Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Προκλητική η αδιαφορία του Δήμου Κέρκυρας για το Λιμάνι Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
 
Προς τους κκ. Υπουργούς
- Εσωτερικών
- Τουρισμού
- Ναυτιλίας και Αιγαίου

Αρ. Πρωτ. 6607/26-02-2014

Θέμα: Προκλητική η αδιαφορία του Δήμου Κέρκυρας για το Λιμάνι Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας.

Βάσει της Διαπιστωτικής Πράξης της Ενδιάμεσης Διαπιστωτικής Αρχής της ΠΙΝ, η “Κατασκευή Αγκυροβολίου Τουριστικών Σκαφών στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας” εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2000-2006 και συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΤΠΑ με επιλέξιμο προϋπολογισμό 1.529.525,73 €.

Σήμερα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Όλες οι δαπάνες του δεν θεωρούνται πλέον επιλέξιμες. Για το έργο αυτό, έχουν δαπανηθεί έως σήμερα από το ΠΔΕ συνολικά 1.584.169,69 €.  Η κοινοτική Συνδρομή, ανέρχεται σε 1.020.216,50 €.

Σημειώνουμε ότι, υπήρξε από το Δήμο Κέρκυρας προσπάθεια συμπληρωματικής εργολαβίας (αρχικά 200.000 € και τελικά 442,500 €), η οποία δεν έχει ακόμα συμβασιοποιηθεί. Αυτή η εργολαβία θα είχε χαρακτήρα αποκατάστασης των όποιων ζημιών, για να μπορέσει να λειτουργήσει υποτυπωδώς το λιμάνι.

Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού επανειλημμένως έχει στείλει έγγραφα [18008/19-12-12, 4970/13-03-13, 24842/01-11-13] στο Δήμο Κέρκυρας με τα οποία, τονίζει ότι:
  • Ο Δήμος “πρέπει να ασκήσει την αρμοδιότητά του ως ο καθ' ύλην υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση του λιμανιού”.
  • Ο Δήμος “υποχρεούται στην έκδοση άδειας λειτουργίας του καταφυγίου η οποία θα πρέπει να προηγείται της έγκρισης του Ειδικού Κανονισμού”.
  • Ο Δήμος “οφείλει να τηρήσει τους όρους της Υπ. Απόφασης Χωροθέτησης – Παραχώρησης ... μη συμμόρφωσή του αποτελεί παράβαση των όρων και το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να ζητήσει την κατάπτωση του συνόλου των εγγυήσεων χωρίς αποζημίωση του φορέα διαχείρισης”.
  • Ο Δήμος “πρέπει να προσκομίσει τα εξής δικαιολογητικά: α) αντίγραφα των ασφαλιστηρίων του καταφυγίου με τους όρους ασφάλισης, β) πιστοποιητικό πυρασφάλειας του καταφυγίου, γ) σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών ρύπανσης, δ) σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, ε) συμπληρωμένη εγγυητική επιστολή”.
Προφανώς, πρόκειται περί χαρακτηριστικής κωλυσιεργίας του Δήμου Κέρκυρας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Κέρκυρα.     

Επειδή, εν όψει της τουριστικής περιόδου η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού είναι επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη είναι και η ασφάλεια που οφείλει να παρέχει ο φορέας διαχείρισης  στα ελλιμενιζόμενα σκάφη και τους χρήστες.
Επειδή, την επερχόμενη τουριστική περίοδο, είναι σημαντικό να αποφευχθούν πάσης φύσης φαινόμενα αυθαιρεσιών από επίδοξους ιδιώτες καταχραστές.
Επειδή, τα μέχρι τώρα καταβληθέντα ποσά για την εκτέλεση των έργων ανέρχονται σε 1.584.169,69 €, πολύ σύντομα θα καταστούν απαιτητά σε βάρος του Δήμου Κέρκυρας.
Επειδή η στάση των ιθυνόντων, συνιστά εμπαιγμό για την κοινότητα Παλαιοκαστριτών και ολόκληρη την κερκυραϊκή κοινωνία.
Επειδή η μη εύρυθμη λειτουργία του Λιμανιού, θα επιφέρει τεράστια οικονομική ζημία στην τουριστική οικονομία του νησιού.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
  1. Τι προτίθενται να πράξουν για την έγκαιρη και ασφαλή λειτουργία του λιμανιού της Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου;
  2. Ποιοι ευθύνονται για τη μη ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων του λιμένα;
  3. Για ποιο λόγο δεν συμβασιοποιήθηκε η συμπληρωματική εργολαβία αποκατάστασης των 442,500 €;
  4. Γιατί ο Δήμος Κέρκυρας, δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στα προαναφερθέντα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού;
  5. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση και νόμιμη απόδοση διοικητικών ευθυνών;
  6. Από ποιους πόρους και σε βάρος τίνος ο Δήμος Κέρκυρας θα αποδώσει  - ως οφείλει πλέον από το νόμο - τα 1.584.169,69 €;
Ο ερωτών βουλευτής
Στέφανος Σαμοΐλης

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Δυναμική «εκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τις εκλογές του Μαΐου.

Δυναμική «εκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τις εκλογές του Μαΐου
Η εκδήλωση με ομιλητή τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη

Κέρκυρα, 27/02/2014

Δυναμική «εκκίνηση» στην κούρσα των εκλογών του Μαΐου για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, έκανε το βράδυ της Τετάρτης 26/2 η οργάνωση Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατάμεστη από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, ομιλητής ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά, Θόδωρος Γαλιατσάτος, και ο συντονιστής της Ν.Ε. του κόμματος στην Κέρκυρα Κώστας Νικολούζος ο οποίος αποτελεί και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας. Παρών ήταν επίσης και ο Κώστας Μαρματάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του κόμματος για τα Ιόνια Νησιά.

Την αισιοδοξία και την πεποίθησή του ότι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις τις οποίες στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθούν και θα κερδίσουν τις προσεχείς εκλογές, και στο Δήμο Κέρκυρας και στην Περιφέρεια Ιονίων, προσφέροντας ελπίδα στους πολίτες, εξέφρασε κατά την ομιλία του ο Πάνος Σκουρλέτης. Και συνέχισε:

Η Ελλάδα σήμερα βιώνει μια κατάσταση δραματική, από τη δουλοπρέπεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές και από την εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών. Μέσα σε συνθήκες κρίσης, συστημικής και δομικής, η οποία σχετίζεται με το νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο που τις τελευταίες δεκαετίες επικράτησε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, και μπροστά στις δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την ανάληψη της εξουσίας, για την ανατροπή, τα όπλα του θα είναι το πρόγραμμά του, οι ιδέες του, η γλώσσα της αλήθειας, τα επιχειρήματά του, και το ηθικό του κεφάλαιο.

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι στις σημερινές συνθήκες η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα “πειρατικό καράβι”, να υψώσει μια μαύρη σημαία και να κινείται ανεξάρτητα. Αλλά λέμε ότι μια γερμανοκεντρική Ευρώπη δεν τη θέλουμε! Θα αγωνιστούμε με τους λαούς της Ευρώπης, με τους εργαζόμενους της Ευρώπης και θα την αλλάξουμε.

Για ’μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών, ειδικών ή “φωτισμένων” ηγεσιών. Για ’μας, είναι πρώτ’ απ’ όλα υπόθεση του λαού.

Ένας είναι ο εχθρός για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για την ίδια τη χώρα: ο χρόνος! Ο χρόνος παραμονής αυτής της κυβέρνησης, και το καταστροφικό της έργο.

Μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα, η μνημονιακή συγκυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά, να συκοφαντήσει, να διαστρεβλώσει, να σπείρει σύγχυση  και αμφιβολίες γύρω από τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίο κρούσμα, η διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογική πολιτική. Εμείς λέμε σαφώς ότι τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί θα καταργηθούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αφορολόγητα όρια, που έχουν καταργηθεί, θα επανέλθουν, όπως και οι προϋπάρχουσες φοροαπαλλαγές. Το φορολογικό σύστημα αποτελεί βασικό πυλώνα στη δικιά μας προσπάθεια, από τη στιγμή που θα φορολογεί εκείνους που πρέπει, θα ανακαλύπτει τον μεγάλο πλούτο και θα έχει το στοιχείο της φορολογικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής.

Η επόμενη μέρα για το ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, δε θα είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά έχοντας ως σκληρό και ανελέητο αντίπαλο το νεοφιλελευθερισμό. Μπροστά στον ταξικό και κοινωνικό αντίπαλο, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων της Αριστεράς. Η αρνητική και επιθετική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στάση του ΚΚΕ, δεν βοηθάει τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό, τους εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους, την κοινωνία που βιώνει τις σκληρές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών. Δεν μπορεί ο καθένας να κοιτάει το μαγαζάκι του και να μην ενώνει τις δυνάμεις του ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στον ταξικό αντίπαλο, ενάντια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πορεύεται ενωτικά, απευθυνόμενος και στο ΚΚΕ, στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, στους Οικολόγους και στις δυνάμεις εκείνες που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ και με αξιόπιστο δημόσιο τρόπο μετακινούνται και συναντιούνται με το ΣΥΡΙΖΑ, στο έδαφος των ιδεών και των προτάσεων της Αριστεράς.

Η χώρα μας έχει ορισμένα ισχυρά χαρτιά στα χέρια της για να διαπραγματευτεί με αξιώσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Αφενός το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης, αφετέρου τη γεωπολιτική της θέση. Παράλληλα, όμως, χρειάζεται και η διαμόρφωση ενός σοβαρού, ρεαλιστικού προγράμματος οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, με βασικούς πυλώνες μιαν ενιαία δημόσια διοίκηση, φορολογική μεταρρύθμιση, ένα τραπεζικό σύστημα ελεγχόμενο από το δημόσιο, ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προχωράμε δυναμικά για τη νίκη στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το Γραφείο Τύπου

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ανεδαφική και πραξικοπηματική η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΕΟΤ) Ιονίων Νήσων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Ανεδαφική και πραξικοπηματική η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΕΟΤ) Ιονίων Νήσων.
Οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο αποδυνάμωσης και υποβάθμισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Κέρκυρα, 26/02/2014

Τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από τη δρομολογούμενη κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων που λειτουργεί στην Κέρκυρα, και τη μεταφορά της έδρας στην Πάτρα, είχαμε επισημάνει από το Μάρτη του 2013, με Ερώτηση στη Βουλή και με επανειλημμένες ανακοινώσεις.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιμένει στους σχεδιασμούς της. Το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί νομοσχέδιο (η διαβούλευση του οποίου λήγει στις 28/02/14), στο οποίο προβλέπεται (άρθρο 3) η υποβάθμιση της Δ/νσης του ΕΟΤ σε Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού και η μεταφορά της έδρας της Δ/νσης, στην Πάτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια τύχη είχαν επιφυλάξει και για τη Ρόδο, όμως μετά από εντονότατες πιέσεις του πολιτικού, αυτοδιοικητικού και επαγγελματικού κόσμου και των φορέων, στο εν λόγω νομοσχέδιο, η Ρόδος όχι μόνο παραμένει έδρα της Δ/νσης Τουρισμού Δωδεκανήσου, αλλά επεκτείνει τις αρμοδιότητές της σε ολόκληρο το Αιγαίο, απορροφώντας τις πρώην Δ/νσεις Τουρισμού Μυτιλήνης και Σύρου, οι οποίες υποβιβάζονται σε Γραφεία Υποστήριξης Τουρισμού, όπως ακριβώς και της Κέρκυρας.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας περιφερειακής κατανομής της ετήσιας τουριστικής δαπάνης που διενήργησε η TNS ICAP - QUANTOS για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι τα Ιόνια Νησιά, με 4.400.033 διανυκτερεύσεις, έρχονται στην 4η θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Επιπρόσθετα, η Π.Υ.Τ. Ιονίων Νήσων εξυπηρετεί 7.000 επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 1.000.000 επισκέπτες, σε πάνω από 900.000 επισκέπτες Κρουαζιέρας, και σε 400.000 μέσω των Μαρινών.

Με ποια λοιπόν λογική, με ποια τεκμηρίωση, δρομολογείται η κατάργηση της  ΠΥΤ του ΕΟΤ  των Ιονίων Νήσων; Το συγκεκριμένο “διοικητικό εγχείρημα”, είναι παράλογο και επιζήμιο για τον τουρισμό μας και θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις τουριστικές επιχειρήσεις και το ξενοδοχειακό δυναμικό. Πάνω από όλα όμως, αυτή η “διοικητική τομή” αποτελεί τεράστιο ρίσκο εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. Πρόκειται περί πραξικοπηματικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, εκφράζουμε την ανησυχία μας και για τις συνέπειες στο προσωπικό, το οποίο κινδυνεύει με απόλυση ή -στην καλύτερη περίπτωση- θα υποχρεωθεί να μετακομίσει στην Πάτρα. Στο Άρθρο 5 παρ. 3 του επίμαχου σ/ν αναφέρεται ότι : “... η μεταφορά του προσωπικού των καταργούμενων υπηρεσιών του ΕΟΤ θα γίνει με βάση τη βαθμολογία που θα λάβει σύμφωνα με την αποτίμηση των προσόντων και την μοριοδότηση του αρ 90 του ν. 4172/13. Προσωπικό που πλεονάζει, τίθεται σε διαθεσιμότητα”. Στην παρ. 4 αναφέρεται ότι : “... η αποτίμηση των προσόντων του προσωπικού θα γίνει από το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του αρ 90 του ν. 4172/13 του Υπ. Τουρισμού”. Ποιος όμως εγγυάται για την αντικειμενική γνωμοδότηση των οργάνων αυτών, τη στιγμή που σίγουρα η υπερσυσσώρευση του προσωπικού στην Πάτρα, θα δημιουργήσει πλεονάζοντες εργαζόμενους; Όπως και να' χει, πρόκειται για ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο διαθεσιμότητας των υπαλλήλων.

Πρόκειται, παράλληλα, για οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο αποδυνάμωσης και υποβάθμισης συνολικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μην ξεχνάμε, ότι δεν είναι ο πρώτος Οργανισμός ή Υπηρεσία ή Φορέας που επιχειρείται να μεταφερθεί από την Κέρκυρα. Το ίδιο έγινε με τη Χημική Υπηρεσία Κέρκυρας, με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κέρκυρας, με τo Τμήμα Ελέγχου & Δικαστικού της ΔΟΥ Κέρκυρας, χωρίς βέβαια να αναφέρουμε τη συστηματική απαξίωση του ΙΚΑ, του ΚΕΠΑ, του ΟΚΑΝΑ, του Γενικού Νοσοκομείου, του ΕΟΠΥΥ, της ΔΕΔΔΗΕ, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΙΝ, της ΜΟΔ Α.Ε., του Λιμενικού Σώματος, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΟΤΕΚ, των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, του ΤΕΙ Ιονίων, κλπ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης -και σε αυτήν την περίπτωση- δεσμεύονται να δώσουν τη μάχη μέσα και έξω από τη βουλή, με άμεση κατάθεση Ερωτήσεων και τροπολογιών επί του απαράδεκτου σ/ν του Υπ. Τουρισμού.

Οι ‘‘δηλώσεις συμπαράστασης’’ των κ.κ. Δένδια και Γκερέκου, βουλευτών της Κέρκυρας, που πολλές φορές έχουν ανακοινώσει ότι διαφωνούν με τις δρομολογούμενες καταργήσεις Υπηρεσιών και Οργανισμών, μόνο ως κούφια λόγια μπορούν να χαρακτηριστούν. Επί της ουσίας: αυτή τη φορά θα καταψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο, ή η ψήφος τους στο Κοινοβούλιο θα συνεχίζει να έρχεται σε ευθεία αντίφαση με τα λεγόμενά τους;

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας με τον Πάνο Σκουρλέτη

 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

 Μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε

 
ΟΜΙΛΗΤΗΣ:
ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/2/2014 ΩΡΑ 18:30
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Λιμάνι και Αλιευτικά Καταφύγια Λευκίμμης: Ουδείς αρμόδιος, ουδείς υπεύθυνος, ουδείς υπόλογος! Ουδείς γνωρίζει...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Λιμάνι και Αλιευτικά Καταφύγια Λευκίμμης:
Ουδείς αρμόδιος, ουδείς υπεύθυνος, ουδείς υπόλογος! Ουδείς γνωρίζει...

Κέρκυρα, 24/02/2014

Έκπληκτους μας άφησαν όλους, οι απαντήσεις που ελήφθησαν από τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Εσωτερικών, σε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων [676/13-01-2014] του βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Σαμοΐλη, με θέμα την “Προκλητική αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών για το Λιμάνι και τα Αλιευτικά Καταφύγια της Λευκίμμης”.

Το Υπ. Ναυτιλίας αναφέρει: “η αριθ. 8322.11/02/2011/24-10-2011 Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ 457ΓΦ-ΛΑ3), επαναπροσδιόρισε την περιοχή αρμοδιότητας (Ζώνη Λιμένα) του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., προκειμένου τα “ορφανά” λιμάνια στο νομό Κέρκυρας να αποκτήσουν φορέα διοίκησης. Παράλληλα, με την ίδια Απόφαση, καθόρισε και τη γεωγραφική περιοχή δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ, την οποία αποτελούν τα παράλια ολόκληρου του νομού Κέρκυρας. Για περιοχές που βρίσκονται εντός περιοχής δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ,  στις οποίες υφίστανται λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά δεν έχουν εξομοιωθεί σε Ζώνη Λιμένα, ο αρμόδιος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, δύναται με απόφασή του, να τις εξομοιώνει σε Ζώνη Λιμένα αρμοδιότητάς του, ώστε να ασκεί τις εκ του νόμου ορισθείσες αρμοδιότητες. Για τον καθορισμό, όμως, του χώρου σε Ζώνη Λιμένα, απαραίτητη προϋπόθεση, ως εκ του νόμου οριζόμενη είναι η χάραξη αιγιαλού και παραλίας, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί στο αλιευτικό καταφύγιο της Λευκίμμης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 2971/2001, η χάραξη αιγιαλού και παραλίας εναπόκειται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών”.

Πρώτο συμπέρασμα: Ενώ επαναπροσδιορίστηκε η περιοχή αρμοδιότητας του ΟΛΚΕ στο νησί της Κέρκυρας, δεν μπορεί να καθοριστεί Ζώνη Λιμένα στην συγκεκριμένη περιοχή, επειδή το Υπ. Οικονομικών δεν έχει κάνει τη  χάραξη αιγιαλού και παραλίας. Άρα, το Υπ. Ναυτιλίας, υπονοεί ότι Φορέας Διοίκησης έχει οριστεί ο ΟΛΚΕ, χωρίς όμως ο ίδιος να μπορεί να ορίσει Ζώνη Λιμένα, λόγω κωλυσιεργίας του Υπ. Οικονομικών !

Για το φορέα όμως Διαχείρισης του Αλιευτικού Καταφυγίου, το Υπ. Εσωτερικών απάντησε δια μέσου της ΠΙΝ, ότι υπεύθυνος είναι ο Δήμος Κέρκυρας, ενώ στη συνέχεια του εγγράφου, αναφέρει ρητά ότι εκτός από το Λιμένα Κέρκυρας, κανένα άλλο λιμάνι δεν έχει φορέα διαχείρισης, επειδή ουδέποτε ιδρύθηκε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. 

Δεύτερο συμπέρασμα: Το Υπ. Ναυτιλίας υπονοεί ότι Φορέας Διοίκησης είναι ο ΟΛΚΕ, ενώ το Υπ. Εσωτερικών λέει ότι δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης!

Σε όλα αυτά, αξίζει να επισημάνουμε δυο ακόμα σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον ότι το Υπ. Ναυτιλίας με το αριθ. πρωτ. 8221.Λ33/19/13/11-11-2013 έγγραφό του, ζήτησε από το Δήμο Κέρκυρας την Τεχνική Περιγραφή, το Τοπογραφικό Διάγραμμα, τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό κλπ, του Λιμανιού και των Καταφυγίων της Λευκίμμης, χωρίς ουδέποτε να λάβει απάντηση.

Δεύτερον ότι σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. ΚΥ/2534/14/03-01-2014 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, δεν τηρείται στην εν λόγω Υπηρεσία φάκελος έργου για το Λιμάνι Λευκίμμης, καθώς και για το αλιευτικό καταφύγιο ποταμιού Λευκίμμης, ούτε έχει κατατεθεί φάκελος για τη νομιμοποίηση των έργων αυτών.

Τελικά συμπεράσματα:
  • Τα εν λόγω έργα είναι αμφιβόλου νομιμότητας.
  • Το Υπ. Ναυτιλίας υπονοεί ως Φορέα Διοίκησης τον ΟΛΚΕ.
  • Το Υπ. Εσωτερικών βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης.
  • Το Υπ. Ναυτιλίας ρίχνει την ευθύνη στο Υπ. Οικονομικών.
  • Η ΠΙΝ ρίχνει την ευθύνη στο Δήμο.
  • Ο Δήμος Κέρκυρας «ποιεί τη νήσσαν».
  • Ο κερκυραϊκός λαός εμπαίζεται από την ανευθυνότητα και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των δικομματικών αυτοδιοικητικών και κεντρικών φορέων της εξουσίας. 
Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Να σταματήσει άμεσα η πολιτική δίωξη και ο εκφοβισμός των 5 φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
Να σταματήσει άμεσα η πολιτική δίωξη και ο εκφοβισμός των 5 φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης και έξι ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κέρκυρα, 24/02/2014

Επτά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, η βουλευτής Επικρατείας και πανεπιστημιακός Θεανώ Φωτίου και ο υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, για να σταματήσει άμεσα η πολιτική δίωξη και ο εκφοβισμός των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Οι πέντε φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στοχοποιούνται και διώκονται επειδή αντέδρασαν και συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Επειδή αντέδρασαν στις προσπάθειες διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επειδή υπερασπίστηκαν την λαϊκή απαίτηση και δικαίωμα για δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία για όλους.

Στην Ερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στα ομόφωνα ψηφίσματα του Συλλόγου ΔΕΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας, όπου τονίζεται ότι οι προσπάθειες κατασκευής ενόχων και η στρέβλωση της αλήθειας βλάπτουν τους φοιτητές και την ομαλή ζωή της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για κινήσεις εκφοβισμού, μνησίκακες και τιμωρητικές πρακτικές, που απέχουν από το ήθος του ακαδημαϊκού δασκάλου.

Προβληματισμό προκαλεί η εμμονή των καθηγητών Ιωάννη Σαριδάκη (Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ) και Σταύρου Κάτσιου (Αν. Καθηγητής Ι.Π.), οι οποίοι κινήθηκαν νομικά κατά εκπροσώπων του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας, του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας, και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι πέντε φοιτητές να διώκονται πολιτικά και συνδικαλιστικά. Τους δύο καθηγητές έχει επανειλημμένα καταγγείλει ο Σύλλογος Φοιτητών προς τα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος, για ασυνέπεια ως προς τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνεχίζει να συγκαλύπτει τον ομοϊδεάτη της κ. Σαριδάκη, παρότι ο ίδιος (9/10/12) έχει δηλώσει στην Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου ότι “αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις”! Παρότι, επίσης, σε δύο ομόφωνες αποφάσεις  της γενικής συνέλευσης του ΤΞΓΜΔ (26/11/12 και 26/02/13), ζητείται ο εν λόγω καθηγητής «να επιστρέψει αμέσως στα μαθήματά του και να ανταποκριθεί, ως οφείλει, πλήρως στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, για τις οποίες και αμείβεται». Οι δύο αυτές ομόφωνες αποφάσεις, έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μετά από απαίτηση του κ. Τ. Καββαθά, η  Πρύτανης κα Σαλή-Παπασαλή την 19/07/13, ενημερώνει τον κ. Τ. Καββαθά πως «…έχει ήδη διαταχθεί Ε.Δ.Ε….». Έκτοτε, καμιά επίσημη ενημέρωση και καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για το θέμα, ενώ  έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος (από 26/11/12, μέχρι σήμερα), χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια από την μεριά της Πρυτανείας, και ο συγκεκριμένος καθηγητής (κ. Σαριδάκης) συνεχίζει να πληρώνεται, χωρίς να έχει διδάξει ούτε μια φορά από την 09/10/12!

Οι συγκεκριμένες λοιπόν διώξεις κατά των φοιτητών, από τη στιγμή που δεν προκύπτουν από κανένα θεσμικό όργανο του Πανεπιστημίου, κινούν υποψίες προσωπικών εμπαθειών και πολιτικών στοχοποιήσεων, ειδικά όταν προέρχονται από τον κ. Σαριδάκη για τον οποίο η ΕΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκρατίας, δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό ήθος και παραπέμπουν σε σκοτεινές πρακτικές του παρελθόντος. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν ! 

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα θεσμικά της όργανα, μπορούν να λύνουν με διάλογο όλες τις ενδοϊδρυματικές διαφορές, χωρίς να καταλήγουν σε διώξεις και αντιδημοκρατικές - αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές. 

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Τον Κώστα Νικολούζο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιο Δήμαρχο Κέρκυρας

Τον Κώστα Νικολούζο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιο Δήμαρχο Κέρκυρας

Κέρκυρα, 24/02/2014

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες και ο διάλογος που αναπτύχθηκε στις συνελεύσεις των Οργανώσεων Μελών, αποτελούν την καλλίτερη προϋπόθεση για την ριζοσπαστική αριστερή ανατροπή στο Δήμο Κέρκυρας.

Ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς την αυτοδιοικητική παράταξη, τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τους πολίτες της Κέρκυρας, αναδείχθηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας ο σύντροφος Κώστας Νικολούζος.

Το Γραφείο Τύπου

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Την μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης ζητά η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης ζητά η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Έκθεση-κόλαφος προς την Ελληνική κυβέρνηση, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή

Κέρκυρα, 21/02/2014

Μετά από παρεμβάσεις-τροπολογίες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, και σε συνεργασία με τις κινήσεις πολιτών που, με τις καταγγελίες και τους πολύχρονους αγώνες τους, ανέδειξαν τους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονούν οι «fast-track» και «copy-paste» μελέτες για τη χωροθέτηση και κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λευκίμμης, η  Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε αυστηρή σύσταση-κόλαφο προς την ελληνική κυβέρνηση, για τη μη λειτουργία του έργου.

Αναλυτικότερα, για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, η σύσταση της Επιτροπής Αναφορών αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράστηκαν από ειδικευμένα γεωλογικά ινστιτούτα, για τον κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα στο πεδίο, επικαλούμαστε την αρχή της πρόληψης και ζητάμε να διεξαχθεί, κατάλληλη τεχνική μελέτη στο πεδίο, από ανεξάρτητους ειδικευμένους επιστήμονες, πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια»... «Σε σχέση με την Λευκίμμη, που είναι επίσης τοποθετημένη στην μέση μιας αγροτικής περιοχής και συγκεκριμένα σε περιοχή με ελαιόδεντρα, και λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές δυσλειτουργίες σε εν λειτουργία ΧΥΤΑ και τον κίνδυνο για σοβαρά περιστατικά και τους κινδύνους που περιγράφονται σε μελέτη γεωλογικού ινστιτούτου, προτείνουμε την εφαρμογή της αρχής της πρόληψης και την μη λειτουργία του έργου». Επίσης, η Επιτροπή Αναφορών, απευθυνόμενη με αυστηρό πνεύμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την καλεί «να παρεμβαίνει σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει, όταν υπάρχουν ενδείξεις για πρόδηλα σφάλματα στην μελέτη και κατασκευή συγχρηματοδοτούμενων έργων, πριν η υλοποίησή τους βλάψει το περιβάλλον και συμβάλει στην κατασπατάληση πόρων».

Η Οριστική Έκθεση Πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών, αποτελεί μια νίκη του μαζικού, λαϊκού, αυτόνομου και αυθόρμητου κινήματος που αναπτύχθηκε στη Λευκίμμη και σε όλη την Κέρκυρα, ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάστηκε για το νησί μας. Είναι μια πρώτη νίκη που, για να έχει θετική τελική κατάληξη, θα πρέπει να συνεχιστεί η πίεση προς την Ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, για οριστική και αμετάκλητη ακύρωση του περιβαλλοντικού αυτού εγκλήματος.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Η συνεχής, επίμονη, τεκμηριωμένη και συντονισμένη δράση, σε επίπεδο κοινωνίας, σε επίπεδο κινημάτων, σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, είχε σαν αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη Έκθεση-Πόρισμα, που αποτελεί σοβαρότατο όπλο στην παραπέρα προσπάθεια. Τα όσα ακούγονται στα τοπικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες από «παράγοντες» της Λευκίμμης, παραποιούν την πραγματικότητα, κάνουν ζημιά στο Κίνημα ενάντια στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Το Γραφείο Τύπου

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

9 εκατομμύρια ευρώ η επιβάρυνση των Κερκυραίων πολιτών από ημιτελή έργα του Γ’ ΚΠΣ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
9 εκατομμύρια ευρώ η επιβάρυνση των Κερκυραίων πολιτών από ημιτελή έργα του Γ’ ΚΠΣ!
Δηλώσεις του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Κέρκυρα, 18/02/2014

Σχεδόν 9 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η επιβάρυνση των Κερκυραίων πολιτών, εξαιτίας έργων που εκτελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τον Δήμο Κέρκυρας και την ΔΕΥΑΚ, τα οποία όμως δεν ήταν επιλέξιμα, και επομένως η χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά προγράμματα δεν δικαιολογούταν.

Το θέμα ανέδειξε με δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, για πολύ σημαντικά έργα, τα οποία όμως τώρα καλείται ο δημότης να χρεωθεί, εξαιτίας της κακής διαχείρισης από τους συγκεκριμένους φορείς.

Πιο συγκεκριμένα: Στις 10/2/2014 δημοσιεύτηκε στο Πρόγραμμα “Διαύγεια” μια σειρά από διαπιστωτικές πράξεις της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για ημιτελή έργα του Γ’ ΚΠΣ, ύψους 8.953.097 ευρώ, που δεν ολοκληρώθηκαν με ευθύνη των φορέων υλοποίησής τους.

Πρόκειται για 4 έργα που χρεώνονται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κέρκυρας, με το συνολικό ποσό των 6.965. 899 ευρώ, και αφορούν:
  • το Βιολογικό και τα Δίκτυα Κασσιόπης (1.925.013 ευρώ),
  • το Βιολογικό και τα Δίκτυα Σιδαρίου (3.349.049 ευρώ),
  • το Βιολογικό και τα Δίκτυα Πέλεκα – Σιναράδων (1.216.412 ευρώ) και
  • την Ύδρευση Δ. Φαιάκων (475.425 ευρώ).
Επίσης, χρεώνονται στο Δήμο Κέρκυρας 16 έργα, συνολικού ποσού 1.987.198 ευρώ, τα οποία αφορούν:
  • την Αποκατάσταση Βενετσιάνικων Αποθηκών Μουσείο Αλυκών (208.740 ευρώ),
  • την Αγροτική Οδοποιία 2005 Δ. Παλαιοκαστριτών (128.664 ευρώ),
  • την Αγροτική Οδοποιία 2005 Δ. Θιναλίων (104.959 ευρώ),
  • την Αγροτική Οδοποιία 2006 Δ. Θιναλίων (78.120 ευρώ),
  • την Ασφαλτόστρωση Λούτσες – Α. Περίθεια (42.949 ευρώ),
  • την Αξιοποίηση Σπηλαίων Δ. Θιναλίων (122.919 ευρώ),
  • την Αναβάθμιση Ακτών Δ. Φαιάκων (138.824 ευρώ),
  • την Ανάδειξη Μονοπατιών Δ. Θιναλίων, Δ. Κασσωπαίων, Δ. Φαιάκων (96.172 ευρώ),
  • τη Βελτίωση οδού Κ48 Δ. Κασσωπαίων (27.331 ευρώ),
  • τη Διόρθωση Πολεοδομικής Μελέτης Αγ. Σπυρίδωνα (109.526 ευρώ),
  • τον Εξοπλισμό Ινστιτούτου Ελαίας (112.014 ευρώ),
  • τη Συντήρηση – Βελτίωση Δ. Λευκιμμαίων (223.213 ευρώ),
  • την Αναθεώρηση Προγράμματος ΟΕΚ Π.Ε. Κωτσέλα Δ. Κερκυραίων (111.421 ευρώ),
  • την Ανάδειξη Νέου Φρουρίου (263.850 ευρώ),
  • το Αγκυροβόλιο Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας (1.275.270 ευρώ) και
  • τη Δράση – Δικτύωση ΟΠΑΑΧ Ορεινού Όγκου Παντοκράτορα (116.640 ευρώ).
Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, επισκέφθηκε πρόσφατα το ημιτελές έργο του αγκυροβολίου της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα, και ετοιμάζει Ερώτηση σε σχέση με το ζήτημα του λιμενικού σταθμού και τη γενικότερη διαχείριση του συγκεκριμένου λιμανιού. Όπως επίσης πρόκειται να καταθέσει Ερώτηση και για το Βιολογικό Πέλεκα – Σιναράδων, έργο το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ολοκλήρωση και παράδοση στους δικαιούχους των Εργατικών Κατοικιών Αγ. Ιωάννη. Μάλιστα, ο Στέφανος Σαμοΐλης επρόκειτο να υποβάλει την Τρίτη 18/2 Επίκαιρη Επερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όμως ο Υπουργός δήλωσε κώλυμα και δεν παρίστατο, οπότε η Επίκαιρη Επερώτηση αναμένεται να υποβληθεί την επόμενη Τρίτη 25/2.

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Την Κυριακή 23/2 η ψηφοφορία για το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιο Δήμαρχο Κέρκυρας

Την Κυριακή 23/2 η ψηφοφορία για το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιο Δήμαρχο Κέρκυρας

Κέρκυρα, 15/02/2014

Τρείς μόλις μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές, η κυβέρνηση επιδίδεται σε συνεχή πραξικοπήματα προκειμένου να περιορίσει την επερχόμενη βέβαιη καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών της.
  • Μετέθεσε (παρανόμως και παρά την ρητή πρόβλεψη του «Καλλικράτη») την ημερομηνία των εκλογών.
  • Αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών που ζουν επί χρόνια στη χώρα μας και έχουν νόμιμο δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  • Συντηρεί επικοινωνιακά τη συζήτηση για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» καλλιεργώντας, μέχρι προχθές κιόλας, «σενάρια» για αλλαγές της τελευταίας στιγμής και παίζοντας με την αγωνία των κατοίκων της Κέρκυρας και των άλλων νησιών για την ανάγκη να σπάσει ο Δήμος!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πυλώνας της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πεδίο μικροπολιτικών κυβερνητικών σχεδιασμών και επικοινωνιακού παιχνιδιού στις πλάτες των δημοτών. Οι απαράδεκτες κυβερνητικές κινήσεις πανικού, δεν θα αποτρέψουν την ανάγκη και τις διεργασίες συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου ανατροπής στα δημοτικά πράγματα της Κέρκυρας. Μετώπου για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, της μνημονιακής κυβέρνησης, και των τοπικών εκφραστών της. Μετώπου για την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, από μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Μετώπου για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης, και στη συνέχεια τον επαναπροσδιορισμό της σε νέες βάσεις.

Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα, και η Νομαρχιακή Επιτροπή, συζητούν και δρομολογούν τις διαδικασίες για μια ανατρεπτική και νικηφόρα παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά πράγματα του νησιού μας.

Παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες, που μας υποχρέωσαν να μεταθέσουμε κατά μια εβδομάδα τον προγραμματισμό μας, προχωράμε δυναμικά, δημοκρατικά, με συστράτευση των μελών, των στελεχών, των υγειών δυνάμεων της τοπικής μας κοινωνίας.

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί σε όλες τις Οργανώσεις Μελών η ψηφοφορία για την επιλογή του προσώπου που θα αποτελέσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Αυτοδιοικητική μας Παράταξη για να ηγηθεί αυτού του μεγάλου αγώνα ανατροπής, ως υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας.

Το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας στις Κλειστές Φυλακές

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας στις Κλειστές Φυλακές

Κέρκυρα, 13/02/2014

Επίσκεψη στις Φυλακές Κέρκυρας και συνάντηση με τη Δ\νση των φυλακών πραγματοποίησε την Δευτέρα 10/2/14 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, αποτελούμενο από τον Συντονιστή της Ν.Ε. Κώστα Νικολούζο, την υπεύθυνη της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Ν.Ε. Ελένη Ανδριοπούλου, το μέλος της Ν.Ε. Σάκη Τσούκα και τον Χρήστο Ριγανά, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας ενημερώθηκε από τον Δ/ντή των φυλακών κο Β. Θώμο για τα προβλήματα της φυλακής, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στον υπερπληθυσμό των φυλακών (σήμερα 60 περίπου κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα!), την έλλειψη επαρκούς ιατρικής φροντίδας και μόνιμης κοινωνικής λειτουργού, καθώς και την χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο, για την σωστή, ασφαλή και σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα λειτουργία της φυλακής.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε την σχεδιαζόμενη λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας μέσα στο πλαίσιο της κράτησης, τη δυνατότητα λειτουργίας φούρνου, ζητήματα κρατουμένων, καθώς και την γενικότερη αντίληψη που διέπει τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς για μια κοινωνία με λιγότερες φυλακές οι οποίες θα παράγουν και θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και που θα δίνουν πραγματικές ευκαιρίες στους κρατούμενους σε εκπαίδευση, επαγγελματικό προσανατολισμό και ουσιαστική επανένταξη στην κοινωνία.

Το Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός
Επίκαιρη Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Κέρκυρα, 10/02/2014

Ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, μαζί με 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα τον υπό κατάρρευση ελληνικό αθλητισμό. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Ο ελληνικός αθλητισμός βιώνει εδώ και πολλά χρόνια μια βαθύτατη και πολύπλευρη κρίση, με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Η κρίση αυτή είναι απόρροια διαχρονικών παθογενειών του πολιτικού συστήματος, το οποίο χρησιμοποίησε τον αθλητισμό ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και όχι ως κοινωνικό αγαθό, επωφελές για το σύνολο.

Σε μία λογική άγριας κυριαρχίας της αγοράς, κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις, που χρηματοδοτούσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πωλήθηκαν σε ιδιώτες έναντι ευτελούς οικονομικού αντιτίμου. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες αθλητικές υποδομές προσφέρονται όσο-όσο σε επίδοξους επενδυτές, χωρίς καμία μέριμνα για το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η κατάσταση αυτή εντείνεται ακόμα περισσότερο με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014. Το Κράτος ουσιαστικά αποσύρεται από τη χρηματοδότηση του αθλητισμού, μετατρέποντάς τον από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν για λίγους.

Στην ίδια μνημονιακή λογική εντάσσεται και η διαρκής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η υποχρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Αθλητικών Σωματείων, η συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πλήρης απαξίωση της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των εποπτευόμενων αθλητικών φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, η μεταφορά δεκαεπτά Εθνικών Αθλητικών Κέντρων στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ανάλογη μεταφορά πόρων και με αναγκαστική ανάληψη των χρεών τους από τους Δήμους, γεγονός που οδηγεί μαθηματικά στην περεταίρω επιβολή δημοτικών τελών.

Στην επίκαιρη ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζουν στα εξής κρίσιμα ζητήματα:
  1. Τη διασφάλιση της επαρκής χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού.
  2. Την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών των ΠΑΕ & ΚΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο.
  3. Το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών παραβάσεων των  ΠΑΕ και ΚΑΕ.
  4. Την αναβάθμιση της φυσικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση.
  5. Τη δομή και τους στόχους των εξαγγελθέντων αθλητικών ακαδημιών.
  6. Τη στήριξη των προγραμμάτων «Άθληση για Όλους».
  7. Την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων αναφορικά με τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  8. Την ουσιαστική στήριξη του αθλητικού κινήματος ΑμεΑ.
  9. Τη διενέργεια των ελέγχων αντιντόπινγκ σε όλα τα αθλήματα.
  10. Την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας.
  11. Την αντιμετώπιση του τμήματος εκείνου των οπαδών, που προκρίνει το ρατσιστικό μίσος.
  12. Τη δρομολογούμενη εκποίηση – ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που έχουν χρυσοπληρωθεί από τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Τέλος, οι 34 βουλευτές στην Επίκαιρη Επερώτησή τους,  δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική στον αθλητισμό. Δεσμεύεται για ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό, με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Ένα σύστημα που θα ενισχύσει τα αθλητικά προγράμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη φυσική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δίνοντας προτεραιότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τη μαζική άθληση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ