Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Αποψίλωση δασικού τμήματος πάνω από 15.403 τ.μ. στο Castello Mibelli.

ΕΡΩΤΗΣΗ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-         Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
-         Οικονομικών

Αρ. Πρωτ. 7881/28-04-2014

Θέμα: Το Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. για το Castello Mibelli προβλέπει αποψίλωση δασικού τμήματος πάνω από 15.403 τ.μ. και παραβιάζει τη Σύμβαση της Γρανάδας.

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων [Σ.Μ.Π.Ε.] της εταιρίας ENVECO Α.Ε για το Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. του “Castello Mibelli”. Πρόκειται για μια από τις γνωστές εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας στην Κέρκυρα του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., για την οποία εκκρεμεί απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ. Παρόλα αυτά, το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.  προχώρησε στη σύνταξη Σ.Μ.Π.Ε. για το Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α., θέτοντας δήθεν ως στόχο, μια επένδυση μέτριας έντασης χρήσεων Τουρισμού - Αναψυχής και Τουριστικού - παραθεριστικού χωριού.

Πιο συγκεκριμένα, το Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. αφορά μια έκταση 77.019 τ.μ. από την οποία εξαιρούνται τα κτίρια του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης. Σε αυτή την έκταση, περιλαμβάνεται το Castello Mibelli περιμετρικά του οποίου απαντάται καλά ανεπτυγμένη βλάστηση που συνίσταται από δενδρώδη και θαμνώδη είδη. Τα είδη χλωρίδας που καταγράφηκαν στην περιοχή ανέρχονται στα 18.

Το ακίνητο χωρίζεται σε δυο διακριτές ζώνες (Α. ζώνη Τουρισμού - Αναψυχής 16.610 τ.μ. δηλαδή το 21,5% του ακινήτου [περιλαμβάνει το Castello], και Β. ζώνη Τουριστικού - Οικιστικού Χωριού 60.409 τ.μ. δηλαδή το 78,5% του ακινήτου). Το Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. προβλέπει μέγιστη δόμηση για το ακίνητο ίση με 15.403 τ.μ. (3.322 τ.μ. στην 'Α ζώνη [το Castello με τα λοιπά μικρά κτίσματα είναι περίπου 2.114 τ.μ. επομένως η επιπλέον δόμηση θα είναι περίπου 1.200 τ.μ.] και 12.081 στη 'Β ζώνη). Αυτό προκύπτει από την εφαρμογή του μέγιστου Σ.Δ. [0,2] (Ν. 3986, Ν. 4092).

Η προβλεπόμενη δόμηση όμως, σημαίνει 15.403 τ.μ. αποψίλωσης δασικού τμήματος. Στη σελ 23 της Σ.Μ.Π.Ε., τονίζεται ότι οι αποψιλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, δεν θα αφορούν μόνο στα σημεία της δόμησης των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο ή δίκτυο μονοπατιών. Επομένως η αποψίλωση θα υπερβεί τα 15.403 τ.μ. ! 

Επιπρόσθετα, στη σελ. 18 της Σ.Μ.Π.Ε. αναφέρεται ότι κατά τη φάση κατασκευής των έργων του Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α., αναμένεται να προκληθούν ασθενείς (;) αρνητικές επιπτώσεις στο τοπίο και στο αισθητικό περιβάλλον των περιοχών επέμβασης λόγω της κυκλοφορίας των οχημάτων, της λειτουργίας εργοταξίων, των προσωρινών χώρων απόθεσης υλικών κλπ. Στη συνέχεια όμως αναγνωρίζει ότι, οι επιπτώσεις από τις εκσκαφές, την κάλυψη του εδάφους λόγω δόμησης, τη διαχείριση των υλικών εκσκαφής και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αξιολογούνται αρνητικές, αλλά μέτριας έντασης (;) μακροχρόνιες και μερικώς αντιμετωπίσιμες .

Στη σελ. 19 αναφέρεται επίσης ότι οι επιπτώσεις από τη μείωση του βαθμού κατείσδυσης των όμβριων υδάτων, τη δυνητική ρύπανση των επιφανειακών υδάτων λόγω κατασκευαστικών εργασιών και παραγωγής υγρών αποβλήτων κλπ αξιολογούνται αρνητικές, αλλά μέτριας έντασης (;) μακροχρόνιες και μερικώς αντιμετωπίσιμες. Για τη πρόληψη μάλιστα των επιπτώσεων, προτείνεται η δημιουργία Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή του ακινήτου. 

Όλα αυτά περιμετρικά του Castello Mibelli που αποτελεί μνημείο μεγάλης ιστορικής πολιτιστικής και αισθητικής αξίας, σύμφωνα με την αριθμ. ΥΠΠΟ / ΔΝΣΑΚ / 111870 / 2787  (ΦΕΚ 160 / ΑΑΠ / 2009). 

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στο ΦΕΚ 1020/Β/25-4-2013 παραχώρησης στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., αποκρύπτονταν ο μνημειακός χαρακτήρας των κτισμάτων του Castello Mibelli και δεν υπήρχε καν Τοπογραφικό Διάγραμμα. Ο δε αποχαρακτηρισμός των μνημείων, αντιτίθεται προς το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι το Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. παραβιάζει το άρθρο 7 της Σύμβασης της Γρανάδας (ν. 2039, ΦΕΚ 61 Α'/ 13-04-92) που προβλέπει ρητά την προστασία του μνημείου. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Συμφωνείτε με την άποψη της Σ.Μ.Π.Ε., ότι η αποψίλωση τουλάχιστον 15.403 τ.μ. δασικού τμήματος με αιωνόβια δέντρα, αποτελεί αμελητέα περιβαλλοντική επίπτωση; Συμφωνείτε επίσης με τη Σ.Μ.Π.Ε., που εμφανίζει την αναγκαία αποψίλωση ως αξιόλογη “περιβαλλοντική προοπτική του χώρου”;
  2. Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποτροπή της δρομολογούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής που θα συντελεστεί στο ακίνητο του Castello Mibelli;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, για την προστασία του μνημειακού χαρακτήρα του Castello Mibelli - ως προβλέπει η διεθνής και ελληνική νομοθεσία - και την αποτροπή της επικείμενης απαξίωσής του;
  4. Συμφωνείτε με την προκλητικότητα που επιδεικνύει του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., παραβιάζοντας συστηματικά το Σύνταγμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Σύμβαση της Γρανάδας;
  5. Εγκρίνετε την κίνηση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. να προχωρήσει στο Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. και τη Σ.Μ.Π.Ε., χωρίς ακόμα να έχει αποφανθεί το ΣτΕ για το νόμιμο της παραχώρησης του ακινήτου; 
Ο ερωτών βουλευτής
Στέφανος Σαμοΐλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου