Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Σε κίνδυνο εκατοντάδες επιχειρήσεις του τουρισμού μετά από την κατάρρευση της Labirint.

ΕΡΩΤΗΣΗ
των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη, Δημήτρη Γάκη, Σταύρου Κοντονή, Ανδρέα Ξανθού, Νίκου Συρμαλένιου και Στέφανου Σαμοΐλη

- Προς την κ. Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: Διάψευση του success story της Κυβέρνησης. Σε κίνδυνο εκατοντάδες επιχειρήσεις του τουρισμού μετά από την κατάρρευση της Labirint.

Αρ. Πρωτ. 1804/11-08-2014

Η αναστολή εργασιών του μεγάλου ρώσικου tour operator «Labirint», η οποία είναι η τρίτη κατά σειράν μετά την αναστολή εργασιών των Windrose World και ΝΕVΑ, αφήνει καθηλωμένους χιλιάδες Ρώσους τουρίστες στο εξωτερικό, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στη χώρα μας και κυρίως σε καταλύματα της Ρόδου, Κω, Κρήτης, Αθήνας, Σαντορίνης, Ζακύνθου και Κέρκυρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τουριστικού κλάδου, η ζημία για τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν μόνο τους τουρίστες του Labirint ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Στα ξενοδοχεία Ρόδου και της Κω, που φιλοξενούσαν τον κύριο όγκο των τουριστών αυτού του T.O., οι οφειλές προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτού, οι απώλειες για την Ελλάδα σε εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώνται σε 200 χιλιάδες άτομα, καθώς πρόκειται για κρατήσεις που είχαν γίνει από Ρώσους μέσω του Labirint για την περίοδο μέχρι και το Σεπτέμβριο και οι οποίες ενδέχεται να χαθούν, εάν δεν πραγματοποιηθούν μέσω άλλου ταξιδιωτικού φορέα. Επιπλέον, ζήτημα αποτελεί το ύψος των ασφαλιστικών εγγυήσεων της Labirint, οι οποίες σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ, αφού όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Russian Union of Tourism Industry (PCT), τα κεφάλαια αυτά ίσως να μην επαρκούν για την κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών του Labirint.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω πολύ σοβαρά γεγονότα για τον ελληνικό τουρισμό, το υπουργείο Τουρισμού παρουσιάζεται παντελώς απροετοίμαστο. Το ίδιο απροετοίμαστος εμφανίζεται και ο ιδιωτικός τομέας, αφού το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας δεν έκανε κάποια παρέμβαση, ενώ ο ΣΕΤΕ πρότεινε να επωμιστούν τα ξενοδοχεία το κόστος της φιλοξενίας των Ρώσων τουριστών, προκειμένου να μην διαταραχθεί η καλή εικόνα της Ελλάδος ως τουριστικού προορισμού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και χωρίς καμιά ουσιαστική υποστήριξη, ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που απειλεί τη βιωσιμότητά του σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμα χειρότερα, το πλήγμα που θα υποστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχει πολλαπλασιαστικές ολέθριες συνέπειες στην εργασία, αφού το εργατικό κόστος θα θεωρηθεί ως συνήθως… δυσβάστακτο!

Επειδή τα παραπάνω αποδεικνύουν πως ο τομέας του τουρισμού είναι ευαίσθητος σε κρίσεις και γίνεται περισσότερο ευάλωτος σε συνθήκες εξάρτησης από τους μεγάλους tour operator δε μπορεί να αποτελεί επ’ ουδενί βαριά βιομηχανία της χώρας ή κύριο μοχλό της οικονομίας.

Επειδή αποδεικνύεται στην πράξη πως τα συμπεράσματα της κυβέρνησης από τα υπερπροβεβλημένα μεγέθη των αφίξεων και των πληροτήτων είναι τόσο επισφαλή, που η βιωσιμότητα χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων και ολόκληρων τοπικών κοινωνιών και οικονομιών που επηρεάζονται από τον τουρισμό κρέμεται κυριολεκτικά «από μία κλωστή».

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση, μέσα στην επίπλαστη ευφορία για το «success story» του τουρισμού, έχει «ξεχάσει» τελείως να εποπτεύει και να διασφαλίζει την ασφαλιστική κάλυψη των ταξιδιών, απέναντι σε τουρίστες και επιχειρηματίες.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
  1. Γιατί το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να χειριστεί το ζήτημα, δεν έχει έλθει από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με την εταιρεία Turpormosch, η οποία χειρίζεται τις πτωχεύσεις tour operators στη Ρωσία, καθώς και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς στη Ρωσία, ώστε να λάβει την απαραίτητη πληροφόρηση και να μεσολαβήσει για τη βέλτιστη δυνατή λύση υπέρ του ελληνικού τουρισμού;
  2. Τι συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει το υπουργείο μπροστά στον ορατό κίνδυνο ενός «κύματος» ακυρώσεων, που ενδέχεται να υπάρξει, υπό τον κίνδυνο πτώχευσης και άλλων tour operators της Ρωσίας;
  3. Πότε σκοπεύει να ενημερώσει το υπουργείο υπεύθυνα και λεπτομερώς τους επιχειρηματίες του κλάδου για το τι θα πρέπει να πράξουν, δίνοντας οδηγίες για το πώς θα εξασφαλίσουν την κάλυψη του κόστους φιλοξενίας; Επίσης, σε περίπτωση που η φιλοξενία των Ρώσων τουριστών κρίνεται ασύμφορη από τους ξενοδόχους, πότε αυτοί θα ενημερωθούν για τις πρέπουσες διαδικασίες με τις οποίες δεν θα γίνεται δεκτή η φιλοξενία τους, ώστε να αποφύγουμε περιστατικά δυσφήμισης της χώρας;
  4. Γιατί δεν συγκαλείται η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και έγινε αντικείμενο νομοθετικής παρέμβασης ακόμα και πέρυσι;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Γάκης Δημήτρης
Κοντονής Σταύρος
Ξανθός Ανδρέας
Σαμοΐλης Στέφανος
Συρμαλένιος Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου