Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Φωτεινή Βάκη: Η εκδίκηση ως γνώμονας του σωφρονιστικού συστήματος δεν προσιδιάζει σε δημοκρατίες.

Φωτεινή Βάκη: Η εκδίκηση ως γνώμονας του σωφρονιστικού συστήματος δεν προσιδιάζει σε δημοκρατίες.
Ομιλία της Βουλευτού Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση των φυλακών.
17/04/2015

Η Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μίλησε την Πέμπτη 16/4 στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις".
Η Βουλευτής τόνισε στην ομιλία της ότι "η εκδίκηση ως αποκλειστικός γνώμονας του σωφρονιστικού συστήματος προσιδιάζει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι σε δημοκρατίες. Και στη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι νομικές διατάξεις που εξανθρωπίζουν τις συνθήκες στις φυλακές γκρεμίζοντας τη φυλακή μέσα στη φυλακή και σωφρονίζουν χωρίς να εκδικούνται, δεν είναι a la carte και δεν ισχύουν κατά περίπτωση".
Η κυρία Βάκη αναφέρθηκε και στην προπαγάνδα περί φωτογραφικού νομοσχεδίου, αναρωτώμενη αν και οι φορείς που βρέθηκαν στη Βουλή στις 8 Απριλίου, όπως Ενώσεις Δικαστικών, Ομοσπονδία Σωφρονιστικών, Συνήγορος του Πολίτη, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αλλά και η κυρία Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων διάκεινται φιλικά προς την τρομοκρατία.
Τέλος, η Βουλευτής υπενθύμισε  ότι "η δικαιοσύνη δεν συρρικνώνεται στην ανταποδοτική διάσταση του οφθαλμός εναντίον οφθαλμού. Δεν είναι τιμωρία. Είναι σωφρονισμός. Ο ποινικός κολασμός, θωρακισμένος με ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές, δεν εκδικείται, αλλά αποτρέπει μελλοντικές εκδηλώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς. Οι φυλακές δεν είναι αποθήκες ανθρώπων και οι κρατούμενοι δεν είναι οι αόρατοι άνθρωποι-σκιές χωρίς δικαιώματα, που πρέπει να φτάσουν στο έσχατο σημείο της βιολογικής τους υπόστασης, να σακατευτούν, να καταχωρηθούν ως ανάπηροι, για να επαιτήσουν κάποια δικαιώματα".

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου