Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κέρκυρα, 08/03/2014

Η 8 του Μάρτη, παγκόσμια μέρα της γυναίκας,  δεν είναι άλλη μια επετειακή γιορτή, δεν είναι αφορμή για ευχές και ανθοδέσμες. Είναι  ημέρα για να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε από τους αγώνες των γυναικών παλιότερα και να οργανώνουμε τους αγώνες του σήμερα.

Στις 8 Mάρτη του 1857 στη Nέα Yόρκη έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων, με αιτήματα τη μείωση των ωρών εργασίας , τα ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής.

Ωστόσο, σήμερα φαίνεται να είμαστε πάλι στην αρχή. Στη χώρα μας, με τις επιθέσεις των κυβερνήσεων των μνημονίων και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πάλι πίσω, χάνοντας έναν αιώνα κατακτήσεων.

Οι γυναίκες αποτελούν το 63% των μερικά απασχολουμένων, με μισθούς εξευτελιστικούς -κάτω από το όριο της φτώχειας, συνήθως ανασφάλιστες. Σε πολλές περιπτώσεις απολυμένες λόγω εγκυμοσύνης. Με εργασιακές συνθήκες βίας, απειλών και σεξουαλικής παρενόχλησης. Με τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Εκείνες αναγκάζονται να αναπληρώσουν το διαλυμένο κοινωνικό κράτος με διπλά και τριπλά ωράρια, φροντίζοντας παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ και να βρίσκονται αποκλεισμένες στο σπίτι. Οι όποιες κοινωνικές δομές ανακούφιζαν κατά κάποιο τρόπο τις γυναίκες καταργούνται (βοήθεια στο σπίτι), ακυρώνονται (νοσήλια στα δημόσια μαιευτήρια), υποβαθμίζονται ή και δεν επαρκούν (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία).

Οι πολιτικές των μνημονίων εντείνουν διαρκώς τις ανισότητες και διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Κι όμως, παρά τις επιθέσεις, οι γυναίκες είναι παρούσες στους αγώνες, αποφασισμένες να αντισταθούν στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους. Παρούσες στους συλλογικούς αγώνες, στις απεργίες, στα συνδικάτα, στις γειτονιές, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Την 8 Μάρτη, όπως και κάθε μέρα, οι γυναίκες αγωνίζονται, για πλήρη εργασία με ασφάλιση, ίσα δικαιώματα για όλες και όλους, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, για το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα και τη ζωή τους, ενάντια στο σεξισμό και στις διακρίσεις με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, ενάντια στις διακρίσεις κατά των μεταναστριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, χαιρετίζει τις γυναίκες του νησιού μας, τις γυναίκες της Ελλάδας, τις γυναίκες της Ευρώπης και της Αραβικής Άνοιξης, τις γυναίκες στις Ινδίες, τις γυναίκες  που σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου πλήττονται, από την καπιταλιστική κρίση αλλά και βγαίνουν στο δρόμο της αντίστασης και των διεκδικήσεων: για δουλειά, αξιοπρέπεια, κράτος πρόνοιας, για το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και ίσης μεταχείρισης.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου