Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Εργατικές Κατοικίες Αγίου Ιωάννη: προς νέες καθυστερήσεις;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
Εργατικές Κατοικίες Αγίου Ιωάννη: προς νέες καθυστερήσεις;
«Μη απαντήσεις» του Υφυπουργού Εργασίας σε ερώτηση του Στέφανου Σαμοΐλη. 
Κέρκυρα, 05/03/2014

Στην Ολομέλεια της Βουλής έφερε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης την Ερώτηση που είχε καταθέσει [3482/07-11-13] προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, σχετικά με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης και παράδοσης στους δικαιούχους τους των Εργατικών Κατοικιών Αγίου Ιωάννη.

Αντί του υπουργού Γ. Βρούτση, απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπήρχε συμβατική υποχρέωση να παραδοθεί το έργο μέχρι τις 14-11-2011, ωστόσο πήρε παράταση για τις 18-04-2014 (απόφαση 55/19-11-2013 του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ). Παραδέχτηκε, επίσης, ότι υπάρχει πρόβλημα με το βιολογικό καθαρισμό του οικισμού που δεν έχει κατασκευαστεί, ενώ συμφώνησε ότι, για την παράδοση των κατοικιών στους δικαιούχους, απαιτείται η σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης Σκάφωνα Σιναράδων, έργο το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί αποσπασματικά ορισμένα έργα εντός του οικισμού, τα οποία όμως επίσης καθυστερούν.

Το νέο που ανακοίνωσε ο κ. υφυπουργός, είναι ότι το έργο της σύνδεσης με το αποχετευτικό, δεν θα ανατεθεί στον ίδιο εργολάβο, και οι αρμόδιοι φορείς τείνουν στην έγκριση νέας (πρόσθετης) εργολαβίας.

Με φανερή αμηχανία αντιμετώπισε ο κ. Κεγκέρογλου την επισήμανση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι, ακόμα και αν η σύνδεση των Εργατικών Κατοικιών με το αποχετευτικό δίκτυο -μήκους 8 χιλιομέτρων- ολοκληρωθεί, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Κι αυτό γιατί ο Βιολογικός και τα Δίκτυα Πέλεκα-Σιναράδων (έργο προϋπολογισμού 1.216.412 ευρώ) είναι ένα από τα μη επιλέξιμα έργα των οποίων η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα δε δικαιολογήθηκε, σύμφωνα με τη Διαπιστωτική Πράξη της Ενιαίας Διαχειριστικής Αρχής της ΠΙΝ (θέμα το οποίο ο Στέφανος Σαμοΐλης είχε συνολικά αναδείξει το προηγούμενο διάστημα).

Τα δύο αυτά στοιχεία (νέα εργολαβία, πρόβλημα στη χρηματοδότηση του Βιολογικού), δημιουργούν κίνδυνο νέων καθυστερήσεων και νέων παρατάσεων. Ο κ. Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε να συμβάλει στην απεμπλοκή και επιτάχυνση των διαδικασιών, σε συνεργασία με το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ώστε να προωθηθεί τάχιστα η ανάθεση της απαιτούμενης νέας εργολαβίας, χωρίς όμως να φαίνεται να μπορεί να δίνει λύση στο χαμένο έργο του Βιολογικού Πέλεκα-Σιναράδων.

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ελπίδα, οι τελευταίες εξαγγελίες του κ. Κεγκέρογλου να μην κινούνται στην κατεύθυνση της γνωστής κυβερνητικής ασυνέπειας λόγων και έργων. Άλλωστε, η καθυστέρηση αποπεράτωσης των Εργατικών Κατοικιών Αγίου Ιωάννη είναι ήδη πολύ μεγάλη, και έχει οδηγήσει σε απίστευτη ταλαιπωρία 176 δικαιούχους.

Ο Στέφανος Σαμοΐλης θα συνεχίσει να ασκεί έντονη πολιτική πίεση για το συγκεκριμένο θέμα, επιμένοντας -αν χρειαστεί- και με νέες Ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά και με παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου