Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η Κέρκυρα αντιστέκεται στο ξεπούλημα των Περιφερειακών Αεροδρομίων των Ιονίων Νήσων.

Η Κέρκυρα αντιστέκεται στο ξεπούλημα των Περιφερειακών Αεροδρομίων των Ιονίων Νήσων.

Την Πέμπτη 2/10 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας Σύσκεψη θεσμικών εκπροσώπων, σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού για το συντονισμό των δράσεων ενάντια στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των Περιφερειακών Αερολιμένων.
 
Οι προτάσεις και οι θέσεις των συνδιοργανωτών
- του βουλευτή Κέρκυρας Σ. Σαμοΐλη,
- του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου
- και του Δημάρχου Κέρκυρας Κ. Νικολούζου
έγιναν έπειτα από συζήτηση και εποικοδομητικό διάλογο αποδεκτές στο σύνολό τους και κατέληξαν ομόφωνα σε Ψήφισμα που κατατέθηκε σήμερα στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Κατά τη διαδικασία της Σύσκεψης, δημιουργήθηκε ένα αναγκαίο πλαίσιο πολιτικών θέσεων και επιδιώξεων, ικανό να δημιουργήσει το μέτωπο αντίστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Κέρκυρας. Απέδειξε πως το πρωτείο της αναγκαιότητας για την προστασία της δημόσιας γης, του δημόσιου πλούτου, του περιβάλλοντος και των κρατικών υποδομών, είναι ικανό να συστρατεύσει διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ή πολιτικές οντότητες κάτω από έναν κοινό στόχο. Τα δίκαια αιτήματα και οι δίκαιες διεκδικήσεις του λαού, απαιτούν ευρύτατες συσπειρώσεις. Οι πολίτες, είναι οι μοναδικοί εγγυητές της πολυπόθητης ανατροπής στη χώρα.

Στα πλαίσια των κοινών δράσεων, αποφασίστηκαν τρία πράγματα: Πρώτον, η διεξαγωγή μιας μεγάλης εκδήλωσης - διαμαρτυρίας στον Κρατικό Αερολιμένα Κέρκυρας στις 10 Οκτώβρη. Δεύτερον, η προσπάθεια συντονισμού με τα λοιπά Περιφερειακά Αεροδρόμια της πρώτης ομάδας αποκρατικοποίησης, για την πραγμάτωση κοινής διαμαρτυρίας στην Αθήνα [στη βουλή και το ΤΑΙΠΕΔ] και κοινής Συνέντευξης Τύπου στα ΜΜΕ. Τρίτον, η δέσμευση των συνδιοργανωτών και των υπογραφόντων του Ψηφίσματος, για την άσκηση ένδικων μέσων προς πάσα κατεύθυνση με σκοπό την ακύρωση των επιζήμιων για την κοινωνία και την οικονομία ιδιωτικοποίηση των Αεροδρομίων. 

ΨΗΦΙΣΜΑ
για την επικείμενη αποκρατικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων

Κατατεθέν
  • στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Α. Σαμαρά
  • στη Βουλή των Ελλήνων
  • στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη
  • στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη
  • στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Δένδια
  • στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
  • στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου
  • στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί και βουλευτές

Δεδομένης της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, που είναι απόρροια της άδικης και αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής που ασκούν οι μηχανισμοί της Ε.Ε. σε συνεργασία με τους εγχώριους εκφραστές του νεοφιλελεύθερου πολιτικο-οικονομικού δόγματος, θεωρούμε άκρως επιζήμιες για την ελληνική πολιτεία και τις επιμέρους τοπικές μικροοικονομίες, τις δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων.

Στην πρώτη κατηγορία εκποιήσεων, βρίσκονται όλοι οι Κρατικοί Αερολιμένες των Ιονίων Νήσων. Η νησιωτικότητα της Περιφέρειας, καθιστά τα αεροδρόμια άκρως αναγκαία για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια. Είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας - κερδοφορίας τους. Επιπρόσθετα, θεωρούμε επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη του τόπου τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών.

Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται η ιδιωτικοποίησή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Κρατικός Αερολιμένας Κέρκυρας “Ι. Καποδίστριας”, ο οποίος με υπολογισμούς του έτους 2013 έχει ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 27 εκατ. ευρώ τα οποία όμως δεν ανταποδίδονται εξ ολοκλήρου.

Αυτά τα έσοδα, συνεισφέρουν άμεσα στο ΑΕΠ της ΠΙΝ το 0.8%, ενώ συνεισφέρουν άμεσα στο ΑΕΠ της Κέρκυρας το 1,8% περίπου. Το σημαντικότερο όμως, είναι το εξής: λόγω του ότι ο βαθμός εξάρτησης του Τουρισμού στην Κέρκυρα από τις αερομεταφορές ανέρχεται στο 85%, το αεροδρόμιο συνεισφέρει έμμεσα στο ΑΕΠ της ΠΙΝ περίπου το 25,7 % , ενώ συνεισφέρει έμμεσα στο ΑΕΠ της Κέρκυρας περίπου το 56,6 %.

Επιπρόσθετα, τονίζουμε ότι η δρομολογούμενη αποκρατικοποίηση είναι αντικείμενη στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Τα αεροδρόμια ανήκουν στα ιδιόχρηστα πράγματα και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης με σαφή προοπτική την παραχώρηση της κυριότητας, υποκρύπτει απαγορευμένη εμπράγματη διάθεση δημόσιας περιουσίας για διάφορους από την θεσμοθέτησή της σκοπούς. Είναι αντικείμενη στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αντιτιθέμενη στην εθνική ασφάλεια και την αρχή της αναλογικότητας. Ειδικά όσον αφορά στην αρχή της αναλογικότητας η οποία έχει τριμερή έκφανση, δηλαδή την αναγκαιότητα, την καταλληλότητα και την ορθολογικότητα του μέτρου, εδώ είναι φανερό ότι υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της.

Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους, να υπερασπιστούμε συνολικά την ακεραιότητα των κοινόχρηστων αναπαλλοτρίωτων πραγμάτων αυτής της πολιτείας. Ζητούμε να ακυρωθούν άμεσα οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για το σκοπό αυτό.

Με εκτίμηση
Υπογράφοντες
  1. Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Σαμοΐλης
  2. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος
  3. Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος
  4. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή
  5. Πρόεδρος ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος
  6. Σωματείο υπάλληλων ΥΠΑ Κέρκυρας
  7. Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
  8. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κέρκυρας
  9. Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας
  10. Οικονομικό Επιμελητήριο Κέρκυρας
  11. Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (AOCTA)
  12. Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων
  13. Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (HATTA)
  14. Υπεραστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας
  15. Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας
  16. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος
  17. Πρωτοβουλία ενάντια στην εκποίηση των Αλυκών Λευκίμμης
  18. Κίνημα ενάντια στην εκποίηση του Ερημίτη
  19. Σύλλογος Προστασίας Υλαϊκού Λιμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου