Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την τουριστική οικονομία.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την τουριστική οικονομία.
Παρέμβαση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

Κέρκυρα 09/04/2015

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, κατέθεσε δια εκπροσώπου του τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση του Συνδέσμου για την τουριστική οικονομία και τη θέση των εργαζομένων σε αυτή.
Ο βουλευτής συμφώνησε με το σύνολο των θέσεων του Δ.Σ. του σωματείου, θεωρώντας ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και στοχεύουν στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των απασχολούμενων στο δύσκολο και άμεσα θιγόμενο κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. 
Στην παρέμβασή του ο Στέφανος Σαμοΐλης αναφέρθηκε στα 10 σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου:
  1. «Αβυσσαλέα» μαύρη εργασία στην εστίαση: Τα μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας εμφανίστηκαν στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, όπου δεν υπάρχει καν κλαδική σύμβαση.
  2. Διαρροή επιχειρήσεων: Ιδιαίτερα συνηθισμένη είναι η πρακτική της αποχώρησης ξενοδόχων, ακόμα και κορυφαίων στελεχών της ΠΟΞ, από τοπικές ενώσεις ή το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ώστε να μην υποχρεώνονται να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση.
  3. Παραβίαση κλαδικής σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων: Οι μισοί από τους 120.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους σε όλη την Ελλάδα αμείβονται με χαμηλότερο μισθό από την κλαδική σύμβαση, ενώ σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πιέζονται για να υπογράφουν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και να στερούνται τα ρεπό και την ασφάλιση (περίπου 100.000 ανασφάλιστοι φέτος σε τουρισμό και εστίαση).
  4. Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων - εφάπαξ: Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των εφάπαξ, παρότι το ταμείο πρόνοιας του κλάδου διαθέτει αποθεματικά ονομαστικής αξίας 167 εκατ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 132 εκατ. ευρώ.
  5. Απώλεια θέσεων εργασίας: Συνολικά, στην περίοδο 2008–2012 χάθηκαν 166.200 θέσεις εργασίας. Βέβαια, παρότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μειώθηκαν κατά 20%, η μείωση επί του συνόλου της απασχόλησης είναι ποσοστιαία μικρή, γιατί σε άλλους κλάδους η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Επιπλέον, το 2013 μειώθηκαν κατά 3–3,5% οι εργαζόμενοι στον κλάδο, ενώ υπολογίζεται πως έχουν χαθεί 8.000 θέσεις, λόγω μείωσης των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού.
  6. Δραματική υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης: Παράλληλα, τα voucher (προγράμματα δήθεν «κατάρτισης», που υποκρύπτουν εξαρτημένη, αδήλωτη εργασία), οι... «βαφτισμένοι» πρακτικάριοι από εξωκοινοτικές χώρες και η μερική απασχόληση (34,3% των προσλήψεων στο πρώτο επτάμηνο του 2014) όλο και περισσότερο συμπιέζουν το εργατικό κόστος και επικρατούν έναντι της πραγματικής εργασίας.
  7. Voucher και πρακτική άσκηση: Επί της ουσίας, πραγματικοί «ωφελούμενοι» είναι ο ΣΕΤΕ (που χαράσσει ηγεμονικά πολιτική απασχόλησης), τα ξενοδοχεία (που, για να καλύψουν τις ανάγκες των αυξημένων αφίξεων, θα παίρνουν εργαζόμενους τσάμπα, αφού η αποζημίωση καλύπτεται από συγχρηματοδοτούμενο κονδύλι και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος) και τα ιδιωτικά ΚΕΚ / πάροχοι εκπαίδευσης (που νέμονται περί των 14 εκατομμυρίων του προγράμματος). Χαμένοι είναι οι επιλαχόντες, που θα δουλεύουν σε ξενοδοχεία χωρίς ένσημα, χωρίς ουσιαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και με μισθό – χαρτζιλίκι και προφανώς, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα στερηθούν με έναν ακόμα τρόπο έσοδα. Από την άλλη, η ΚΥΑ του 2010, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση να διατηρούν αρχείο και σχετικά έγγραφα για «σπουδαστές» που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.
  8. Τρομερή εποχικότητα: Οι επιχειρήσεις καταλυμάτων κατευθύνονται να υποδεχθούν επισκέπτες και έσοδα τρομερής έντασης και πυκνότητας μέσα στο πεντάμηνο και την ίδια ώρα, να φορολογούνται προφανώς... στο δωδεκάμηνο.
  9. Επίδομα ανεργίας για εργαζόμενους σε εποχικά επαγγέλματα: Το άρθρο 39 του ν. 3986/2011 υλοποίησε τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και δημιούργησε άτοπες προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους σε εποχικά επαγγέλματα.
  10. Παράλυση ελεγκτικών μηχανισμών: Προφανώς όλα τα παραπάνω γίνονται υπό την ανοχή, αλλά και αδράνεια των επιθεωρητών εργασίας και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, αφού ακόμα και τα αυτοκίνητα του ΣΕΠΕ έπεφταν θύματα των μνημονιακών περικοπών και παραμένουν... ανασφάλιστα και χωρίς βενζίνη!
Εν συνεχεία ο  βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματος για το μοντέλο της τουριστικής οικονομίας που εδώ και δεκαετίες προκρίνεται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.  Κωδικοποίησε  τις απόψεις του στο τρίπτυχο:
  • Εργασία όχι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες έτσι όπως επιβάλει η εκμεταλλευτική πολιτική του εργοδοτικού καθεστώτος, αλλά με πλήρως εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, υπό πλήρη θεσμική προστασία.  
  • Ανάπτυξη που στόχο δεν έχει την κερδοσκοπία των ιδιωτών ή των πολυεθνικών ομίλων, αλλά την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον και τους εργαζόμενους του κλάδου. Αυτό προϋποθέτει την ενίσχυση ηπιότερων μορφών αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος, την αντιστροφή του σημερινού κορεσμένου προτύπου, την εξισορρόπηση των παραγωγικών συντελεστών για ενίσχυση της πρωτογενούς – δευτερογενούς παραγωγής, τη μείωση της κλίμακας επιρροής των tour operators και του all inclusive, την ενίσχυση των έργων υποδομής σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. 
  • Πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγαλοϊδιοκτητών και πάταξη των off shore εταιριών που διαρκώς πολλαπλασιάζουν τη δράση τους στον τουριστικό τομέα.
Κατά το κλείσιμο της παρέμβασής του ο βουλευτής Κέρκυρας, έκανε αναφορά στις προθέσεις  της σημερινής κυβέρνησης. Ήδη στα επερχόμενα σχέδια νόμου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δείξει σε ποια πλευρά του τραπεζιού βρίσκεται. Η αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο στάδια (το πρώτο μέχρι το καλοκαίρι), η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, η επαναφορά της διαμεσολάβησης της διαιτησίας και η ενίσχυση με το σώμα εμπειρογνωμόνων, η αποκοπή των προγραμμάτων voucher από τα χέρια των μεγαλοϊδιωτών, η άρση των απαράδεκτων διαχωρισμών για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών είναι τα πρώτα δείγματα γραφής – και πιστέψτε με, το μεγάλο κεφάλαιο μας έχει ήδη προϊδεάσει για τις σφοδρές αντιρρήσεις του.
Επιπλέον, είμαστε σίγουροι ότι η αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ, με το νέο γραμματέα, την απλούστευση διαδικασιών και το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, θα αποτελέσουν την αιχμή της ανασυγκρότησης των ελεγκτικών μηχανισμών και μιας νέας, πιο σκληρής, αλλά και δίκαιης πολιτικής ενάντια στη μαύρη εργασία.
Από την άλλη, χωρίς βεβαίως να θέλουμε να προοικονομήσουμε τις πρωτοβουλίες της υπουργού Τουρισμού, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας στον τουρισμό είναι η αποκατάσταση των αδικιών στους εποχικά εργαζόμενους και των επιδομάτων τους, η αναθεώρηση της ΚΥΑ για την πρακτική άσκηση με αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και η εξάλειψη των σύγχρονων μορφών «δουλεμπορίου».
Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, γίνεται υπό άκρως αντίξοες συνθήκες και απαιτεί τεράστιες προσπάθειες για να αρχίσει να διαφαίνεται μια αχτίδα φωτός στην ελληνική κοινωνία. Το γνωρίζαμε και πήραμε μια θαρραλέα απόφαση να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.  Σίγουρα παραλάβαμε καμένη γη και οι υπολογισμοί μας ήταν αρκετά πιο αισιόδοξοι από την πραγματική κατάσταση που περίτεχνα έκρυβε από το λαό η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αρχίσαμε να παλεύουμε για την υλοποίηση του Προγράμματος της ΔΕΘ και τον απεγκλωβισμό μας από τους μνημονιακούς μηχανισμούς αλλά και το εγχώριο σύστημα διαπλοκής. Σταματήσαμε τη μνημονιακή λαίλαπα και θέτουμε αργά αλλά σταθερά, τις βάσεις για τη δημοσιονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Οι αλλαγές μόλις ξεκίνησαν και οι εκβιασμοί είναι τεράστιοι.
Χρειάζεται υπομονή και κυρίως στήριξη από το λαό, που πάντα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων, στους αγώνες του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παλεύουμε για την υλοποίηση των αιτημάτων τους που αποτελούν και δικές μας κόκκινες γραμμές στο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Το Γραφείο Τύπου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου