουν – όπως τη μετάβαση προς το Τουριστικό Επιμελητήριο, μια πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε ως αίτημα μέσα από τον κόσμο του τουρισμού και η οποία νομίζω ότι προχωράει.

Όμως έχουμε πολλές προκλήσεις ακόμα να αντιμετωπίσουμε:
  • Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν ξέρω αν αυτό θα πάρει το χαρακτήρα ενός Τοπικού Συμφώνου ή συνεταιριστικών επιχειρηματικών σχημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, με στόχο την προστασία, ανάδειξη, ανάπτυξη και διαχείριση των τουριστικών πόρων, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ μη ομοειδών συμπληρωματικών μεταξύ τους κλάδων.
  • Να ξανακάνουμε τον τουρισμό, μέσω της επανέναρξης των προγραμμάτων “Κοινωνικού Τουρισμού” υπόθεση και των Ελλήνων εργαζόμενων – αυτών που στήριζαν πάντα τη ραχοκοκαλιά της εγχώριας τουριστικής επιχειρηματικότητας: το ενοικιαζόμενο δωμάτιο.
  • Να εξορθολογήσουμε το ΦΠΑ ανάμεσα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ανάμεσα στη διαμονή και στην εστίαση, ανάμεσα στην εγχώρια παραγωγή και στην τουριστική κατανάλωση, ανάμεσα σε εμάς και των μέσο όρο των γειτονικών μας χωρών. Πάντως, επειδή κάποιες μνήμες είναι νωπές, αύξηση του ΦΠΑ σε κάποιο κρυφό mail υπουργού στην κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να βρείτε!
Νομίζω πως πρέπει να ξανανοίξουμε λοιπόν κάποια από αυτά τα θέματα στη σημερινή μας συζήτηση, γιατί ακριβώς έχουν ωριμάσει. Το σημαντικότερο είναι όμως πως υπάρχει και μια σαρωτική αλλαγή σε κεντρικό επίπεδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εδώ, ξεκινώντας με μια δέσμευση: να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που δε θα βρίσκεται απέναντι σας ή μόνο με μερικούς και συγκεκριμένους, αλλά στο πλευρό του καθενός από εσάς.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
"Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος"
 
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΫΡΟΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Πίνακας Θεόδωρου Βρυζάκη
Η Επανάσταση του 1821 δεν είναι απλώς άλλη μια επέτειος, ένα ιστορικό γεγονός του 19ου αιώνα, αλλά μια κομβική στιγμή, μια ζώσα απόδειξη του όταν οι λαοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, πορείες που εμφανίζονται ως μονόδρομοι, καταστάσεις και καθεστώτα που φαίνονται σαν αμετακίνητα και αιώνια, τότε κανένας, όσο ισχυρός κι αν μοιάζει, δεν μπορεί να τους κρατήσει υποτελείς.

Το 1821, την εποχή της Παλινόρθωσης του Παλαιού Καθεστώτος, κανένας δεν περίμενε ότι στην Ελλάδα θα ξεσπούσε η μόνη μαζική, λαϊκή ευρωπαϊκή επανάσταση της εποχής της, η οποία στο τέλος θα νικούσε. Κι όμως, αυτό συνέβη. Διότι η Ιστορία δείχνει ότι η καθεστηκυία τάξη δεν είναι αιώνια, κι ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται.

Οφείλουμε να θυμόμαστε, αυτές τις μέρες, ότι η Ελληνική Επανάσταση, παιδί του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, είχε ως πρόταγμα την ελευθερία, την ισονομία, την ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία. Και, ταυτόχρονα, ότι δεν ήταν ένα γεγονός τοπικής σημασίας, αλλά διέθετε ένα πανευρωπαϊκό και οικουμενικό μήνυμα, τόσο σημαντικό, που οδήγησε τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής, όχι μόνο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να έρθουν στην Ελλάδα να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για χάρη των ιδανικών που εξέφραζε.

Σε μία εποχή έξαρσης τού ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του νεοφασισμού και του εθνικισμού, αλλά και σε μια εποχή όπου η νεοφιλελεύθερη λιτότητα προβάλλεται ως δήθεν «μόνη εναλλακτική», δεν μπορούμε παρά να τα θυμόμαστε όλα αυτά.

Γιατί ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος. Γιατί οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν και μπορούν να χαράξουν μια διαφορετική πορεία , στον αντίποδα των μνημονίων της εξαθλίωσης.

Γιατί η προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί σύμβολο ελπίδας για όλη την Ευρώπη και για τους λαούς της που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Γιατί σήμερα, η οικοδόμηση μιας άλλης Ελλάδας, σε μια άλλη Ευρώπη, δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά είναι και εφικτή.

Tο Γραφείο Τύπου

Περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Άνω Κορακιάνα.

Περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Άνω Κορακιάνα.
Συναντήσεις με τοπικούς φορείς και ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση με τους κατοίκους

Κέρκυρα, 24/03/2015

Περιοδεία, συνάντηση με τοπικούς φορείς και ανοιχτή συγκέντρωση–συζήτηση με κατοίκους του χωριού διοργάνωσε την Κυριακή 22/3 στην Άνω Κορακιάνα η Οργάνωση Μελών Πόλης Δυτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ. Το “παρών” έδωσαν η βουλευτής του Νομού Φωτεινή Βάκη, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ & περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Φοντάνας, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος & περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γκούσης, ο αντιδήμαρχος Κερκυραίων–Φαιάκων Γιώργος Ραιδεστινός, και μέλη της Οργάνωσης Πόλης Δυτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το γήπεδο της Άνω Κορακιάνας, του οποίου την τάχιστη λειτουργία ζητούν οι κάτοικοι και τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο φέρεται να έχει χρηματοδοτηθεί -και μάλιστα με προδιαγραφές σταδίου- επί καποδιστριακού Δήμου Φαιάκων, ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε και δε λειτούργησε. Το συγκεκριμένο γήπεδο αποτελεί φυσική έδρα του ΠΑΟΚ και, αν χρησιμοποιούταν, θα προσέφερε διέξοδο στις ανάγκες και άλλων γειτονικών σωματείων, στην ΑΕ Φαιάκων και στον Ποσειδώνα Αγ. Μάρκου. Η βουλευτής και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που το επισκέφθηκαν, αντίκρισαν έναν περιφραγμένο χώρο εντελώς παρατημένο, χορταριασμένο και με αποδυτήρια πλήρως κατεστραμμένα.

Ακολούθησε επίσκεψη στο ανακατασκευασμένο -με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ- παλαιό κτήριο της (ιδρυθείσας το 1958) Φιλαρμονικής Άνω Κορακιάνας “Σπύρος Σαμάρας”. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φωκίωνας Μάνδυλας, προς το παρόν το κτήριο -το οποίο δεν έχει ακόμα ηλεκτροδοτηθεί- χρησιμοποιείται για τις πρόβες της χορευτικής ομάδας της Κοινότητας. Επίκειται δημοπρασία για την προμήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προκειμένου το κτήριο να λειτουργήσει ως Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού, με επίκεντρο την ακουαρέλα. Σε δεύτερη φάση, και ως συνεχιζόμενο έργο, απαιτείται η αγορά και η επισκευή δύο διπλανών κτισμάτων, προκειμένου το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα, όταν ολοκληρωθεί, να καλύψει πλήρως της ανάγκες της Φιλαρμονικής Άνω Κορακιάνας. Για τη διαμόρφωση των δύο διπλανών κτισμάτων έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση 360.000 ευρώ, όμως για την αγορά τους απαιτούνται άλλα 40.000 ευρώ, τα οποία η Φιλαρμονική δε δύναται να διαθέσει, καθώς μόνο τα ετήσια λειτουργικά έξοδά της ανέρχονται ομοίως στο ποσό των 40.000 ευρώ.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άνω Κορακιάνας, όπου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σεβαστιανός Μεταλληνός ενημέρωσε λεπτομερώς την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο πρωτογενής τομέας, με έμφαση στην ελαιοπαραγωγή, και οι αγρότες της περιοχής, ενώ επέδωσε και σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του Συνεταιρισμού για την Αγροτική Παραγωγή στην Κέρκυρα. Όπως σημείωσε ο κ. Μεταλληνός, τα προβλήματα της παραγωγής στην Κέρκυρα δε λύνονται με χρηματοδοτήσεις, αλλά με σχεδιασμό και εκμετάλλευση των υπαρχουσών δομών. Και συνέχισε: «Θεωρούμε αναγκαία τη θέσπιση, από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης, ενιαίων οριζόντιων πολιτικών, για την υποβοήθηση των στόχων του πρωτογενούς τομέα σε ολόκληρη την Νησιωτική μας Επικράτεια». Τόνισε ότι, λόγω της ανυπαρξίας οργάνωσης της παραγωγής, οι παραγωγοί απολαμβάνουν μόνο το 30% επί της δυνητικής αξίας του εισοδήματός τους, αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση του Τουρισμού και της Αγροτικής Παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ινστιτούτο Ελαίας και στην ανάγκη επαναλειτουργίας του και, μάλιστα, με επέκταση των δραστηριοτήτων του και σε άλλες καλλιέργειες, στα πλαίσια του ΕΛΓΟ Δήμητρα και υπό την Διεύθυνση και υποστήριξη του Ινστιτούτου Ελαίας Χανίων. Όπως υποστήριξε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αποκεντρωμένες Διευθύνσεις δεν ενημερώνουν τους Συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς για το σχεδιασμό και τις αποφάσεις τους και κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενημερώνει τους παραγωγούς για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα (π.χ. τρόπος και μέσα υλοποίησης της δακοκτονίας κ.ο.κ.). Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αδυναμίες των Αγροτικών Συνεταιρισμών να υλοποιήσουν το έργο για το οποίο συνεστήθησαν, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος θεσμός είναι μονόδρομος για την δυνατότητα παραγωγής στην Κέρκυρα και τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς ο κατακερματισμός του κλήρου δεν επιτρέπει την ύπαρξη αυτόνομων αγροτών με παραγωγή άνω των 150.000 ευρώ ετησίως, που να μπορούν να καλύπτουν αυτόνομα τα έξοδα της εκμετάλλευσης (πιστοποιήσεις, άδειες κλπ). Ακολούθως, άσκησε κριτική στη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και αναφέρθηκε σε κενά και προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος ασφάλισης των αγροτών και στο καθεστώς φορολογίας τους.

Η παρουσία της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Άνω Κορακιάνα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συγκέντρωση–συζήτηση στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού, όπου αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με κατοίκους του χωριού για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντας αλλά και γενικότερα πολιτικά θέματα.
Αρχικά, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος & περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γκούσης ενημέρωσε για τον καθημερινό αγώνα που δίνει η συγκυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να θέσει νέα δεδομένα στις σχέσεις μας με την Ευρώπη, να δώσει στη χώρα σε νέα αναπτυξιακή πορεία και να κατευθύνει το λαό μακριά από το αδιέξοδο στο οποίο τον οδήγησαν τα τελευταία χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλιστα, σημείωσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η κεντρική πολιτική να αξιοποιηθεί και στην Περιφέρεια και στην Κέρκυρα. Μας ενδιαφέρει να εφαρμοστεί μια αναπτυξιακή πολιτική, σε άλλη βάση απ’ ό,τι έως σήμερα, που θα διαμορφώνει τις συνθήκες οικονομικής προοπτικής η οποία θα προκύπτει από την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα».
Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ & περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Φοντάνας μετέφερε τις θέσεις στις οποίες κατέληξε στην τελευταία συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι πρωτόγνωρα για ’μάς όσα εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση. Παρά το συμβιβασμό που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε, θεωρούμε δεδομένο ότι το μνημόνιο τελείωσε κι ότι η τρόικα δεν έχει πλέον κυβέρνηση στην Ελλάδα για να συνεννοηθεί. Η όποια αξιολόγηση, γίνεται εφεξής με βάση τη συμφωνία που πετύχαμε στις 20 του Φλεβάρη. Αυτό δε σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα μας. Γι’ αυτό απαιτείται να διαμορφωθεί ισχυρό λαϊκό κίνημα, που να αντιστοιχίζεται στο δύσκολο διαπραγματευτικό στάδιο που έχουμε να προσπελάσουμε».
Από την πλευρά της, η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, ανέφερε: «Επιτέλους, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους πολιτικοποιήθηκε. Το καλό είναι ότι τα υφεσιακά μέτρα αποφεύγονται και ήδη η αισιοδοξία επανέρχεται, με ήδη δύο νομοσχέδια να έχουν περάσει από τη Βουλή: εκείνο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, που περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς, και το σχετικό με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Είναι επίσης σημαντικό ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τα έσοδα από τη διαχείριση θα στηρίζουν την κοινωνική πολιτική και όχι το χρέος, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Σ’ αυτό συνέβαλε και η ημερίδα για τα περιφερειακά αεροδρόμια, η παραμονή των οποίων στο ελληνικό δημόσιο προφανώς αποτελεί για εμάς “κόκκινη γραμμή”. Πράγματι, όσα καταφέραμε σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα δεν εξαντλούν το σοσιαλιστικό μας όραμα, αποτελούν όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα ακολουθούν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και εκείνο που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση και προβλέπει των αντισυνταγματικά απολυμένων και των διαθέσιμων. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και απαιτούνται διαρκής συνεργασία και οριζόντια επικοινωνία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με τη δημοτική και την περιφερειακή αρχή».
Ο αντιδήμαρχος Κερκυραίων–Φαιάκων Γιώργος Ραιδεστινός τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης εκ μέρους των επιτροπών της Βουλής που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, εξηγώντας τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημοτική Αρχή. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, είναι πολύ σημαντικό ένα τμήμα των αυτοτελών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραμένει σ’ αυτήν, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν.

Όπως παρατήρησαν κάτοικοι της Άνω Κορακιάνας, που ανταποκρίθηκαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια εκδήλωση στο χωριό τους από πολιτικό φορέα, γεγονός το οποίο χαιρέτισαν θερμά. Ανάλογες επισκέψεις και συζητήσεις σε όλο το εύρος του νησιού θα διοργανωθούν από τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ και το επόμενο διάστημα. Επιδίωξη είναι οι πολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του κόμματος και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να γίνουν κοινωνοί των θεμάτων που απασχολούν το λαό και να γίνει επωφελής για το κοινωνικό σύνολο ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων.

Το Γραφείο Τύπου

 

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη.

Να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη.
Ανακοίνωση της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Κέρκυρα, 23/03/2015

Η υπόθεση του Ερημίτη επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων [ΜΠΕ]. Η συγκεκριμένη μελέτη, βασίζεται στο «Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων» ΕΣΧΑΔΑ [ΦΕΚ 406 ΑΑΠΘ 15-11-13] το οποίο έγινε γνωστό στο πανελλήνιο για την πρωτόγνωρη ασυδοσία επί των περιβαλλοντικών δεικτών προστασίας. Εξίσου ιστορική χαρακτηρίστηκε και η προκλητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δεν έγινε δεκτή η Αίτηση Ακύρωσης του ΕΣΧΑΔΑ.

Η επένδυση στην περιοχή, προβλέπει, μεταξύ άλλων: ξενοδοχείο 180 κλινών (δόμηση 7,3 στρ), 84 κατοικίες (δόμηση 27,9 στρ) με 123 διαμερίσματα, εστιατόρια, λιμενική εγκατάσταση χωρητικότητας 57 σκαφών (λιμενολεκάνη 10,5 στρ), σταθμό καυσίμων, οδικό δίκτυο 5 km, μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ΔΕΗ, όγκο εκσκαφών 69.850 m³ κλπ. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε 15 χρόνια, σε τρεις φάσεις των 5 ετών. Στην πρώτη θα χτιστεί το ξενοδοχείο και 32 κατοικίες, στη δεύτερη οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι 22 κατοικίες και στην τρίτη οι τελευταίες 30 κατοικίες.

Μια πιο αναλυτική ματιά, αποκαλύπτει το εύρος της ασυδοσίας της προπαγανδιζόμενης ως θεόσταλτης επένδυσης της NcH Capital. Η εν λόγω ΜΠΕ νομιμοποιεί τεράστιες αυθαιρεσίες σε ολόκληρο το οικοσύστημα του Ερημίτη, αυθαιρεσίες που τόσο οι επενδυτές, όσο και τα παπαγαλάκια της Κέρκυρας, βαπτίζουν “παρεμβάσεις μικρής κλίμακας”, ασήμαντες στο βωμό του κέρδους και της “ανάπτυξης”.

Η Βίδρα lutralutra “...δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο υγρότοπο ως σταθερό ενδιαίτημα [σελ 42 της ΜΠΕ]”! Για την προστασία της δε, προβλέπονται εκσκαφές, επιχωματώσεις παραλίας, κατοικίες και 50 θέσεις στάθμευσης οχημάτων [σελ 85] ακριβώς εφαπτόμενες στη λίμνη! Για την προστασία της θαλάσσιας χλωρίδας, σκάβουν 10,5 στρέμματα θαλάσσιου πυθμένα με Ποσειδωνία για την κατασκευή μικρού λιμένα. Φυσικά αυτή η παρανομία δικαιολογείται απόλυτα “...για να μην επιβαρυνθεί η Ποσειδωνία από την αυθαίρετη αγκυροβόληση”! Οι εργολάβοι θα αποθέσουν τα βυθοκορήματα από την κατασκευή του λιμένος 1,5 ναυτικό μίλι απέναντι από την ήδη επιβαρυμένη περιοχή του όρμου του Σιδαρίου, στην Αστρακερή. Επίσης οι 230 (μόνο!) τόνοι απορριμμάτων το χρόνο, θα επιβαρύνουν με απόφαση του προηγούμενου Δήμου Κέρκυρας (Α.Π. 34303 29-05-14) τον ήδη κορεσμένο Χυτά Τεμπλονίου.

Η τραγική ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι στην επίμαχη ΜΠΕ στη Μήτρα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων [σελ 445-448] αναφέρονται πλήθος τοπικών, αρνητικών, μακροχρόνιων, ισχυρών, ΜΕΡΙΚΩΣ ή ΜΗ αναστρέψιμων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, την πανίδα και τη χλωρίδα του Ερημίτη. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα έργα οδοποιίας, τις συνολικές εκσκαφές στο βουνό τουλάχιστον 35,2 στρεμμάτων, τα δίκτυα, την απόθεση της αλμολάσπης από τη Μονάδα Αφαλάτωσης σε γειτνιάζουσες με την Ποσειδωνία περιοχές, και την απουσία οιασδήποτε πρόβλεψης στην ΜΠΕ για την ακτινοβολία των παρακείμενων Ραντάρ του παράνομα μεταφερόμενου Ναυτικού Οχυρού κλπ, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της αυθαιρεσίας και του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ΜΠΕ εγκρίνει τους όρους ενός ιστορικά απαράδεκτου ΕΣΧΑΔΑ, μιας ιστορικά απαράδεκτης μεταβίβασης - κοινόχρηστης και αναπαλλοτρίωτης κατά το Σύνταγμα περιοχής -, στη βάση ενός παράνομου και αντισυνταγματικού νόμου (ν. 3986/11), μέσω ενός παράνομου οργάνου εκποίησης (ΤΑΙΠΕΔ), για την αποπληρωμή ενός παράνομου και τεχνητού χρέους για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ελληνικός λαός.

Με δυο λόγια, με ένα διαρκές ψέμα και μια συστηματική παρανομία, τσιμεντοποιούν τον Ερημίτη για το συμφέρον των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας επιμένει στην πάγια θέση του:
  1. Η συγκεκριμένη επένδυση και όλες οι αντίστοιχες στην Ελλάδα στις οποίες εμπλέκεται το ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να ακυρωθούν.
  2. Η δημόσια γη και περιουσία να προστατευθούν σαν κόρη οφθαλμού.
  3. Τόσο το κράτος όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν το ύψιστο χρέος της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.
  4. Το ΤΑΙΠΕΔ να καταργηθεί με νόμο, στον οποίο να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αφενός για τη λύση και την εκκαθάριση του, αφετέρου για την επανένταξη στη δημόσια κτήση όσων ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν ήδη μεταβιβασθεί σε αυτό.
  5. Ο Ερημίτης ανήκει στη φύση και τους πολίτες του κόσμου. Οφείλει να παραδοθεί άθικτος στις επόμενες γενεές.
  6. Το μοντέλο της επιχειρηματικότητας και το είδος των επενδύσεων που προκρίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ (μεταξύ αυτών και για τον Ερημίτη), είναι επιζήμιο για την τοπική οικονομία, καταστρέφει το περιβάλλον και κατασπαταλεί τους φυσικούς πόρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος που επιτάσσει η δικτατορία του κέρδους. Η παρέμβαση και κινητοποίηση της κοινωνίας και των φορέων, με κάθε τρόπο, νομικό και κυρίως κινηματικό, μπορεί και πρέπει να αποτρέψει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να φωνάζει: Η φύση πάνω από τα κέρδη. Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τις εξελίξεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Για τις εξελίξεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας καταδικάζουμε απερίφραστα τη δίωξη ενάντια στους  5 φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θεωρούμε πως η δίωξη αυτή ως μόνο σκοπό έχει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και κινηματικής δράσης στο χώρο των Πανεπιστημίων. Είναι μια καθαρή υπόθεση στοχοποίησης πολιτικών αγώνων, που συνάδει με την περιστολή των ελευθεριών που ζήσαμε τα μνημονιακά χρόνια. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ανυπόστατη επιχειρηματολογία από πλευράς κατηγόρων. Η δίωξη αυτή θυμίζει άλλες εποχές οι οποίες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους 5 φοιτητές και καλούμε τη φοιτητική κοινότητα της Κέρκυρας σε μαζικές συλλογικές δράσεις αλληλεγγύης αλλά και προάσπισης των αγώνων που έχουν δοθεί διαχρονικά από το φοιτητικό Κίνημα.

Παράλληλα καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων να πάρει άμεσα θέση για το σοβαρό ζήτημα της κατάργησης του εξαμήνου εξωτερικού του ΤΞΓΜΔ. Μετά την αυθαίρετη απόφαση της Συγκλήτου το εξάμηνο του εξωτερικού ουσιαστικά καταργείται για του φοιτητές ενώ παράλληλα υποβαθμίζονται πλήρως και οι προσφερόμενες σπουδές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους δίκαιους αγώνες που δίνει το φοιτητικό κίνημα στην Κέρκυρα ενάντια στην άδικη αυτή απόφαση καθώς και στην περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών τους μέσω της θεσμοθέτησης πτυχίου μετάφρασης δύο ταχυτήτων.
 
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Ομιλία της βουλευτού Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.


Ομιλία της βουλευτού Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο όρος «ανθρωπιστική κρίση» παραπέμπει σε φυσικές καταστροφές ή πολέμους, είτε είναι απόρροια ανατροπής της φυσικής τάξης πραγμάτων -τέκνο της φυσικής αναγκαιότητας- είτε είναι παρεπόμενο πολέμων. Και ο πόλεμος είναι αναστολή της δικαιικής τάξης και οπισθοχώρηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δυστύχησε ο όρος να αποτυπώσει και να βαπτίσει μια κατάσταση φτώχειας, εξαθλίωσης, αλλά και μια κατάσταση απαξίωσης και ευτελισμού της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα. Θέλησε ο όρος να εκδικηθεί τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.

Αν για τον 18ο αιώνα η φτώχεια θεωρείτο ατομική ευθύνη και αποκλίνουσα συμπεριφορά, για τον 21ο αιώνα γίνεται συνώνυμη μιας αδήριτης αναγκαιότητας, φυσικό φαινόμενο και μετανεωτερική ειμαρμένη πέρα και έξω από πολιτικές βουλήσεις. Η φτώχεια, οι φτωχοί γίνονται «καύσιμο υλικό» και η αναγκαία ανθρωποθυσία που επιβάλλουν τα προγράμματα του νεοφιλελευθερισμού.

Για πρώτη φορά μετά τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχουν άνθρωποι πλεονάζοντες. Υπάρχουν οι περιττοί που θα αφεθούν να σήπονται στις παραγκουπόλεις, στα πεζοδρόμια και στα σκουπίδια. Οι ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, το κομμένο ρεύμα, τα λουκέτα και τα συσσίτια γίνανε η έμπρακτη άρση κάθε έννοιας προόδου, εφόσον η νέα γενιά είναι η πρώτη μεταπολεμική γενιά που οι όροι διαβίωσής της είναι σαφώς χειρότεροι από αυτούς της προηγούμενης.

Είναι η γενιά που εγκλωβίσατε οι πρώην κυβερνώντες στο δίλημμα της μετανάστευσης ή της εσαεί παραμονής στο παιδικό δωμάτιο, προσμένοντας το θαύμα των 300 ευρώ μηνιαίως.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης. Η κριτική που δέχεται, σύμφωνα με την οποία είναι ένα είδος φιλανθρωπίας, είναι ψίχουλα και ελεημοσύνη, μου θυμίζει –επιτρέψτε μου- το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας προς ένα πεινασμένο λαό που ζητούσε ψωμί. Αυτό που χλευάζετε ως ψίχουλα έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι για ό,τι απέμεινε πάνω στον ερειπιώνα που άφησε ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας;

Το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης δεν είναι φιλανθρωπία και ελεημοσύνη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Άλλωστε, το νομοσχέδιο συμπληρώνεται και από τα άρθρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω αλλαγών της διοικητικής δομής που θα αναβαθμίζουν και θα ενισχύουν τους απαξιωμένους στα προηγούμενα χρόνια ελεγκτικούς μηχανισμούς, ούτως ώστε να υπάρξουν επιτέλους έσοδα που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις οικοδόμησης ενός κοινωνικού κράτους και θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε κοινωνικά αγαθά που η προηγούμενη Κυβέρνηση εκφύλισε σε εμπορεύσιμα είδη.

Δεν κάνουμε φιλανθρωπία. Κοινωνική πολιτική κάνουμε. Η κοινωνική πολιτική, όμως, προϋποθέτει θεσμούς και κράτος δικαίου. Και το κράτος δικαίου δεν υποθάλπει φορολογικούς παραδείσους, δεν υποθάλπει μίζες, ούτε κρύβει σε συρτάρια και στικάκια λίστες.

Επιπλέον, αυτό το οποίο εγκαλείτε και απαξιώνετε ως φιλάνθρωπο νομοσχέδιο, ως ασπιρίνη και ελεημοσύνη χθες έκανε κάποιον κ. Κοστέλο να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι η ψήφιση του θα ισοδυναμεί με μονομερή ενέργεια.

Εις πείσμα των καιρών, εις πείσμα της στρατηγικής επένδυσης στο φόβο και στον τρόμο, στη δημοσιονομική ασφυξία, στη δαμόκλειο σπάθη του χρέους που γίνεται πρόσχημα και άλλοθι απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων και περιστολής δικαιωμάτων, μηχανισμός επιτήρησης και τιμωρίας, εις πείσμα του αγώνα και της αγωνίας για αριστερή παρένθεση που δεν τελεσφόρησε, εις πείσμα μιας ιδιότυπης «ιεράς συμμαχίας» της Ευρώπης που αντιδρά σπασμωδικά στους κραδασμούς και στην αμφισβήτηση του «there is not alternative» και του φονταμενταλισμού των αγορών και συμπεριφέρεται ως αν δεν έγιναν ποτέ εκλογές στη χώρα, περιφρονώντας τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία –άλλωστε, τι είναι η δημοκρατία μπροστά στις αγορές;- ψηφίζουμε το πρώτο νομοσχέδιο.

Για κάποιους, βέβαια, μέσα στην Αίθουσα όλα αυτά είναι λαϊκισμός, όπως λαϊκισμός και αντιευρωπαϊσμός είναι και σύμφωνα με ένα κείμενο που κυκλοφόρησε πρόσφατα να μη λοιδορούμε και υβρίζουμε τον καλύτερο χρηματοδότη της χώρας, που είναι η Γερμανία.

Ο χειρότερος λαϊκισμός, ο χειρότερος αντιευρωπαϊσμός, όμως, είναι οι πολιτικές που απαξιώνουν τη λαϊκή εντολή, που εκτελούν τη δημοκρατία και κατεδαφίζουν κοινωνικό κράτος και δικαιώματα. Ο χειρότερος αντιευρωπαϊσμός είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γεννούν τη φτώχια, την κρίση, τους περιττούς, τους χιλιάδες μετανάστες χωρίς δικαιώματα με το μόνο να τους έχει απομείνει τη βιολογική τους υπόσταση, τη μισαλλοδοξία και τον φασισμό. Είναι η πολιτική που γεννάει την υπαρξιακή κατάσταση του τρομοκρατημένου και χρεωμένου ανθρώπου που πρέπει να αισθάνεται ένοχος για τη μοίρα του.

Δεν εξαντλεί, προφανώς, το παρόν νομοσχέδιο τη σοσιαλιστική προοπτική και δεν είναι η εφόρμηση στα ουράνια. Είναι, όμως, όπλο που θα μας βοηθήσει να δώσουμε τις επερχόμενες μάχες. Είναι μία σκαλωσιά πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια διαφορετική κοινωνία, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη.

Συνέντευξη Τύπου Στέφανου Σαμοΐλη

 Κέρκυρα, 15/03/2015

«Εφ’ όλης της ύλης» της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο βουλευτής έκανε αναφορά για την πορεία του νομοθετικού έργου, για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με το Eurogroup, για το εξάμηνο εξωτερικού των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και γενικά της υγείας στο νομό, για τις εξέδρες στον αιγιαλό. Αναλυτικά:
 
Για το νομοθετικό έργο.
Περίπου ενάμιση μήνα από την ανάληψη καθηκόντων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προωθούνται αλλαγές στη χώρα σε προοδευτική-δημοκρατική κατεύθυνση. Προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σταδιακά στην καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εντός της εβδομάδας (Τρίτη και Τετάρτη) θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακολουθούν και άλλα νομοσχέδια -όπως είναι οι 100 δόσεις- που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση, σύντομα θα έρθουν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και ομοίως αποσκοπούν στην ελάφρυνση των ελλήνων πολιτών που ήδη έχουν υποστεί τις τραγικές συνέπειες της σκληρής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Επιταχύνονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες του λαού. Επιχειρούμε να ανατρέψουμε την καταστροφή που έχουν υποστεί η χώρα και οι πολίτες της τα τελευταία έξι μνημονιακά χρόνια (ύφεση, αυτοκτονίες, καλπάζουσα ανεργία) και σιγά-σιγά να αλλάζουμε τα δεδομένα στην Ελλάδα.
 
Για  την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Εκτιμώ ότι και η διαπραγμάτευση, η οποία προχωρά με σταθερά βήματα και με τον αδιάκοπο αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης, θα ολοκληρωθεί θετικά για τον ελληνικό λαό, παρόλο που έχουμε απέναντί μας προηγηθείσες συμφωνίες καταστροφικές και απαιτήσεις της “γερμανικής Ε.Ε.” ισοπεδωτικές για τη χώρα μας. Αναφέρω μόνο ότι η Γερμανία έχει ετήσιο ΑΕΠ 2,7 τρις ευρώ και εξαγωγές που το 2014 ανήλθαν στο 1,4 τρις ευρώ, όταν το ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Μοιάζει σαν να έρχονται αντιμέτωποι ο Δαβίδ με το Γολιάθ! Θεωρώ, όμως, ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί και τεκμηριωμένες θέσεις έχουμε, και πίστη στο στόχο μας, και θέληση. Έτσι, όσοι μιλούν για “κωλοτούμπες” είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αυτό που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση είναι οι αναγκαίοι ελιγμοί, όπως η περίπτωση της συμφωνίας με το Eurogroup για τετράμηνη παράταση, αποσυνδεδεμένης όμως από το μνημόνιο, ώστε να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.
 
Για το εξάμηνο εξωτερικού του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σε σχέση με την κατάργηση του εξαμήνου εξωτερικού του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θυμίζω ότι στις 18-12-2014 είχα καταθέσει Ερώτηση για την επικείμενη κατάργηση της ειδίκευσης της Ισπανικής Γλώσσας και από τον τότε υπουργό παιδείας δεν είχα πάρει καμία απάντηση. Τότε είχα θέσει και το ζήτημα για τον Κωδικό 4221 στον οποίο έπρεπε να μπουν τα χρήματα ώστε να συνεχιστεί κανονικά το εξαμήνου εξωτερικού. Το ίδιο θέμα έθεσα και στον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη και σε τεχνικά στελέχη του γραφείου του, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα το αντιμετωπίσουν άμεσα. Ήδη και η συντρόφισσα βουλευτής Φωτεινή Βάκη με ενημέρωσε για τη δική της παρέμβαση στον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά και στα στελέχη του γραφείου του, οι οποίοι ομοίως το μελετούν προκειμένου να το αντιμετωπίσουν. Με την κα. Βάκη συμφωνήσαμε να πιέσουμε άμεσα τις υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας, γιατί οι φοιτητές έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται.
 
Για τις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας
Τα συσσωρευμένα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι γνωστά και αφορούν τη λειτουργία και την υποστελέχωση νευραλγικών τομέων του ιδρύματος, όπως είναι το Ακτινολογικό, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Παιδιατρικό, η ανύπαρκτη Νεογνολογική Μονάδα κ.ο.κ..
 
Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα ακόμη ενός περιστατικού νεογνού που χρειάστηκε να διακομιστεί εσπευσμένα στα Γιάννενα, θέμα με το οποίο ασχολήθηκα ιδιαίτερα και είχα συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οφείλω να υπογραμμίσω τον λανθασμένο σχεδιασμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, εξαιτίας του οποίου σημειώνεται μεγάλη -κάποιες φορές και μοιραία- καθυστέρηση στη διακομιδή των ασθενών. Να σημειώσω ότι, στη συζήτησή μας με τον κ. Ξανθό, παρουσία και της κα. Βάκη, του μετέφερα την ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων των νησιών. Μάλιστα, του εξέφρασα την πάγια θέση μου τα νοσοκομεία στα νησιά να αποκτήσουν τη δυνατότητα παροχής πλήρους δευτεροβάθμιας υγείας, αλλά και στοιχειώδη τριτοβάθμια φροντίδα, ακριβώς για να αποφεύγουμε την ανάγκη διακομιδής περιστατικών σε άλλους νομούς, η οποία εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς.
 
Στην ίδια συνάντηση, μιλήσαμε ενδελεχώς για τα προβλήματα της υποστελέχωσης και εν γένει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι τρεις βαθμίδες της υγείας. Στόχος του Υπουργείου είναι η σταδιακή αναβάθμισή της, καθώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός μάς ενημέρωσε ότι ένας παλαιότερος διαγωνισμός, που αφορούσε 280 αναπληρωτές γιατρούς, θα επιφέρει τον άμεσο διορισμό τους, όπως και την τοποθέτηση 1.035 ατόμων, από έναν επίσης παλαιότερο διαγωνισμό, για την κάλυψη κενών σε παραϊατρικό προσωπικό. Παράλληλα, προχωρά διαγωνισμός με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη άλλων 400 μόνιμων γιατρών.
 
Όπως είναι ήδη γνωστό, την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν οι νέοι διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και αναμένεται η τοποθέτηση των νέων διοικητών των νοσοκομείων. Φροντίζουμε ώστε οι κινήσεις μας να είναι τέτοιες, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών. Στόχος μας είναι η στήριξη της δημόσιας δωρεάν υγείας, η οποία αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
 
Για τις εξέδρες
Σε σχέση με την κατεδάφιση εξεδρών που βρίσκονται στον αιγιαλό και εξυπηρετούν επαγγελματίες και εργαζομένους σε τουριστικές επιχειρήσεις και, κατ’ επέκταση, τους τουρίστες, πρέπει να πω ότι το θέμα προέκυψε τις τελευταίες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αφορά κατασκευές χαρακτηρισμένες ως παράνομες από δεκαετίας, με πρωτόκολλο κατεδάφισης. Σε συζήτηση, που είχα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, καταλήξαμε ότι η διαδικασία κατεδάφισης θα πρέπει να σταματήσει προς το παρόν και να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου οι εξέδρες να καταγραφούν, να μεσολαβήσει διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκομένους, να ολοκληρωθεί και η τουριστική περίοδος, ώστε να μην προκύψουν ζητήματα επαγγελματικής απαξίωσης, εγγυώντας όμως και την ασφάλεια τόσο των λουομένων όσο και των χρηστών των συγκεκριμένων εξεδρών. Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές, πρέπει ωστόσο να φροντίσουμε ώστε να δώσουμε ριζική λύση με ένα οργανωμένο σχεδιασμό έως το επόμενο φθινόπωρο. Αναρωτιέμαι, πάντως, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, που ήδη υπήρχαν ο χαρακτηρισμός των εξεδρών ως αυθαίρετες και το πρωτόκολλο κατεδάφισής τους, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια επί προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό συμβαίνει τώρα με μια νέα κυβέρνηση μόλις 40 ημερών. Αναρωτιέμαι μεν, αλλά θα αναζητήσω και την απάντηση.

Το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Συνάντηση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Συνάντηση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

12/3/2015

Στις 12/3/2015 μετά από πρωτοβουλία των Γερμανών Βουλευτών κ.  Johannes Kahrs, εισηγητή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε θέματα προϋπολογισμού, και του κ. Carsten Schneider, αναπληρωτή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα προϋπολογισμού, οικονομικών και πολιτικής στο Ευρώ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Βουλή με αντιπροσώπους της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Παρόντες ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και βουλευτής Κέρκυρας Σαμοΐλης Στέφανος καθώς και ο βουλευτής Ξάνθης Γιαννακίδης Στάθης. Από την Νέα Δημοκρατία παρίστατο ο Χρήστος Σταϊκούρας, από τη Χρυσή Αυγή ο Γεώργιος Γαλέος, από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης, από το ΚΚΕ ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Δημήτρης Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Κουτσούκος.

Το θέμα της συνάντησης αφορούσε ζητήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, από την νομοθετική τους πλευρά, δημοσιονομικές επιπτώσεις των προβλεπόμενων μεταρρυθμιστικών μέτρων καθώς και τη συνολική αξιολόγηση των νέων πολιτικών της Κυβέρνησης στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Από την Ελληνική πλευρά τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τονίζοντας τις ουσιαστικές και σημαντικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες. Ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Σαμοΐλης ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής εξήγησε τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ελληνική κυβέρνηση  για τη καταπολέμηση της διαφθοράς, για την ποιοτική αύξηση των δυνατοτήτων του δημοσίου τομέα και σημαντικότερα για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει και η ανάλογη και συμφωνημένη στήριξη από την πλευρά της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί βουλευτές από τη μεριά τους, ενημέρωσαν τους έλληνες συναδέλφους τους για την κοινή γνώμη στη Γερμανία όσων αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αναγνώρισαν κάποια λάθη των μνημονίων, κυρίως την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητήθηκε και έθεσαν ερωτήματα για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τη λήξη της συμφωνίας γέφυρας της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαμοΐλης διαβεβαίωσε την Γερμανική πλευρά ότι η Ελλάδα σκοπεύει στη συνεργασία με την ΕΕ και τους θεσμούς της και ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει νέα συμφωνία για την έξοδο από την κρίση η οποία όμως θα είναι πολύ διαφορετική από αυτές που έχουν υπογραφεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πιο συγκεκριμένα εξήγησε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι, αδιαπραγμάτευτα, ο τερματισμός της κρίσης καθώς και ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει το χρέος της αλλά αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με πολιτικές ανάπτυξης οι οποίες θα επιτρέψουν αυτή την αποπληρωμή. Για αυτό το λόγο ζήτησε την συνδρομή των Βουλευτών του SPD ώστε να σταματήσει η αφόρητη πίεση προς την Ελλάδα που δεν επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη και ούτε προκαλεί κέρδος για την Ευρώπη.

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη για μία στενότερη συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο χωρών και η κοινή προσπάθεια για καλύτερη επικοινωνία όσων αφορά θέματα που έχουν μεγάλη απήχηση στη κοινή γνώμη.

Το Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Πολιτική μας δέσμευση και ύψιστο πολιτικό μας καθήκον ο αγώνας για την μη παραχώρηση των περιφερειακών Αεροδρομίων.

Πολιτική μας δέσμευση και ύψιστο πολιτικό μας καθήκον ο αγώνας για την μη παραχώρηση των περιφερειακών Αεροδρομίων.
Ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Κέρκυρα, 09/03/2015

Συμπαραστεκόμαστε στο δύσκολο έργο της σημερινής κυβέρνησης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα αγωνιστούμε για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων, για την εξυγίανση και την ανόρθωση του ελληνικού κράτους.

Τα ασφυκτικά όρια που θέτουν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ως μοναδικό στόχο την παράταση του καθεστώτος λιτότητας και την υποταγή της χώρας μας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές ελίτ. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης των προγραμματικών και Συνεδριακών μας δεσμεύσεων, έτσι όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πολιτικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η πίεση για τη μη εφαρμογή τους στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, αρχίζει και γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Σε αυτή τη βάση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ιδεολογική μας δέσμευση, για τη μη παραχώρηση των περιφερειακών Αεροδρομίων σε ιδιώτες επενδυτές. Είναι μια δέσμευση, για την οποία παλέψαμε πάνω από τρία χρόνια μαζί με όλα τα κινήματα κατά των αποκρατικοποιήσεων και υπέρ της υπεράσπισης της δημόσιας γης και περιουσίας, και με την οποία καταφέραμε να συσπειρώσουμε το λαό της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων. Είναι μια δέσμευση, η οποία προέκυψε από μαζικές και ομόφωνες εσωκομματικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε ότι η νησιωτικότητα της Περιφέρειας, καθιστά τα αεροδρόμια άκρως αναγκαία για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια. Τα Αεροδρόμια είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας-κερδοφορίας τους. Επιπρόσθετα, θεωρούμε επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη του τόπου τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται η ιδιωτικοποίησή τους.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα εμμένουμε στην προεκλογική πολιτική μας θέση και υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων μας. Θεωρούμε ότι ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα του Αεροδρομίου Κέρκυρας και των λοιπών περιφερειακών Αερολιμένων, αποτελεί ύψιστο πολιτικό μας καθήκον μέσα στην κοινωνία.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση της Βουλευτού Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών.

Παρέμβαση της Βουλευτού Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών.

08/03/2015

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων που πραγματοποιήθηκε στις 05/03/2015 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων, η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη υπογράμμισε, κατά την εισήγησή της, ότι οι γυναίκες υπήρξαν τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
 
Η βουλευτής αναφέρθηκε στις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, καθώς υπήρξαν οι πρώτες που έχασαν τις δουλειές τους με αφορμή μια εγκυμοσύνη ή τη μητρότητα ή υποχρεώθηκαν να επιλέξουν μερική ή εποχική απασχόληση.
 
Αντλώντας εμπειρίες από την ακαδημαϊκή της πορεία, η κ. Βάκη αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, προκειμένου οι τελευταίοι να είναι σε θέση να μεταλαμπαδεύσουν μία ουσιαστική και ποιοτική νοοτροπία και στάση  αναφορικά με την έννοια της ισότητας των δύο φύλων. Επεσήμανε τέλος ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εισαγωγή των μελετών κοινωνικού φύλου σε τμήματα κυρίως κοινωνιολογικών σπουδών, που ενισχύουν την εμπέδωση της ισότητας των δύο φύλων σε θέματα ιθαγένειας και δημοκρατίας.

Το Γραφείο Τύπου

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Συνάντηση Φωτεινής Βάκη με τον Δ/ντή του Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συνάντηση Φωτεινής Βάκη με τον Δ/ντή του Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 
07/03/ 2015

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη είχε συνάντηση με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού  Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριο Δημήτρη Ζέρβα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η βουλευτής ενημέρωσε τον Διευθυντή του Υπουργού για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, δίνοντας έμφαση και συζητώντας διεξοδικά το θέμα του εξαμήνου εξωτερικού του  ΤΞΓΜΔ καθώς και το θέμα της σίτισης των φοιτητών.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού ανέφερε στην κυρία Βάκη ότι το Υπουργείο εξετάζει όλες τις δυνατότητες λύσης που του  παρέχονται στο πλαίσιο πάντα του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου.

Το Γραφείο Τύπου