Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Να σταματήσει άμεσα η πολιτική δίωξη και ο εκφοβισμός των 5 φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
Να σταματήσει άμεσα η πολιτική δίωξη και ο εκφοβισμός των 5 φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης και έξι ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κέρκυρα, 24/02/2014

Επτά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, η βουλευτής Επικρατείας και πανεπιστημιακός Θεανώ Φωτίου και ο υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, για να σταματήσει άμεσα η πολιτική δίωξη και ο εκφοβισμός των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Οι πέντε φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στοχοποιούνται και διώκονται επειδή αντέδρασαν και συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Επειδή αντέδρασαν στις προσπάθειες διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επειδή υπερασπίστηκαν την λαϊκή απαίτηση και δικαίωμα για δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία για όλους.

Στην Ερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στα ομόφωνα ψηφίσματα του Συλλόγου ΔΕΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας, όπου τονίζεται ότι οι προσπάθειες κατασκευής ενόχων και η στρέβλωση της αλήθειας βλάπτουν τους φοιτητές και την ομαλή ζωή της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για κινήσεις εκφοβισμού, μνησίκακες και τιμωρητικές πρακτικές, που απέχουν από το ήθος του ακαδημαϊκού δασκάλου.

Προβληματισμό προκαλεί η εμμονή των καθηγητών Ιωάννη Σαριδάκη (Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ) και Σταύρου Κάτσιου (Αν. Καθηγητής Ι.Π.), οι οποίοι κινήθηκαν νομικά κατά εκπροσώπων του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας, του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας, και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι πέντε φοιτητές να διώκονται πολιτικά και συνδικαλιστικά. Τους δύο καθηγητές έχει επανειλημμένα καταγγείλει ο Σύλλογος Φοιτητών προς τα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος, για ασυνέπεια ως προς τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνεχίζει να συγκαλύπτει τον ομοϊδεάτη της κ. Σαριδάκη, παρότι ο ίδιος (9/10/12) έχει δηλώσει στην Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου ότι “αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις”! Παρότι, επίσης, σε δύο ομόφωνες αποφάσεις  της γενικής συνέλευσης του ΤΞΓΜΔ (26/11/12 και 26/02/13), ζητείται ο εν λόγω καθηγητής «να επιστρέψει αμέσως στα μαθήματά του και να ανταποκριθεί, ως οφείλει, πλήρως στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, για τις οποίες και αμείβεται». Οι δύο αυτές ομόφωνες αποφάσεις, έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μετά από απαίτηση του κ. Τ. Καββαθά, η  Πρύτανης κα Σαλή-Παπασαλή την 19/07/13, ενημερώνει τον κ. Τ. Καββαθά πως «…έχει ήδη διαταχθεί Ε.Δ.Ε….». Έκτοτε, καμιά επίσημη ενημέρωση και καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για το θέμα, ενώ  έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος (από 26/11/12, μέχρι σήμερα), χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια από την μεριά της Πρυτανείας, και ο συγκεκριμένος καθηγητής (κ. Σαριδάκης) συνεχίζει να πληρώνεται, χωρίς να έχει διδάξει ούτε μια φορά από την 09/10/12!

Οι συγκεκριμένες λοιπόν διώξεις κατά των φοιτητών, από τη στιγμή που δεν προκύπτουν από κανένα θεσμικό όργανο του Πανεπιστημίου, κινούν υποψίες προσωπικών εμπαθειών και πολιτικών στοχοποιήσεων, ειδικά όταν προέρχονται από τον κ. Σαριδάκη για τον οποίο η ΕΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκρατίας, δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό ήθος και παραπέμπουν σε σκοτεινές πρακτικές του παρελθόντος. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν ! 

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα θεσμικά της όργανα, μπορούν να λύνουν με διάλογο όλες τις ενδοϊδρυματικές διαφορές, χωρίς να καταλήγουν σε διώξεις και αντιδημοκρατικές - αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές. 

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου