Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Οι Περιφερειακές εκλογές 2014 στα Ιόνια και η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης επίθεσης.

Οι Περιφερειακές εκλογές 2014 στα Ιόνια και η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης επίθεσης

* άρθρο του Χρήστου Παπαδόπουλου


ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Βρισκόμαστε λίγο πριν τις τριπλές εκλογές του Μαΐου έχοντας ήδη, με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε οριακά, την επιβολή από την τρόικα, ΔΝΤ, ΕΕ ,ΕΚΤ ενός νέου στην ουσία μνημονίου για τη χώρα μας, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δεσμεύσεις για νέες απολύσεις στο Δημόσιο, με παραπέρα κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, μισθών και κοινωνικής ασφάλισης, με λουκέτο σε μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, με παράδοση με μεγάλες ζημιές για το δημόσιο των τραπεζών στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Παράλληλα έχουμε τη θριαμβολογία από την κυβέρνηση και την προπαγάνδα από τα ΜΜΕ του «πρωτογενούς πλεονάσματος» που προέκυψε με τη σκληρή εσωτερική υποτίμηση της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής της χώρας μας.

Είμαστε πια στον τέταρτο χρόνο μνημονιακής λιτότητας στην Ελλάδα, μαζί με έξι χρόνια βαθιάς λιτότητας και ύφεσης, γεγονός πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά για ειρηνική περίοδο.

Οι επιδιώξεις της τρόικας είναι να απορυθμίσουν κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να ευνοήσουν τη μεγαλύτερη διείσδυση και άλωση όλων των τομέων της από το κυρίαρχο ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο.

Ενώ σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικοί εταίροι επικαλούνται το τέλος των μνημονίων, οι μνημονιακές πολιτικές μένουν και θεσμοθετούνται από την ΕΕ .Γίνονται μόνιμη πολιτική για όλες τις χώρες της ΕΕ που παίρνουν δάνεια, όπως μεταξύ πολλών άλλων επιβάλλει π.χ. o Κανονισμός 472/13 .

Η αυστηρή επιτήρηση του τραπεζικού τομέα, η μόνιμη μνημονιακή επιτήρηση των χωρών μέχρι εξοφλήσεως 75% των δανείων, η επιτήρηση και προέγκριση των προϋπολογισμών αυτών των χωρών μελών, η σύνδεση των διαρθρωτικών ταμείων με τις μνημονιακές επιδόσεις, διαμορφώνουν μια ζοφερή εικόνα για τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ.

Οι πολιτικές αυτές κατατείνουν στον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών και συνιστούν πρωτοφανείς παρεμβάσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά και των ισχυρών κρατών μελών.

Η χώρα μας ταυτόχρονα εμπλέκεται στον πόλεμο της Συρίας με τη σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών αυτής της χώρας από τους Αμερικάνους, μεταξύ Κρήτης και Ιταλίας, στη Μεσόγειο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η μέθοδος αυτή, με την υδρόλυση εν πλω, δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά πριν με ό,τι αυτό συνεπάγεται .

Είναι φανεροί οι σοβαροί κίνδυνοι που υπάρχουν για το Περιβάλλον μιας κλειστής θάλασσας, όπως η Μεσόγειος που ήδη υποφέρει, με την εναπόθεση εκατοντάδων επεξεργασμένων τόνων επικίνδυνων χημικών της Συρίας στην περιοχή μας.

Την περίοδο μάλιστα που αρχίζει η τουριστική περίοδος για την Κρήτη και τα Ιόνια που είναι η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για την περιοχή μας.

Η ανάπτυξη ενός πλατιού κινήματος αποτροπής αυτής της εξέλιξης, την οποία αποδέχθηκε χωρίς αντιστάσεις η χώρα μας , είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος αντιμετώπισης ,από την Κρήτη έως τα Ιόνια και την Ιταλία.

Τέλος, η υπόθεση »Μπαλτάκου» αποδεικνύει τη συνάφεια των ακροδεξιών θυλάκων της συγκυβέρνησης με τη Χ.Α και το συστημικό χαρακτήρα της.

Για την Αριστερά η προοπτική ανάπτυξης και δημοκρατικών εξελίξεων προϋποθέτει μια Ελλάδα απαλλαγμένη από την τρόικα και τα μνημόνια, αποφασισμένη να εφαρμόσει μέχρι τέλους ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης πέρα από εκβιαστικά όρια και εκφοβιστικά διλήμματα του ευρωπαϊκού και εγχώριου κατεστημένου.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ

Οι πολίτες των Ιονίων υποφέροντας ήδη από την καταστροφική πολιτική των μνημονίων προχωρούν προς τις εκλογές με πληγωμένη από τους σεισμούς την Κεφαλονιά.

Αυτό το μεγάλο πρόβλημα κάνει κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα των Περιφερειακών εκλογών τα μεγάλα θέματα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης της πιο επιβαρυμένης σεισμικά Περιφέρειας της χώρας μας, της Περιφέρειας των Ιονίων.

Θέτει την ανάγκη σχεδιασμού σε βάθος χρόνου αυτής της πολιτικής, μιας και οι σεισμοί στη Λευκάδα το 2003 και στην Κεφαλονιά το 2014 ξεπερνούν τα όρια σχεδιασμού που επιβάλλουν οι υπάρχοντες αντισεισμικοί κανονισμοί της χώρας μας. Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος Αντισεισμικός κανονισμός για τη χώρα μας νομοθετήθηκε εξαιτίας και λίγα χρόνια μετά τους μεγάλους σεισμούς στα Ιόνια της δεκαετίας του ΄50.

Αυτό συνεπάγεται αυξημένο κοινωνικό και οικονομικό κόστος καθώς και αυξημένη επαγρύπνηση και κοινωνική αλληλεγγύη στα πλαίσια της Περιφέρειας.

Η πολιτική της νεοφιλελεύθερης λιτότητας πλήττει με ιδιαίτερο τρόπο την περιοχή μας.

Εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας και κοινόχρηστης γης παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημά τους.

Παραχωρούνται περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο, περιοχές με αναπτυγμένες υποδομές στη Λευκάδα, περιοχές σχεδίου πόλης και κοινωνικού προορισμού στην Κεφαλονιά.

Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει ταυτόχρονα τη δυνατότητα αποκόμισης εκατόν πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ από τη μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιόνια και την Ήπειρο, μόνες περιοχές στη χώρα μας που μπορεί να προχωρήσουν απρόσκοπτα τέτοιες επενδύσεις το επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα των υδρογονανθράκων και η συσχέτισή του με τις υπουργικές αποφάσεις που εκχωρούν την προστασία του περιβάλλοντος στους κεφαλαιούχους εκμεταλλευτές τους σε μια σεισμογενή περιοχή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και την ανάγκη ανατροπής αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Αυτό το γεγονός, αν συνδυαστεί με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμανιών, το θέμα των υδατοκαλλιεργειών κ.α. δημιουργεί ένα εφιαλτικό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο για την οικονομική και κοινωνική ζωή στα Ιόνια.

Συγχρόνως δημιουργεί και την ανάγκη του αγώνα για τη δημιουργία και στα Ιόνια ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου, αντιφασιστικού ,ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, ώστε να ηττηθεί αυτή η πολιτική.

Το μνημονιακό μέτωπο είναι δεδομένο, αφού υπάρχει η Κυβερνητική συνεργασία.

Οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί από αυτό το χώρο εμφανίζονται ως ανεξάρτητες που αγωνίζονται για τα προβλήματα των Ιονίων. Όμως τα προβλήματα αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την ψήφιση του Καλλικράτη και των μνημονίων της καταστροφής δημιουργήθηκαν εξαιτίας αυτών των πολιτικών. Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεσαι ότι αγωνίζεσαι για τα προβλήματα που οξύνθηκαν, ενώ με την ψήφο σου υποστήριξες όλα τα μνημόνια , και εν μέσω περιοδειών δηλώνεις ότι υποστηρίζεις έως και το τελευταίο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο.

Δεν μπορείς να ζητάς την ψήφο των πολιτών ως περιφερειακή αρχή, ενώ πορεύτηκες τριάμισι χρόνια ως άφωνος συνοδοιπόρος των μνημονιακών κυβερνήσεων, χωρίς να τους ενοχλείς ,χωρίς να διεκδικείς, χωρίς να στηρίζεσαι στην κινητοποίηση των πολιτών.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ στα Ιόνια και η απραξία και αποδοχή στην πράξη αυτής της πολιτικής μέχρι σήμερα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τα Ιόνια υποφέρουν όπως όλη η Ελλάδα από τα μνημόνια της καταστροφής. Δεν μπορούν να υπάρξουν προοπτικές Περιφερειακής ανάπτυξης χωρίς ανατροπή του Καλλικράτη και των μνημονιακών πολιτικών. Επομένως η κοινωνική συνοχή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας δεν μπορούν να προχωρήσουν ουσιαστικά μόνο με το σχεδιασμό μιας νέας περιφερειακής αρχής, αν δεν εντάσσονται σε ένα αναγκαίο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών και ανατροπών που θα αφορούν τη συνολική πορεία της χώρας.

Ανεξάρτητα πάντως από τις υποψηφιότητες στην Περιφέρεια, είναι σίγουρο ότι στο δεύτερο γύρο το μνημονιακό μέτωπο θα είναι συμπαγές από τα πάνω.

Αυτό το μνημονιακό μέτωπο χρειάζεται να αποδομηθεί από τα κάτω τις λίγες εβδομάδες που έμειναν έως τις εκλογές.

Η διαμόρφωση ψηφοδελτίου της Χ.Α. στα Ιόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εκλογικό αγώνα και η αναγκαία αντιμετώπιση του νεοναζιστικού μορφώματος είναι μια άλλη παράμετρος αυτών των εκλογών.

Οι συσχετισμοί των δυνάμεων στα Ιόνια στις Β.Ε. του 2012 αναδεικνύουν την ισχυρή δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχετικά αυξημένα ποσοστά των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς.

Επιδιώκουμε στους δεύτερους γύρους των εκλογών -όπου υπάρξουν- την αμοιβαία υποστήριξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, της οικολογίας, των κινημάτων καθώς και όλων των πολιτών, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο καθώς και ένα πλειοψηφικό ρεύμα νίκης ενάντια στους υποψηφίους της συγκυβέρνησης και συμβολής στην ανατροπή της ίδιας της συγκυβέρνησης.

Οι Περιφερειακές εκλογές, λοιπόν, θα έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Οι πολίτες θα ψηφίσουν πολιτικές και κόμματα που τις στηρίζουν.

Εμείς στηρίζουμε την »ΑΝΑΣΑ » και την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Γαλιατσάτου για την Περιφέρεια των Ιονίων.

Την περιφερειακή παράταξη που αγωνίστηκε ,για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα με συνέπεια στην Περιφέρεια των Ιονίων τα τριάμισι χρόνια που πέρασαν.

Είναι φανερό ότι προσδοκούμε στην υποστήριξη των θέσεων και του προγράμματος της ‘‘ΑΝΑΣΑ’’ απ’ όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό, στα μνημόνια και τις πολιτικές νεοφιλελεύθερης λιτότητας που αυτά επιβάλλουν.

Πιστεύουμε ότι η πορεία προς τις εκλογές πρέπει να είναι πορεία αγώνων για την Υγεία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, το Περιβάλλον, τις Αποκρατικοποιήσεις και τα κοινωνικά-εργασιακά δικαιώματα .Αγώνων για τα θέματα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, της καθημερινής επιβίωσης των συμπατριωτών μας.

Αγώνες που θα αναπτύσσονται παράλληλα με αυτούς για την κατάργηση του Καλλικράτη, τη συνοχή της Περιφέρειας, το μεταφορικό ισοδύναμο, τη μείωση του ΦΠΑ, τη χωροταξία ,την περιβαλλοντική προστασία, τις υδρεύσεις, τα απορρίμματα, τους βιολογικούς ,τον αγροτουρισμό, την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής κλπ.

Οι Περιφερειακές εκλογές, λοιπόν, του 2014 αποτελούν σημαντική πολιτική μάχη και με την έννοια αυτή, εντάσσονται αντικειμενικά στο στόχο, της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης με την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι πολύτιμος πυλώνας αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά και κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, δημοκρατίας και υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Επομένως, σε αυτές τις εκλογές πρέπει και από τα Ιόνια να αποσταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ που θα συμβάλει μαζί με τα άλλα μηνύματα από όλη την χώρα και αυτά των ευρωεκλογών στη πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

* ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός,
μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου