Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Έγκλημα σε βάρος της χώρας και του λαού, το επιχειρούμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Έγκλημα σε βάρος της χώρας και του λαού,
το επιχειρούμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Κέρκυρα, 17/04/2014

Την αντίθεσή τους στο έγκλημα που συντελείται με την εκποίηση του «Ερημίτη» δήλωσαν, γι’ ακόμη μια φορά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κέρκυρας Χρήστος Μωραΐτης, και ο Γιάννης Τσιριμιάγγος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της εκποίησης του Ερημίτη, στάθηκαν στις επιπτώσεις που θα έχει το ξεπούλημα του Ερημίτη για την περιοχή αλλά και για όλη την Κέρκυρα, για το περιβάλλον, για τον τουρισμό, για την απασχόληση, για τον πολιτισμό του νησιού.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την καταστροφή των οικοσυστημάτων και των αιγιαλών μας, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των αρχαιολογικών μας χώρων, τόνισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα ανέφεραν:

Στέφανος Σαμοΐλης, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Παραβρέθηκα στις κινητοποιήσεις που έκαναν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ερημίτη και φορείς, και πραγματικά νομίζω πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μοντέλο τουρισμού που θέλουμε και για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη στο νησί μας.

Τουρισμός για το ΣΥΡΙΖΑ νοείται μόνο με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και, μάλιστα, του προστατευόμενου με νομοθεσία, προεδρικά διατάγματα και διεθνείς συνθήκες, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις των Αλυκών Λευκίμμης, του Ίσσου, της λιμνοθάλασσας Κορισσίων, του Ερημίτη και της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη.

Απαιτείται η σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προετοιμάσει, σχετικά με την ενίσχυση των Μικρομεσαίων και των Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τουρισμού και σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο Τουρισμός στην Κέρκυρα να συνδεθεί με τη βιοτεχνία και με την αγροτική οικονομία, έτσι ώστε τα οφέλη να είναι πολλαπλασιαστικά και ο πλούτος να παραμείνει στο νησί.

Απαιτείται η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιολογικών μας πόρων, ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Από το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που έχει ως βάση την εναλλακτική ορθολογική ανάπτυξη, θα προκύψουν και θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αφορούν όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

Νικολέττα Πανδή, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας με την «ΑΝΑΣΑ»

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με τη μνημονιακή έκφραση και εφαρμογή τους, έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε εξαθλίωση και, ό,τι ζει και κινείται, σε μαρασμό.

Η μνημονιακή δικομματική κυβέρνηση δίνει σάρκα και οστά στο σχέδιο απαξίωσης του οποιουδήποτε πολιτισμικού και περιβαλλοντικού πλούτου διαθέτει η χώρα μας, με την επιχείρηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Όμως, η δημόσια περιουσία αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού και οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη γνώμη του.

Αντ’ αυτού, προχωρούν στην εκποίησή της, με άγνωστες συνέπειες για το περιβάλλον και για την οικονομική ζωή του τόπου..

Εμείς, ως περιφερειακή παράταξη, έχουμε το θέμα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας πρώτο στην ατζέντα μας.

Δε δεχόμαστε το ξεπούλημα του Ερημίτη, του Ίσσου, του Καστέλου, του Αεροδρομίου, του Λιμανιού και όποιου άλλου τους “γυαλίσει” για να ξεπληρώσουν τα γραμμάτια που έχουν υπογράψει στους δανειστές μας.

Για την «ΑΝΑΣΑ», η οποιαδήποτε παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες αποτελεί αιτία μετωπικής σύγκρουσης με την εξουσία και με τα συμφέροντα τα οποία υπηρετεί.

Ό,τι δεν γίνεται για το συμφέρον και για το όφελος του λαού, μας βρίσκει αντίθετους.

Το “αναπτυξιακό όραμα” της κυβέρνησης δεν είναι δυνατό να στηρίζεται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως είναι τα δάση, οι αιγιαλοί κ.ο.κ., είναι αναπαλλοτρίωτα και η μεταβίβασή τους στο ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Για καμιά επένδυση και για καμιά επιχειρηματική μελέτη, και μάλιστα με αντάλλαγμα ελάχιστα χρήματα και λιγοστές θέσεις εργασίας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την καταστροφή των οικοσυστημάτων και των αιγιαλών μας, και γενικά την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Κώστας Νικολούζος, υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας με τη «Νέα Ριζοσπαστική Κϊνηση»

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα επιχειρούμενο έγκλημα σε βάρος της χώρας και του λαού. Το επαπειλούμενο ξεπούλημα του Ερημίτη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ξεπουλήματος ό,τι πολυτιμότερου διαθέτει η πατρίδα μας, στο όνομα της δήθεν “ανάπτυξης”, η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και, μάλιστα, ξένα προς τη χώρα και το λαό της.

Πέρα από οποιαδήποτε καταστροφική επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον, ο σχεδιασμός για τον Ερημίτη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας και στον τρόπο ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής, πιθανόν και ολόκληρης της Κέρκυρας.

Εμείς, ως δημοτική παράταξη, θα σταθούμε αντίθετοι με όλες μας τις δυνάμεις και θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε το λαό, ώστε να αντισταθούμε όλοι μαζί στο ξεπούλημα μιας περιοχής μοναδικής ομορφιάς.

Παράλληλα, καταγγέλλουμε τη δημοτική Αρχή για την προκλητική υποκρισία που επιδεικνύει: στα λόγια, ξεκινά το “λεβέντικο” στα Δημοτικό Συμβούλιο και μπροστά στους κατοίκους της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή, ενεργώντας σαν ουσιαστική απόληξη της κεντρικής εξουσίας, με μοναδική ταχύτητα αδειοδοτεί το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή.

Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν! Οι Κερκυραίοι πρέπει να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν ότι η υπόθεση του Ερημίτη δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά ολόκληρη την Κέρκυρα, το πολυτιμότερο κεφάλαιο της που είναι το φυσικό της περιβάλλον και την ίδια την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Χρήστος Μωραΐτης, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κέρκυρας με την «ΑΝΑΣΑ»

Για ’μάς, δεν είναι Ανάπτυξη το τσιμέντο παντού, δεν είναι η επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, ούτε η εκποίηση της δημόσιας γης, που αφήνει γυμνό το κράτος από τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού πλούτου. Δεν είναι Ανάπτυξη τα δωράκια προς τους ιδιώτες που δήθεν θα φέρουν θέσεις εργασίας.

Εκτός των άλλων, αυτό δεν είναι Πολιτισμός. Και, επειδή αυτές τις μέρες πολλοί θα μιλάνε για Πολιτισμό, εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι Πολιτισμός να αντιμετωπίζεις το περιβάλλον σαν προϊόν προς πώληση.

Ζουν σε μια μεγάλη αυταπάτη όσοι ακόμη τώρα νομίζουν ότι θα ωφεληθούν η περιοχή και οι κάτοικοί της από τη λεγόμενη “επένδυση” στον Ερημίτη. Στην πραγματικότητα, θα αποτελέσει καταστροφή και για την τοπική οικονομία, και για ένα περιβάλλον που εκτείνεται από την Αντινιώτη στον Ερημίτη και απέναντι στη λίμνη του Βουθρωτού. Ας αναλογιστούν, μετά από τα 99 χρόνια που ίσως αποδοθεί ξανά στο δημόσιο η συγκεκριμένη περιοχή, πώς θα έχει καταντήσει και ποιά πατρίδα θα επιστρέψουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στις επόμενες γενιές.

Όλ’ αυτά δεν μπορούν να πνιγούν στο όνομα της “Ανάπτυξης”. Δεν μπορεί η ίδια η ιστορία, με ένα αρχαιολογικό μνημείο που βρίσκεται μέσα στον Ερημίτη, να πνιγεί στο όνομα της “Ανάπτυξης”.

Απέναντι σ’ αυτά πρέπει όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση, χωρίς λαϊκισμούς. Γιατί λαϊκισμός δεν είναι όταν αντιτίθεσαι στην πώληση, λαϊκισμός είναι να υπόσχεσαι ότι αυτό το έγκλημα που συντελείται εκεί θα φέρει οικονομική ανάπτυξη!

Γιάννης Τσιριμιάγγος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της εκποίησης του Ερημίτη

Η πρώτη γεώτρηση στον Ερημίτη θα είχε αποφευχθεί, αν οι φορείς που εκπροσωπούν το νησί μας -Περιφέρεια και Δήμος- είχαν εκπληρώσει στο ελάχιστο όσα ομόφωνα είχαν αποφασίσει.

Πέραν από τις ομόφωνες αποφάσεις των Συμβουλίων τους, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να συμπαρασταθούν με οποιονδήποτε τρόπο στον αγώνα μας.

Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή τη δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την άδεια, που με διαδικασίες εξπρές εξέδωσε, για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στον Ερημίτη.

Δηλώνουμε ότι δε σταματάμε ούτε με εκφοβισμό ούτε με κανέναν άλλο τρόπο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, υπενθυμίζοντας ότι οι Ερημίτης δεν έχει πουληθεί και ότι όλες οι ενέργειες γίνονται για να πουληθεί. Επομένως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Ζητούμε το συντονισμό δράσης και τη στήριξη όλων των κινημάτων της Κέρκυρας, γιατί αυτό ακριβώς συμβολίζει ο Ερημίτης.

Είμαστε σίγουρα ότι, αν οι βάρβαροι μπουν με ευκολία στον Ερημίτη, ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημα και άλλης δημόσιας περιουσίας στην Κέρκυρα και όχι μόνο του Ίσσου και του Καστέλο.

Τασσόμαστε υπέρ της ανάπτυξης, αρκεί αυτή να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, και είναι ανταποδοτική. Τέτοιου είδους παρωχημένες εκμεταλλεύσεις ή “επενδύσεις”, όπου έχουν γίνει, έχουν αποτύχει, καθώς βασίζονται σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου