Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη.

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη.
Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, για την υπόθεση Ρωμανού, για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα.

Κέρκυρα, 13/12/2014

Συνέντευξη Τύπου για θέματα της επικαιρότητας, τοπικού και πανελλαδικού ενδιαφέροντος έδωσε το Σάββατο 13/12 ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και στην επίσκεψη στην Κέρκυρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Η εξεύρεση 180 βουλευτών που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα -ή οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου για την Προεδρεία της Δημοκρατίας- είναι αδύνατη, καθώς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής διότι, ψηφίζοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ουσιαστικά ψηφίζεις εφαρμογή των μνημονίων.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν ψηφίζουμε για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ακριβώς για να σταματήσει η εφαρμογή των μνημονίων. Και, μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας, να εφαρμόσουμε μιαν άλλη πολιτική η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Ανάπτυξης. Επομένως, θα συμβάλει ουσιαστικά στην απεμπλοκή της ελληνικής Οικονομίας από τις μνημονιακές πολιτικές, θα ενισχύει τα οικονομικά αδύναμα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν βάναυσα τα τελευταία χρόνια από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές, θα εφαρμόζει μέτρα εξάλειψης της ανεργίας και της φτωχοποίησης του λαού και θα προωθήσει την αναδιάρθρωση της παραγωγής, της οικονομίας και του πλαισίου απόδοσης της δικαιοσύνης.

Υπόθεση Ν. Ρωμανού

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, καθώς η ένταση που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες εκτονώθηκε, έπειτα από την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να συμπεριλάβει σε τροπολογία τη δυνατότητα κρατούμενων φοιτητών και σπουδαστών να λαμβάνουν, υπό όρους, εκπαιδευτική άδεια φορώντας το ειδικό “βραχιολάκι” ηλεκτρονικής επιτήρησης, έπειτα από την έντονη πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Βουλής.

Είναι χρήσιμο, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Αντιμετωπίζοντας την πίεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση υπέκυψε και απεδέχθη αυτή την τροπολογία την τελευταία στιγμή, καθώς ο 21χρονος Νίκος Ρωμανός μετρούσε ώρες ζωής.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η στάση που επέδειξε η κυβέρνηση ήταν απαράδεκτη και με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Ως ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς διαφωνούμε με την πολιτική ιδεολογία του Ν. Ρωμανού, αναγνωρίζουμε ωστόσο το δίκαιο αίτημα ενός κρατουμένου να έχει πρόσβαση στη μόρφωση, ιδιαίτερα όταν ένας νέος άνθρωπος αποφασίζει να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα με την ίδια του τη ζωή.

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε με την παρουσία του την Κέρκυρα. Η επίσκεψή του, πέραν της καθαρά θρησκευτικής διάστασης, ενείχε και ευρύτερα πολιτικό χαρακτήρα, καθώς έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε θέματα παγκόσμιας ειρήνης, ισότητας και συμφιλίωσης των λαών. Γενικότερα η Εκκλησία παίζει σημαντικό ρόλο ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, στηρίζοντας ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας μας.

Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω ότι αυτή η σπουδαία στιγμή για την Κέρκυρα, με την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν είχε την αρμόζουσα προσοχή ούτε της κυβέρνησης ούτε όμως και του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ που απουσίαζαν από το γεγονός.

Γενικότερα, διαπιστώνεται παντελής έλλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντος για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Κέρκυρα και συνολικά τα Ιόνια Νησιά, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η στάση της κυβέρνησης για άλλες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα για τα νησιά του Αιγαίου.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου