Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Συνάντηση Στέφανου Σαμοΐλη με τον αντιπρόεδρο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Alex Schäfer.

Συνάντηση Στέφανου Σαμοΐλη με τον αντιπρόεδρο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Alex Schäfer

30/04/2015

Την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 ο Βουλευτής Κέρκυρας και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Στέφανος Σαμοΐλης παρευρέθηκε στη συνάντηση στη Βουλή με τον Αντιπρόεδρο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) κύριο Alex Schäfer, μετά από αίτημα του δευτέρου. Επίσης παρών ήταν και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Α. Μητρόπουλος.

Ο κ. Σαμοΐλης, αφού καλωσόρισε τον Γερμανό Βουλευτή της Bundestag, τόνισε την δυσκολία των συγκυριών από τις οποίες διέρχεται η Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των αποτελεσμάτων. Εστίασε δε στην ανάγκη για συνένωση και όχι διαχωρισμό των δυνάμεων στην ΕΕ, με σεβασμό στην λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία των κρατών-μελών. Πάγια θέση του, όπως είπε, είναι ότι οι αγορές και η οικονομία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την πολιτική και διαπίστωσε έλλειμμα συμπεριφοράς ως «Ευρωπαίου πολίτη» εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ. Έκλεισε, υπερθεματίζοντας το ζήτημα της μετανάστευσης και προσφυγιάς, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, εστιάζοντας στις αιτίες και όχι μόνο σε προσωρινές λύσεις.
 
Ο κ. Schäfer υπογράμμισε ότι τα ελληνικά θέματα είναι και ευρωπαϊκά και ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας θα σημάνει αποτυχία της Ευρώπης συνολικά, πράγμα που απεύχεται. Σημείωσε όμως, ότι οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι από όλες τις πλευρές όπως και οι χαμηλότεροι τόνοι σε λεκτικό επίπεδο και στην επικοινωνιακή πολιτική. Για την μετανάστευση, είπε ότι με συνεργατική διάθεση πρέπει να εξευρεθεί ευρωπαϊκή λύση και όχι μία χώρα να επωμίζεται όλο το βάρος.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με θέματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση, και η ελληνική πλευρά τόνισε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αδιαλλαξία των εταίρων στο να πλησιάσουν τη συζήτηση με βάση τις αποτυχίες των μνημονίων και τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το θέμα του ασφαλιστικού και ο φαύλος κύκλος των μειώσεων συντάξεων – απασχόλησης - ασφαλιστικών εισφορών, από τον οποίο δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική έξοδος χωρίς την ουσιαστική αναστροφή της πολιτικής της λιτότητας.

Τέλος, και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν σε περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, και η ελληνική πλευρά ζήτησε από τον κ. Schäfer να προωθήσει, στο γερμανικό κοινοβούλιο, και ο ίδιος αλλά και το κόμμα του, τις ελληνικές θέσεις που συζητήθηκαν.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου