Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Επίσκεψη του βουλευτή Στέφανου Σαμοΐλη και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στις Φυλακές Κέρκυρας.
Κέρκυρα, 30/06/2014

Τις Φυλακές της Κέρκυρας επισκέφθηκε τη Δευτέρα 30/6, εν μέσω κινητοποιήσεων και των κρατουμένων (με αποχή από τα συσσίτια) και των σωφρονιστικών υπαλλήλων (με στάση εργασίας), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ραιδεστινό και την Ελένη Ανδριοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων & μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας. Ο βουλευτής και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησαν με το διευθυντή των Φυλακών Β. Θώμο, εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και με ομάδα κρατουμένων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στους κινητοποιημένους κρατουμένους των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας που βρίσκονται σε απεργία πείνας ή απέχουν από τα συσσίτια για περισσότερο από μία εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο περιορίζει τα δικαιώματα τους και καταδικάζει σε απομόνωση μεγάλο αριθμό κρατουμένων στις υπό σύσταση φυλακές τύπου Γ’ (υψίστης ασφαλείας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετατρέπει τα σωφρονιστικά καταστήματα σε “φυλακές ψυχών”, στερώντας από τους κρατουμένους στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και σημειώνει: «Αν ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της, τότε σίγουρα στην Ελλάδα υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προοπτική δημιουργίας ενός σύγχρονου και δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο θα σέβεται τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα προωθεί τον πραγματικό σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη και, με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλλει στην περιστολή της εγκληματικότητας και στην ενίσχυση του δικαιώματος ασφάλειας των πολιτών.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με το διευθυντή των Φυλακών της Κέρκυρας, ο βουλευτής Στέφανος Σαμοΐλης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς και την συμπαράστασή του, τόσο στους κινητοποιημένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όσο και στους διαμαρτυρόμενους κρατουμένους, με ομάδα των οποίων συνομίλησε.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναφέρθηκαν στα αιτήματα τους, τα οποία τους οδήγησαν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Έτσι, εκτός από τις ραγδαίες μισθολογικές περικοπές, βιώνουν την ασφυκτική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει στα σωφρονιστικά καταστήματα η συμφόρηση, με πλεονάζοντα αριθμό κρατουμένων (που αγγίζει τα όρια της ασφαλούς λειτουργίας), σε συνδυασμό με την υποστελέχωση σε προσωπικό φύλαξης. Χαρακτηριστικά, στις Φυλακές της Κέρκυρας θα έπρεπε οι κρατούμενοι να μην ξεπερνούν τους 110, όμως έχουν φτάσει τους 300, ενώ, αντίστοιχα, το προσωπικό υπολείπεται κατά περίπου 15 άτομα.

Η Διεύθυνση των Φυλακών της Κέρκυρας και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων σε συνεργασία μαζί τους, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Εκτός από την αποσυμφόρηση των Φυλακών, στα αιτήματα περιλαμβάνονται η ενίσχυση με μόνιμο γιατρό και ψυχολόγο, καθώς και η δημιουργία Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου