Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εργαζομένων στον τουρισμό

Ανακοίνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εργαζομένων στον τουρισμό

Κέρκυρα, 19/10/2014

Ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα του νησιού μας, οφείλουμε να εκφράσουμε την άποψή μας για όσα ειπώθηκαν (και όσα δεν ειπώθηκαν) σχετικά με την επίσκεψη στην Κέρκυρα των εκπροσώπων της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης». Κι αυτό διότι μας αφορούν και μας θίγουν άμεσα, ως εργαζόμενους που βιώνουμε την ανασφάλεια, την απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων, την ‘‘μαύρη’’ και ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την εντατικοποίηση, την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι δεν πρόκειται για μια επίσκεψη θεσμικών εκπροσώπων του γερμανικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης, αλλά για σύμπραξη γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων που, με τη συνεργασία κρατικών και αυτοδιοικητικών δομών, επιδιώκουν να προωθήσουν την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» συνεστήθη στα χρόνια των μνημονίων, και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ελληνική οικονομική κρίση ως ευκαιρία ακόμη μεγαλύτερου δικού τους πλουτισμού, στα πλαίσια της συνθήκης Bolkenstein. Η επίσκεψή τους ήρθε ως συνέχεια προηγουμένων συναντήσεων, υπό την εποπτεία του γνωστού κου Φούχτελ, στις οποίες συμμετείχε και η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Εφόσον από την νέα περιφερειακή αρχή δεν βρήκαν ανταπόκριση, συνέχισαν την προώθηση των επιδιώξεών τους με την συνεργασία των εργοδοτών του «πρόθυμου» Επιμελητηρίου Κέρκυρας και με την πλήρη κυβερνητική κάλυψη (είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την άρνηση του Περιφερειάρχη, ήρθε στην Κέρκυρα για να τους συναντήσει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης).

Στην ατζέντα των συναντήσεών τους, κυρίαρχο θέμα ήταν η συμφωνία για «κατάρτιση» και «απασχόληση» σε γερμανικές τουριστικές δομές νέων ανέργων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η μεταφορά δηλαδή νέων Κερκυραίων στη Γερμανία και η εκμετάλλευσή τους κατά τα πρότυπα που ζούμε ως καθεστώς στο νησί μας, όπου στα ξενοδοχεία απασχολούνται κατά κύριο λόγο (σε μερικά κατ’ αποκλειστικότητα) εκπαιδευόμενοι αλλοδαποί, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ωράρια, με αμοιβές στο 70% του (ήδη συρρικνωμένου) κατώτατου μισθού.

Εμείς που αντιπαλεύουμε και καταγγέλλουμε αυτό το καθεστώς στους χώρους εργασίας μας, λέμε αυτονόητα ένα ηχηρό ΟΧΙ σε αυτές τις επιδιώξεις. Η πολυδιαφημιζόμενη «απασχόληση» 24 νέων Κερκυραίων με αυτές τις διαδικασίες, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά για άνοιγμα του δρόμου προς τα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας.

Μας προκαλεί απορία το γεγονός ότι το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ, ενώ καταγγέλλει το καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης εκπαιδευομένων στο νησί μας, δεν έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί σαφώς στο συγκεκριμένο θέμα. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ ρωτήθηκε, δεν βρήκε μια λέξη να πει! Γιατί, άραγε;

Η δική μας θέση είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη: Η σταθερή, αξιοπρεπής, απασχόληση είναι δικαίωμα που δεν παζαρεύεται. Τα εργασιακά δικαιώματα δεν μπορούν να καταρρακώνονται. Οι εργαζόμενοι δεν είναι εμπόρευμα προς εισαγωγή ή εξαγωγή.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την εργασία μας, την αξιοπρέπειά μας, τα δικαιώματά μας, τις εργασιακές μας σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και κατακτήσεις. Οι γερμανοί μεγαλοκεφαλαιούχοι, οι διάφοροι κύριοι Φούχτελ και οι εκπρόσωποί τους, δεν πρόκειται να βρουν πρόσφορο έδαφος στην Κέρκυρα για τα αντεργατικά τους σχέδια.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου