Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Προκλητική η αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών για το Λιμάνι και τα Αλιευτικά Καταφύγια της Λευκίμμης.

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-           Ναυτιλίας & Αιγαίου
-           Εσωτερικών
Αρ. Πρωτ. 676/5372/13-01-2014

Θέμα: Προκλητική η αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών για το Λιμάνι και τα Αλιευτικά Καταφύγια της Λευκίμμης.
 
Τόσο το Λιμάνι, το Αλιευτικό Καταφύγιο της Λευκίμμης (“Ποτάμι”) όσο και το Αλιευτικό Καταφύγιο στις Αλυκές, βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.
 
Ο κίνδυνος να κλείσει η πορθμειακή γραμμή Λευκίμμης-Ηγουμενίτσας, λόγω της επίχωσης του Λιμανιού, είναι πλέον ορατός στο προσεχές χρονικό διάστημα. Επίσης, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να αχρηστευτούν οριστικά τα δυο Αλιευτικά Καταφύγια, αν δεν δρομολογηθούν άμεσες εργασίες εκβάθυνσης. Στην περίπτωση δε του “Ποταμιού” - κατά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα - ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτεταμένων πλημμυρών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους κατοίκους και τις καλλιέργειες της περιοχής. 
 
Η Δημοτική Κοινότητα Λευκίμμης του Δήμου Κέρκυρας, έχει απευθύνει επιστολή [17-10-13] στο Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία επισημαίνει τα παραπάνω. Το συγκεκριμένο Υπουργείο, στην απάντησή του [αρ. πρωτ. 8221.Λ33/19/13], τονίζει πως για να τεθεί σε εφαρμογή η προβλεπόμενη από το αρ. 227 του ν. 4072/12 σχετική Απόφαση του κ. Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, πρέπει ο Δήμος να προβεί σε μια σειρά από μελέτες και έγγραφα.
 
Επειδή, αφενός πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν τα λειτουργικά βάθη και των τριών λιμενικών εγκαταστάσεων, αφετέρου να δρομολογηθεί επιτέλους η διευθέτηση χρόνιων εκκρεμοτήτων σχετικά με τον καθορισμό  της γραμμής αιγιαλού και παραλίας στην εν λόγω περιοχή, με ό,τι συνοδευτικές περιβαλλοντικές μελέτες ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
 
Επειδή, οι ευθύνες των ιθυνόντων είναι διαχρονικές και έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους αλιείς της περιοχής, στον τουρισμό, όσο και στην τοπική κοινωνία.
 
Επειδή, η διαχρονική εγκατάλειψη, υποβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή της νότιας Κέρκυρας, που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να είναι σημαντικός συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος των Ιονίων Νήσων.
 
Επειδή, πρέπει να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα του φορέα διαχείρισης των λιμένων της Κέρκυρας. 
 
Επειδή, η στάση των αρμοδίων Υπηρεσιών στα συγκεκριμένα ζητήματα, συνιστά χρόνιο εμπαιγμό των κατοίκων της νότιας Κέρκυρας.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα συσταθεί φορέας διαχείρισης των δεκάδων λιμένων της Κέρκυρας, μεταξύ των οποίων και της Λευκίμμης. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση επίλυση του θέματος; 
  2. Για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα καθοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίας και τα αρμόδια Υπουργεία, η γραμμή αιγιαλού και παραλίας, στην εν λόγω περιοχή;
  3. Τι προτίθενται να πράξουν για τη διευθέτηση των τεχνικών προβλημάτων εκβάθυνσης και αποκατάστασης του Λιμανιού της Λευκίμμης και των δυο Αλιευτικών Καταφυγίων;  
  4. Προτίθενται να αποδώσουν συγκεκριμένες πολιτικές και διοικητικές ευθύνες στους ιθύνοντες, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα τρία αυτά λιμενικά έργα;   
Παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να καταθέσουν στο σώμα:
  1. Τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι τρεις συγκεκριμένες λιμενικές εγκαταστάσεις είναι νόμιμες.
  2. Τις Τεχνικές Περιγραφές, υπογεγραμμένες και θεωρημένες αρμοδίως, στις οποίες θα αναφέρονται ρητά τα χρησιμοποιούμενα μέσα, η μέθοδος εργασίας, οι περιοχές διάθεσης των βυθοκορρημάτων και τα προβλεπόμενα από τις μελέτες κατασκευής βάθη των λιμενικών εγκαταστάσεων.
  3. Τα Τοπογραφικά Διαγράμματα, αρμοδίως θεωρημένα, στα οποία θα φαίνεται η περιοχή αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών.
  4. Τους εκτιμώμενους προϋπολογισμούς των έργων αποκατάστασης λειτουργικών βαθών των τριών αυτών λιμενικών εγκαταστάσεων.
Ο ερωτών-αιτών  βουλευτής
Στέφανος Σαμοΐλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου