Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή
σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Οι πολεμοχαρείς ιέρακες, οι ιμπεριαλιστικοί αυτουργοί της σχεδιαζόμενης πολεμικής επιχείρησης κατά της Συρίας, παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά, μπροστά στα ανυπέρβλητα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

Θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο.

Οι παράνομες ενέργειές τους, δεν έχουν κανένα αποδεδειγμένο έρεισμα. Συναντούν την αντίδραση των λαών, ακόμη και των κοινοβουλίων που, το ένα μετά το άλλο, απορρίπτουν εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ακόμη και το κοινοβούλιο της προθυμότερης συμμάχου των ΗΠΑ, της Βρετανίας, απέρριψε τις προτάσεις Κάμερον για εμπλοκή.

Στη χώρα μας, οι κ.κ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος προαναγγέλλουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Προαναγγέλλουν ‘‘διευκολύνσεις’’, όπως την παραχώρηση της Σούδας και της Καλαμάτας. Παραβλέπουν τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η επίθεση, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την περιοχή συνολικά.

Ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και συντοπίτης μας κ. Γκίκας, ξεπερνάει κάθε όριο σε πολεμικό μένος και ‘‘ετοιμότητα’’. Σπεύδει, σε συνέντευξή του, να περιγράψει επακριβώς τις επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις. Δικάζει και καταδικάζει, λέγοντας ότι η Συρία χρησιμοποιεί αποδεδειγμένα(;) χημικά όπλα και αυτό συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η επίθεση θα γίνει με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, απλά αναμένεται η εντολή του Προέδρου Ομπάμα, μας λέγει!

Οι πολεμοχαρείς ιέρακες οσμίζονται αίμα και χαίρονται. Γίνονται επικίνδυνοι. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπλέκουν τη χώρα σε περιπέτειες, τέτοιες που μπορεί να έχουν τραγικές εθνικές επιπτώσεις. Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και για τις προθέσεις της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των αμερικανικών και των Νατοϊκών βάσεων στη χώρα και να ανοίξουν οι διαδικασίες για το οριστικό κλείσιμό τους.

Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται μια εθνικά ανεξάρτητη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, παράλληλα με μια αντιμνημονιακή προοδευτική οικονομική πολιτική.

Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να εμπλακεί σε μία στρατιωτική επίθεση ενάντια στη Συρία, παρέχοντας οποιουδήποτε τύπου διευκόλυνση ή κάλυψη. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ενεργών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος και της διασφάλισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, μέσα από την ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις.

Το Γραφείο Τύπου

Αναγκαίος κοινωνικός στόχος η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναγκαίος κοινωνικός στόχος
η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Συγχαρητήρια του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
προς τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και φοιτήτριες

Ο ΣYΡΙΖΑ Κέρκυρας συγχαίρει τους νέους και τις νέες που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συνέχεια στη μορφωτική τους ανέλιξη με την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγχαίρουμε τους επιτυχόντες νέους και τις νέες του νησιού μας. Συγχαίρουμε τους νεοεισαχθέντες νέες και νέους στις σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις περαιτέρω σπουδές τους.

Πέρασαν μια ψυχοφθόρα δοκιμασία, που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο θεσμός αυτός των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί πια παρελθόν. Γιατί οι πανελλαδικές εξετάσεις διαλύουν το λύκειο, υποβαθμίζουν τον μορφωτικό του ρόλο, ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης και τους αποκλεισμούς. Το σύστημα αυτό είναι ένα σύστημα άδικο και διαβλητό.

Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί ένα ακόμα βαρύτερο νομοθετικό πλαίσιο. Με το νομοσχέδιο που αφορά τη Μέση Εκπαίδευση, όχι μόνο δεν μειώνεται ο εξεταστικός Γολγοθάς των μαθητών, αλλά αντιθέτως αυξάνεται. Το Γενικό Λύκειο, με συνεχείς εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και στις τρεις τάξεις του, μετασχηματίζεται ακόμη πιο δραστικά σε ένα ανταγωνιστικό, βαθμοθηρικό, ακόμα πιο ταξικό σχολείο. Οι εκπαιδευτικές ανισότητες που ήδη χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα οξυνθούν. Θα αυξηθούν οι οικογενειακές δαπάνες για φροντιστήρια, καθώς και η χρονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών σε αυτά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μια κούρσα εξετάσεων με τεράστιο όχι μόνο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος για τους μαθητές, τις μαθήτριές και τις οικογένειές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης ένα σχολείο που θα χωράει όλη την αναγκαία γνώση και όλους τους μαθητές και προτείνει:
¨        12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους,
¨        Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
¨        Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για την κυβέρνηση της Αριστεράς η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Αποτελεί επιλογή μόρφωσης και παιδείας που οφείλει ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς, να εξασφαλίζει η πολιτεία.

Είναι πραγματικότητα ότι η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει, δυστυχώς, πρόσβαση σήμερα σε εργασία. Η πολιτική που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κυβέρνηση, οδηγεί ολοένα και περισσότερους νέους στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην ανεργία και στην μετανάστευση.

Για να δοθεί τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας, απαιτείται η ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της γιατί είναι επικίνδυνη για ολόκληρη την κοινωνία, τη δημόσια παιδεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το Γραφείο Τύπου

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η Κέρκυρα των δημοκρατικών και ριζοσπαστικών παραδόσεων, έστειλε δυναμικό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής.

Θετικότατος ο απολογισμός της διήμερης επίσκεψης
του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο νησί
Η Κέρκυρα των δημοκρατικών και ριζοσπαστικών παραδόσεων,
έστειλε δυναμικό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής.

Η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα, απετέλεσε κορυφαίο πολιτικό γεγονός για το νησί μας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις περιοδείες και τις συναντήσεις του, έδωσε παραστατικά την εικόνα της σχέσης που θέλει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το λαό, με τους εργαζόμενους, με την κοινωνία. Έδωσε το μήνυμα πως η ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων, η ανασυγκρότηση της χώρας, δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο με τη λαϊκή συμμετοχή, τη λαϊκή βούληση, τους λαϊκούς αγώνες.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε, για άλλη μια φορά, τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να ανατραπούν οι πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία στην ανεργία και την απόγνωση. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αθρόες απολύσεις στον δημόσιο τομέα και διευκόλυνση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, κατασχέσεις σπιτιών, συνέχιση και ένταση της υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, πλήρους φίμωσης της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης με την ίδρυση μιας νέας "δημόσιας" τηλεόρασης κομμένης και ραμμένης στα μνημονιακά μέτρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντησή του με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Κέρκυρας, έδωσε επίσης το περίγραμμα της αναπτυξιακής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, το αναπτυξιακό σχέδιο και τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης της Αριστεράς σε ό,τι αφορά την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά.

Με την μεγάλη συγκέντρωση στη Σπιανάδα, η Κέρκυρα των δημοκρατικών και ριζοσπαστικών παραδόσεων, έστειλε δυναμικό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής. Μήνυμα ανένδοτου, μαζικού, δημοκρατικού αγώνα, για την προστασία της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Μήνυμα αγώνα για αριστερή, προοδευτική, φιλολαϊκή κυβέρνηση.

Η ανταπόκριση του κερκυραϊκού λαού στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ανησύχησε τα κυβερνητικά επιτελεία. Η Ριγίλλης έσπευσε, πιστή στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στη γκεμπελική τακτική της, να μιλήσει για ‘’άδειες πλατείες’’! Ε, ας έρθουν λοιπόν στην Κέρκυρα. Ας έρθει ο κ. Σαμαράς να μιλήσει στους απολυμένους και να τους εξηγήσει γιατί τη ζωή τους κυνηγά. Ας έρθει να επισκεφθεί τον Ίσσο. Ας έρθει να μιλήσει με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και να παρουσιάσει το μνημονιακό του πρόγραμμα. Ας έρθει να μιλήσει στη Σπιανάδα. Κι ας φέρει μαζί και τη συνιστώσα του, τον κ. Βενιζέλο.

Ο κόσμος, οι πολίτες της Κέρκυρας, ήταν στην Πλατεία, σε μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν με την παρουσία τους. Αυτή η Αυγουστιάτικη μεγάλη συγκέντρωση στη Σπιανάδα στέλνει μήνυμα ανατροπής. Στέλνει μήνυμα κυβέρνησης της Αριστεράς. Στέλνει δυναμικό μήνυμα για ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμο λαό.
Το Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε σωματεία εργαζομένων στην Κέρκυρα.

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε σωματεία εργαζομένων στην Κέρκυρα

 
Συνάντηση με Σωματεία υπό απόλυση εργαζομένων και με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς είχε την Παρασκευή 23/8 στον χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στο νησί.

Μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ομιλία στους εργαζόμενους:


Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ όλους τους φορείς των τόπων δουλειάς, δράσης και παρέμβασης. Είχαμε την ευκαιρία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουμε το λόγο σε μια σειρά από φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μια συνοπτική παρουσίαση των προβλημάτων. Από την άλλη, είναι φανερό ότι αυτή η συζήτηση έχει έναν κίνδυνο να οδηγήσει σε μια κατάθεση παραπόνων, όπως ακούστηκε. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει κανείς από εμάς που να μην καταλαβαίνει ότι ζούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη, τραγική κατάσταση, σε μια κατάσταση εξαθλίωσης σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ακούστηκαν εκπρόσωποι των εργαζόμενων, των εκπαιδευτικών, των γιατρών, των νοσηλευτών.

Θα ήθελα να επισημάνω κάποιες σκέψεις που ίσως βοηθήσουν και τον δικό σας και τον δικό μας προβληματισμό. Για εμάς είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική που έχει επιβληθεί εδώ και 3,5 χρόνια, η πολιτική του μνημονίου, της σκληρής βάρβαρης λιτότητας δεν είχε ως στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους. Θυμηθείτε ποια ήταν η αφορμή χάρη στην οποία οδηγήθηκε η χώρα σε αυτά τα προγράμματα που διαρκώς ανανεώνονται. Το υψηλό δημόσιο χρέος. Όταν μπήκαμε στο 1ο μνημόνιο η χώρα είχε χρέος 110% του ΑΕΠ, σήμερα έχει υπερβεί το 160% μετά από 3,5 χρόνια εφαρμογής αυτών των καταστροφικών και βάρβαρων πολιτικών τόσο για την οικονομία, όσο και την κοινωνία. Και έχει υποστεί και μια μείωση του ΑΕΠ αντίστοιχη της οποίας δεν έχει ξαναδεί ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης, με εξαίρεση ίσως των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Με δυο λόγια, βρισκόμαστε εδώ και 3,5 χρόνια στη δίνη ενός ακήρυχτου πολέμου, βιώνουμε τις συνέπειες ενός πολέμου που δεν είναι πόλεμος με θύματα στα πεδία των μαχών, αλλά είναι οικονομικός πόλεμος με θύματα συνανθρώπους μας που είτε χάνουν τις δουλειές τους, είτε βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας, είτε χάνουν τις ζωές τους γιατί πολλοί απ' αυτούς δεν αντέχουν αυτές τις αναξιοπρεπείς συνθήκες.

Αφού, λοιπόν, δεν ήταν ο στόχος η έξοδος από την κρίση και η μείωση του χρέους, ποιος ήταν ο στόχος; Θα σας το πως πολύ χαρακτηριστικά, αν και ορισμένοι κυβερνητικοί τους ξεφεύγει και το λένε και οι ίδιοι. Άκουγα σε μια εκπομπή τις προάλλες το νέο υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει τώρα σταματήσει της τηλεπωλήσεις και ασχολείται με το πόσο θα βάλει το εισιτήριο στα νοσοκομεία και πόσα θα κλείσει ή θα συγχωνεύσει, που έλεγε ότι αυτές είναι επιλογές που θα τις κάναμε ακόμα κι αν δεν είχαμε μνημόνιο και ότι αυτός είναι ο βασικός πυρήνας της αντίληψής μας. Δηλαδή, η μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος σε εργασιακό καθεστώς τύπου Μεξικού, αν και το Μεξικό είναι μια καλή εκδοχή. Μετατρεπόμαστε σε μια χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Εργασιακό καθεστώς νοτιοανατολικής Ασίας στην καρδιά, όμως, της Ευρώπης. Ανεργία στο 30%, για τους νέους στο 60%, μισθοί που κυμαίνονται από 300, 400 έως 600 ευρώ, ανασφάλεια, αβεβαιότητα. Αυτό το μοντέλο, κατά την άποψή μας είναι εξαγώγιμο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ήταν το πρώτο πειραματόζωο σε αυτό μοντέλο βαρβαρότητας και ακολουθεί και η Πορτογαλία, η Ισπανία χωρίς μνημόνιο αλλά είναι το ίδιο πλαίσιο, η Ιταλία και κατά την άποψή μας αυτό θα πάει και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενδεχομένως και στο Βορρά. Αυτός ο νέος ευρωπαίος προλετάριος, ο εργαζόμενος των 300-400ευρώ σε συνθήκες ανασφάλειας είναι το μοντέλο για την έξοδο από την κρίση της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, των μεγάλων funds, των τοκογλύφων, των τραπεζιτών και όλων όσοι θέλουν να αντιμετωπίσουν – θυμάστε μια ωραία φράση – την κρίση ως ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων.

Δεν ξέρω αν λέω πράγματα που φαντάζουν βαθιά ιδεοληπτικά, αλλά δεν είναι καθόλου ιδεοληπτικά. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική από την πλευρά της τρόικα όλο το διάστημα αυτά τα 3 χρόνια. Είναι ένα μείγμα εκβιασμών, διαρροών, διαψεύσεων και εφαρμογών αυτών που είχαν διαρρεύσει αρχικά. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι πριν 15 μέρες διέρρευσαν μια έκθεση της Bundesbank που μίλαγε για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, πριν από 10 μέρες το διέψευσαν επισήμως και έρχεται ο κ. Σόιμπλε και το ανακοινώνει. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για την εσωτερική πολιτική ζωή; Σημαίνει ότι καταρρέει απολύτως -εννοώ αυτήν την τελευταία ανακοίνωση του κ. Σόιμπλε για το νέο πρόγραμμα -ο μύθος που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ότι το πρόγραμμα πετυχαίνει, ότι το 2014 θα βγούμε στις αγορές, κυρίως, όμως, ο μύθος της μεγάλης δήθεν προσδοκίας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει φως στο τούνελ για το μαρτύριο της ελληνικής κοινωνίας.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια καμιά δικαιολογία να πείσει ούτε καν και τους τελευταίους καλόπιστους που έχουν απομείνει για να πειστούν από τις προθέσεις της ότι η στρατηγική που επέλεξε του ''καλού μαθητή'', που εγκαινίασε πέρυσι ο πρωθυπουργός τέτοιον καιρό όταν πήγε στην κ. Μέρκελ και είπε το ''ουδείς αναμάρτητος'', δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση, στη μετατροπή της χώρα σε μια αποικία χρέους, σε νέα δεινά, σε νέα δεσμά, σε νέα δάνεια που επιβαρύνουν και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος.

Θυμηθείτε ποια ήταν η αιτία που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια. Αυτό τείνει να ξεχαστεί. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι τα μνημόνια δεν είναι το μέσο για την έξοδο από την κρίση, αλλά είναι ο στόχος. Η λιτότητα είναι ο στόχος, η μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος σε εργασιακό καθεστώς βαρβαρότητας είναι ο στόχος και η δυνατότητα μεγάλης κερδοφορίας αετονύχηδων που θα έρθουν να αξιοποιήσουν το δημόσιο πλούτο και τη δημόσια περιουσία της χώρας. Αυτό είναι ένα έγκλημα το οποίο πρέπει με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε.

Ζούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και κανείς δεν πιστεύει ότι με το που θα υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα αλλάξουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν έχεις 30% ανεργία, όταν έχεις διαλυμένη την παραγωγική βάση, όταν έχεις κοινωνικές δομές σε αυτήν την αισχρή κατάσταση δεν μπορείς να αλλάξεις τη χώρα από τη μια μέρα στην άλλη. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν περιμένει να αλλάξει η χώρα από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούν, όμως, να αλλάξουν και θα αλλάξουν πολλά. Προσέξτε όμως. Αν ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο, αν προχωρήσουν αυτόν τον σχεδιασμό, διότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ένα ταμείο αξιοποίησης και δεν είναι ούτε ταμείο, ούτε κάνει αξιοποίηση, αλλά είναι η αντιγραφή της τρόικα, της εταιρείας που δημιουργήθηκε στην ανατολική Γερμανία το 1989 για την πλήρη εκποίηση και εκμηδένιση και εξαφάνιση ενός κράτους. Ήταν το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σκάνδαλο. Το ''Σχέδιο Κόμπρα'' όπου επικεφαλής του ήταν ο κ. Κέλερ μετέπειτα διευθυντής του ΔΝΤ και Πρόεδρος της Γερμανίας. Είναι ακριβώς η αντιγραφή αυτού του προγράμματος για την πλήρη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αν υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, που δεν θα έχει δημόσια περιουσία. Δεν θα έχει υποδομές, δεν θα έχει παραγωγική βάση. Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για ένα έγκλημα. Αυτό, βεβαίως, το έγκλημα είναι προμελετημένο, διότι αυτός είναι ο μηχανισμός κερδοφορίας των δανειστών. Γιατί από που θα κερδίσουν αυτοί; Από τα επιτόκια, την εσωτερική υποτίμηση των αξιών και από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής.

Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το σταματήσουμε. Δεν είναι ζήτημα Αριστεράς ή Δεξιάς. Είναι ζήτημα, εθνικής, πατριωτικής ανάγκης. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός βρέθηκε κάτω από συνθήκες πολύ μεγάλης πίεσης και πολύ μεγάλων εκβιασμών που ενδεχομένως να επανέλθουν. Πιστεύουμε, όμως, πια ότι αυτοί οι εκβιασμοί δεν μπορούν να έχουν τα αποτελέσματα που είχαν στις προηγούμενες εκλογές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία πια του ελληνικού λαού βρίσκεται ήδη σε συνθήκες εξαθλίωσης και αναξιοπρέπειας.

Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν δυνατότητες να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία. Αυτό δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Σας καλούμε να στρατευτείτε σε έναν αγώνα ο οποίος δεν είναι εύκολος και προϋποθέτει εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και πίστη στο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και αυτή η συστράτευση θα είναι συστράτευση σε μια σύγκρουση. Έχουμε μπροστά μας μια σύγκρουση. Διότι εδώ υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί που μας κυβερνούν είναι σε θέση να βάλουν τη χώρα υποθήκη, προκειμένου να διατηρηθούν στις θέσεις εξουσίας. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει και από αυτό το χρόνο όπου άλλα είπαν, άλλα κάνουν, άλλα υποσχέθηκαν, άλλα εφαρμόζουν και σε τελική ανάλυση δεν έχουν στρατηγική. Δεν έχουν καμιά στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η μόνη τους στρατηγική είναι το μνημόνιο και όλα όσα θα τους επιβάλουν από τα οικονομικά κέντρα της τρόικα.

Θα ήθελα να πω επιγραμματικά δυο λόγια για ένα ένα τα προβλήματα τα οποία κατατέθηκαν. Σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση της εκπροσώπου του εργατικού κέντρου θα ήθελα να πω ότι για εμάς είναι αυτονόητο και το πρώτο πράγμα που θα κάνει μια κυβέρνηση που θα καταργήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι ότι θα επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που ίσχυε πριν από την πλήρη διάλυσή του από τους σκανδαλώδεις νόμους του Μνημονίου. Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί αυτονόητη δέσμευση όχι απλή, όχι εύκολη, μη νομίζετε ότι αυτή θα είναι μια επιλογή που δε θα έχει κοινωνικές συγκρούσεις. Θα έχει κοινωνικές συγκρούσεις. Μόνο που εμείς έχουμε επιλέξει ποιοι είναι οι ταξικοί μας σύμμαχοι και ποιοι είναι οι ταξικοί μας αντίπαλοι.

Σε ό,τι αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμαρχοι της χώρας ήταν καλοθελητές και νεροκουβαλητές στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι πόροι μειώθηκαν κατά 60% περίπου περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Εδώ πρέπει να μιλήσουμε και για την ανάγκη ενός ριζικά διαφορετικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει την κατάργηση του Καλλικράτη, ο Καλλικράτης είναι ένα έκτρωμα, τη μεταφορά πόρων και δυνατοτήτων στο μικρότερο δυνατό μόρφωμα που να ορίζεται από τις κοινωνικές και γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζουν τη δυνατότητα ενός δήμου που μπορεί να λειτουργεί. Θα αποτελέσει μια επιλογή που στοιχειωδώς θα αποκαταστήσει τις σημερινές παθολογίες της αυτοδιοίκησης θα επαναφέρουμε δηλαδή το θέμα ενός ριζικού ανασχεδιασμού του διοικητικού χάρτη της χώρας με κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, της μη αιρετής δηλαδή διοίκησης και με προσπάθεια να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν, αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο, τις αποφάσεις στην ευθύνη των πολιτών του κάθε δήμου.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας οι θέσεις μας είναι γνωστές να το πω συνοπτικά πιστεύουμε ότι τα τρία μέτωπα Αυτοδιοίκηση, Παιδεία και Υγεία θα είναι τα μέτωπα μιας μεγάλης σύγκρουσης το αμέσως επόμενο διάστημα με τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι πολιτικές παράλογες, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε όσα κάνει ο Υπουργός Παιδείας, ούτε στο ότι συρρικνώνει και κλείνει σχολεία ούτε στο ότι διαλύει την επαγγελματική εκπαίδευση ούτε στο ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά το χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσα στο κατακαλόκαιρο και χωρίς διάλογο με κανέναν από τους φορείς.

Στο χώρο της Υγείας όμως επιτρέψτε μου να πω ότι η κατάσταση είναι πιο επιθετική από ποτέ. Διότι ο χώρος της Υγείας έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές. Το μοντέλο της ΕΡΤ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία. Διότι εδώ αν βγάλουμε την πρίζα δεν κλείνουν οι οθόνες, δεν βγαίνει μαύρο στους δέκτες της τηλεόρασης. Όταν βγαίνει η πρίζα σε ένα νοσοκομείο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Και αυτό το σχέδιο είναι πρόθυμος να εκπονήσει ο νέος Υπουργός και εδώ νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένα ευρύ παλλαϊκό μέτωπο, να συνειδητοποιήσει δηλαδή και ο τελευταίος πολίτης ότι ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο όσους εργάζονται στον χώρο της υγείας αφορά κυρίως στη λαϊκή οικογένεια που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης να έχει την ατυχία να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Θέλω να κλείσω λέγοντας το εξής: για εμάς είναι αυτονόητο ότι για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο θα πρέπει πρώτα να πετύχουμε τη μεγάλη ανατροπή. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι να στρατευτούμε όλοι ανεξάρτητα από τις όποιες υπαρκτές διαφορές μας, διαφορές στις εκτιμήσεις μας ή στις ιδεολογικές μας αποχρώσεις, σε έναν αγώνα σωτηρίας της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας και να στρατευτούμε με ένα στόχο, το στόχο αυτή η κυβέρνηση να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό για τα πεπραγμένα της. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ο βασικός στόχος όλων για το επόμενο διάστημα και πιστεύουμε ότι όλα τα σφυριά θα πρέπει να βαρούν σε αυτόν τον στόχο είναι να υπάρξει ένα πλατύ κίνημα με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη δημοκρατική διέξοδο. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να συζητείται ερήμην του ελληνικού λαού και να είναι βασικό θέμα στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας το θέμα της Ελλάδας και να καλούνται οι Γερμανοί πολίτες να επιλέξουν δημοκρατικά τα πολιτικά κόμματα με βάση τη θέση τους για το τι θα γίνει στην Ελλάδα κι εδώ στο πειραματόζωο να μην υπάρχει η δυνατότητα ο ελληνικός λαός να επιλέξει δημοκρατικά και με ευθύνη το ποιο μέλλον θα ακολουθήσει. Η κυβέρνηση οφείλει, εφόσον έχει διαψευσθεί η στρατηγική της, έχει διαψευσθεί το success story, έχει διαψευσθεί η προσδοκία ότι μετά τις γερμανικές εκλογές κάτι θα γίνει, έχει διαψευστεί η προσδοκία κουρέματος και έρχεται ένα τρίτο μνημόνιο ακόμα πιο σκληρό, να θέσει ανοιχτά τα διλήμματα στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός να πάρει αποφάσεις. Είναι αδιανόητο να συζητάνε ότι θα καλύψουν τις τρύπες συνεχίζοντας με νέα Μνημόνια, σπαταλώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, είναι αδιανόητο να συζητάνε για υπόλοιπα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες είναι σαν ζόμπι, νεκροζώντανοι οργανισμοί και ότι όχι μόνο στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξουν υπόλοιπα, αλλά θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση είναι αδιανόητο να συνεχίζουν στον αυτόματο πιλότο μιας καταστροφικής πολιτικής, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για την επιλογή τους. Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και σε αυτόν σας καλούμε όλους και όλες να στρατευτούμε ανεξάρτητα από τις ενδεχομένως διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε να στρατευθούμε σε μια προσπάθεια και σε έναν αγώνα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική να οδηγηθούμε σε εκλογές και να δοθεί διέξοδος.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, και θα ήθελα να δεσμευτώ ότι τουλάχιστον από την πλευρά μας, με τον βουλευτή μας εδώ και τον περιφερειακό μας σύμβουλο, τη δημοτική μας παράταξη, αλλά, κυρίως, τις δυνάμεις μας στους κοινωνικούς χώρους, να προσπαθούμε να βρεθούμε δίπλα σε κάθε αγώνα όχι για να τον καθοδηγήσουμε και να τον κηδεμονεύσουμε, αλλά για να τον στηρίξουμε.

«Νέα ΥΕΝΕΔ» η μνημονιακή τηλεόραση του Σαμαρά!


Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΑ Κέρκυρας.
Συζήτηση με τους (απολυμένους πλέον) εργαζόμενους. Δηλώσεις.

Μνημονιακό έγκλημα η εκποίηση του δημόσιου πλούτου

 
Στιγμιότυπα από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα.
Δηλώσεις του από τον Ίσσο (περιοχή Natura ενταγμένη στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση)

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα



Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Πολίτες της Κέρκυρας

Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας

Αισθάνομαι χαρά και τιμή που βρίσκομαι στο νησί σας, έναν από τους πιο όμορφους τόπους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Στην Κέρκυρα της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, της ιστορίας, της γαλήνης, της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της φιλοξενίας.

Αλλά και στην Κέρκυρα που ήταν παρούσα σε όλους τους πατριωτικούς και δημοκρατικούς αγώνες.

Στο νησί που οι κάτοικοί του στάθηκαν όρθιοι όταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα του ναζισμού και του φασισμού, της χούντας και του παρακράτους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω:

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε μπροστά.

Οραματιζόμαστε ένα μέλλον καλύτερο για τον ελληνικό λαό και αγωνιζόμαστε μαζί του για να γίνει αυτό το μέλλον πραγματικότητα.

Αλλά δεν ξεχνάμε.

Ναι, δεν ξεχνάμε ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιες είναι οι ρίζες μας, ούτε μέσα σε ποιες δυσκολίες, σε ποιους αγώνες, σε ποια σκοτάδια, σε ποιες μάχες, σφυρηλατήθηκαν οι δεσμοί της αριστεράς με το λαό.

Δεν ξεχνάμε τον Κώστα Γεωργάκη της δημοκρατικής αυτοθυσίας.

Που μας θυμίζει τον ποιητή: Αν δεν καείς εσύ, αν δεν καώ εγώ, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια φως.

Δεν ξεχνάμε το Λαζαρέτο κι εκείνους που βάδισαν στο θάνατο με το κεφάλι ψηλά.

Δεν ξεχνάμε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική.

Δεν ξεχνάμε τους εκπαιδευτικούς της Κέρκυρας που οι Ιταλοί φασίστες εκτόπιζαν γιατί το φρόνημά τους το θεώρησαν εμπόδιο -και δικαίως- στο σχέδιό τους για τον εκφασισμό των νέων και του νησιού.

Από τους δασκάλους αρχίζουν πάντα οι επιχειρήσεις αλλοίωσης των συνειδήσεων. Σας λέει τίποτε αυτό σε σχέση με τη μεταχείριση των δασκάλων σήμερα από τις δυνάμεις του μνημονίου;

Δεν ξεχνάμε την Κέρκυρα της εθνικής αντίστασης, της αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, των δημοκρατικών αγώνων.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα η πατρίδα ζει μια νέα, πρωτόγνωρη, τραγωδία.

Τη βλέπετε γύρω σας και πολλοί από σας τη ζείτε.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βυθιστεί στη φτώχεια, στην ανεργία, στην απόγνωση.

Το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό και αδιέξοδο για όλους και κυρίως για τους νέους.

Και οι αυτουργοί αυτού του γκρίζου παρόντος και του μαύρου μέλλοντος θέλουν να μας πείσουν, να σας πείσουν, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Εμείς απαντάμε με γνώση, πίστη, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα:

Ε ναι λοιπόν, υπάρχει.

Υπάρχει άλλος δρόμος.

Ποτέ το σκοτάδι, ο φόβος, ο βιασμός της δημοκρατίας, οι φασιστικές συμμορίες, η στυγνή εκμετάλλευση, η στέρηση της ελευθερίας δεν ήταν ο μόνος δρόμος.

Πάντα, και στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, η αριστερά, ο λαός, ήξεραν, έβλεπαν και χάραζαν το δικό τους δρόμο για την πατρίδα.

Και σήμερα δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στα βάναυσα χέρια των δανειστών και των εκπροσώπων τους.

Είμαστε εδώ.

Είσαστε εδώ.

Είμαστε παρόντες.

Είσαστε παρόντες.

Γίναμε πολλοί -στους δρόμους, στις πλατείες, στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στις κάλπες.

Θα γίνουμε περισσότεροι. Πολύ περισσότεροι. Και θα βάλουμε τέρμα στο καθεστώς της μνημονιακής βαρβαρότητας.

Με τους αγώνες και με την ψήφο μας.

Με την ανυπακοή, την αντίσταση, την αλληλεγγύη.

Τον τελευταίο καιρό συντρόφισσες και σύντροφοι γίναμε όλοι μάρτυρες μιας κατάστασης που θα μπορούσε να είναι κωμική, αν δεν ζούσαμε μια τραγωδία.

Ο κύριος Σαμαράς μιλάει για success story, για επιτυχία της πολιτικής του, για το τέλος των μνημονίων.

Υπερηφανεύεται ότι το πρόγραμμα βγαίνει.

Μαζί με τον λογιστή των δανειστών, τον κύριο Στουρνάρα, διαφημίζουν ότι πετυχαίνουν πλεόνασμα.

Και την ίδια στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας τους, ο κύριος Σόιμπλε, από τη Γερμανία, βγαίνει δημόσια και παραδέχεται ότι το πρόγραμμα έπεσε έξω και εξαγγέλλει νέο πρόγραμμα... βοήθειας για μετά το 2014.

Δηλαδή νέο μνημόνιο, νέες δεσμεύσεις, ή πιο σωστά: νέα δεσμά για όλους μας.

Με δυο λόγια, ο κύριος Σόιμπλε και η κυρία Μέρκελ, ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Κι αυτό δεν είναι βέβαια καινούργιο. Το έχουν παραδεχτεί και στοιχειοθετήσει όλοι οι έγκυροι οικονομολόγοι του κόσμου.

Το έχει στοιχειοθετήσει και διακηρύξει από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το καταλαβαίνουν με την πείρα και τις γνώσεις τους όλοι οι Έλληνες, εκτός από εκείνους που τα συμφέροντά τους, οικονομικά και πολιτικά, ταυτίζονται με αυτό το πρόγραμμα.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι στο σημείο αυτό.

Το θέμα δεν είναι ότι εμείς κάνουμε διαφορετικούς λογαριασμούς από αυτούς.

Η δημιουργική λογιστική είναι βέβαια η ειδικότητά τους, αλλά το μόνο που προσφέρει είναι προπαγανδιστικά επιχειρήματα.

Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς.

Δεν είναι η φτώχεια αριθμοί -είναι άνθρωποι.

Δεν είναι η ανεργία αριθμοί -είναι οικογένειες χωρίς ψωμί στο τραπέζι.

Δεν είναι οι αποκλεισμένοι νέοι αριθμοί -είναι το αύριο που ασφυκτιά.

Η αντιπαράθεση και η αναμέτρηση μας με τις δυνάμεις του μνημονίου δεν είναι λοιπόν ούτε ευκαιριακή, ούτε πρόσκαιρη, ούτε πολύ περισσότερο προσχηματική.

Μιλάμε για δυο εκ διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές για το αύριο του τόπου και των εργαζομένων.

Δυο στρατηγικές που συγκρούονται όχι μόνο στη Βουλή αλλά σε κάθε δημοκρατικό πεδίο, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δυο στρατηγικές που η αντίθεσή τους διαπερνά όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την κοινωνία και την καθημερινότητά μας.

Δυο στρατηγικές που επηρεάζουν κάθε έκφραση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, και ταυτόχρονα καθορίζουν αντιλήψεις και αντανακλαστικά.

Από τη μια η στρατηγική της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Και από την άλλη η στρατηγική των μνημονίων και της παρατεταμένης βαρβαρότητας, που αποσκοπεί στην μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους.

Σε φτηνό οικόπεδο στη διάθεση των δανειστών.

Σε παράδεισο όχι μόνο ήλιου και θάλασσας, αλλά και φτηνών εργατικών χεριών.

Σε κοινωνία που δεν θα είναι πια κοινωνία, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ζωής και θανάτου.

Αυτό μας ετοιμάζουν, αυτό προωθούν, και δείγματα του νέου καθεστώτος που οραματίζονται βλέπουμε καθημερινά.

Δείτε τι πέτυχαν μέχρι σήμερα:

Διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις.

Συνειδητά έριξαν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την ανεργία.

Συμπίεσαν μισθούς και συντάξεις στα όρια της επιβίωσης με όρους κατοχής.

Και την ίδια στιγμή συστηματικά, μεθοδικά, στυγνά, ξήλωσαν δημοκρατικές κατακτήσεις, συρρίκνωσαν τη δημοκρατία, επέβαλλαν ως μονόδρομο και ως φυσική κατάσταση το κράτος έκτακτης ανάγκης, το κράτος του αστυνόμου, των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου , του αυταρχισμού, του μαύρου της ΕΡΤ.

Γιατί ;

Γιατί έτσι λένε μας σώνουν από τη χρεοκοπία.

Χρεοκοπώντας μας ηθικά, οικονομικά, κοινωνικά.

Γιατί έτσι μας σώζουν.

Λεηλατώντας και ποδοπατώντας μας.

Δείτε τι γίνεται και στο νησί σας:

Εκποιούν τις υποδομές. Ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας παίρνει προίκα μαζί του στο ΤΑΙΠΕΔ και το λιμάνι της Λευκίμμης.

Εκχωρούν το αεροδρόμιο.

Δεν διστάζουν να βάλουν στο ΤΑΙΠΕΔ, αυτό το εκτροφείο σκανδάλων, τον Ερημίτη.

Εκποιούν ακίνητα για 100 χρόνια και 46 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Επιβάλλουν ένα όργιο μαύρης και αδήλωτης εργασίας, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και με απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.

Καταργούν το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους.

Φτιάχνουν ΧΥΤΑ σε γη υψηλής παραγωγικότητας και τον παραχωρούν σε ιδιώτη.

Δεν διστάζουν να πουλήσουν ακόμα και τη λιμνοθάλασσα Κορρισίων, ενταγμένη περιοχή στη NATURA.

Βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό στους καταστηματάρχες και τους εμπόρους με τις αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών.

Αφήνουν τους αγρότες χωρίς αποζημίωση, χωρίς στήριξη.

Απολύουν 16 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης του νησιού.

Αφήνουν χωρίς προσωπικό τις σχολικές μονάδες, το μουσικό σχολείο, τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Βάζουν μαύρο στην ΕΡΑ Κέρκυρας με τα 60 χρόνια ζωής και προσφοράς.

Αυτή η πορεία όμως δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Σε κάθε γωνιά της χώρας μια και μόνο επιθυμία συναντά κανείς, όπου και να διαβεί :

Να σταματήσει τώρα αυτή η πορεία της καταστροφής.

Όπου και να βρεθούμε, ο απλός λαϊκός κόσμος, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε μέχρι χθες, μια απαίτηση έχει από μας.

Να βάλουμε τα δυνατά μας να τους ανατρέψουμε,

Να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν κι άλλο τη κοινωνία και να ξεπουλήσουν τη πατρίδα μας.

Και εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Ή θα ανατρέψουμε τώρα αυτή τη πορεία ή θα παραλάβουμε στάχτη και αποκαΐδια.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο την επιλογή του αγώνα, του ανένδοτου και ακατάπαυστου αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων.

Για την ανατροπή του παλιού, του φθαρμένου, του σάπιου.

Και θέλω να επαναλάβω, ακόμα μια φορά:

Ας μη τολμήσουν ο κος Σαμαράς και ο κος Βενιζέλος, να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες από το υστέρημα του μέσου Έλληνα.

Δε θα βγάλουν στο σφυρί και τη πρώτη κατοικία άνεργων και χαμηλόμισθων που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τοκογλυφικά δάνεια.

Και να έχουν υπόψην τους.

Δε θα τους ρίξουν οι βουλευτές τους.

Ο λαός θα τους ρίξει.

Ο λαός με τους αγώνες του στους δρόμους.

Και εμείς αυτούς τους αγώνες θα τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Όπως θα στηρίξουμε και το κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ας το γνωρίζουν καλά αυτό τα κοράκια της τρόικας και τα πολιτικά τους τσιράκια στην Ελλάδα.

Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δε θα γίνει στην Ελλάδα.

Εκτός κι αν πάνε να τους κάνουνε σε καμιά άλλα χώρα τους πλειστηριασμούς.

Αλλά να δούμε πως θα ρθούνε να τους εκτελέσουνε.

Κερκυραίες και Κερκυραίοι

Είναι ολοφάνερο πια ότι αυτό που επιδιώκουν δεν είναι να βγει η Ελλάδα από τη κρίση.

Το μνημόνιο δεν οδηγεί σε έξοδο από τη κρίση.

Αυτό που επιδιώκουν είναι να επιβάλουν με απειλές και τρομοκρατία ένα νέο καθεστώς βαρβαρότητας και εργασιακού Μεσαίωνα.

Ένα καθεστώς που θα εξασφαλίζει σε λίγους τα κέρδη τους, τα Lear jet τους, τη φορολογική ασυλία τους.

Που θα εξασφαλίζει στους προστάτες τους τις καρέκλες της εξουσίας και θα μετατρέπει την πατρίδα και το κράτος σε υπηρέτες της ιδιοτέλειάς τους.

Περί αυτού πρόκειται.

Απέναντι σ' αυτή τη στρατηγική της βαρβαρότητας, εμείς αντιτάσσουμε μια στρατηγική που η ουσία της είναι απλή:

Πρώτα ο εργαζόμενος. Πρώτα ο άνθρωπος. Πρώτα η Ελλάδα.

Ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που βάζει τις ανάγκες του λαού πριν από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Μια αντίληψη σε όλο το μήκος και το πλάτος της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας που θέλει τη δημοκρατία θεμέλιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Την αλληλεγγύη θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και το κοινωνικό κράτος θεμέλιο της προόδου και της ανάπτυξης.

Δεν διεκδικούμε την εξουσία για να αναπαράγουμε το παλιό, το σάπιο, το εκμεταλλευτικό, το άδικο.

Πολύ περισσότερο δεν διεκδικούμε την εξουσία για την εξουσία.

Διεκδικούμε την εξουσία εν ονόματι του λαού και με τη στήριξη του λαού για να γυρίσουμε με πολλή δουλειά, όλοι μαζί, με ελευθερία και δημοκρατία, τον τροχό.

Έχουμε στόχο να αλλάξουμε την πορεία της χώρας.

Και ξέρουμε ότι αυτό θέλει σχέδιο ρεαλιστικό.

Και υπομονή, ώστε Βήμα-βήμα, με επιμονή και αποφασιστικότητα να το υλοποιήσουμε.

Παντού και όχι μόνο στην οικονομία.

Και όπως αυτούς που μας κυβερνάνε, έτσι και μας, σας καλούμε να μας κρίνετε από τα έργα μας μέχρι σήμερα.

Από τη θέση μας σε όλα τα μέτωπα της μάχης.

Τη θέση μας και τη δράση μας εδώ και τώρα, εκεί που ο λαός μας δίνει τη μάχη της επιβίωσης.

Εμείς δεν αφήσαμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ κανέναν μόνο του στη κρίση.

Με ότι δυνατότητες μας δίνουν το σύνταγμα και οι νόμοι, με όσα όπλα μας παρέχει η κινητοποίηση των πολιτών, είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή.

Δεν θα αφήσουμε μόνο του ούτε τον Γιώργο Λειτούργη, ούτε τον Στέφανο Μοναστηριώτη, από τη Λευκίμη που διώκονται για τον αγώνα τους για ποιότητα ζωής.

Δε θα αφήσουμε ούτε τον άνεργο, ούτε τον απολυμένο, ούτε όποιον επιχειρήσουν να του πάρουν το σπίτι.

Είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε όλες τις αντιπαραθέσεις, σε όλα τα μέτωπα, σε όλες τις γειτονιές, σε όλους τους τόπους δουλειάς.

Και από κάθε μικρή μάχη εμείς θέλουμε και δεν το κρύβουμε, να παίρνει δύναμη και ορμή το μεγάλο αίτημα της στιγμής:

Να φύγουν.

Να φύγουν μαζί με τα μνημόνια, τα μέτρα και τα προγράμματα της συμφοράς.

Να φύγουν για να αναπνεύσει η δημοκρατία.

Να φύγουν μαζί με τις θεωρίες και τις μονταζιέρες και τα εμφυλιοπολεμικά τους κηρύγματα, και τη Χρυσή Αυγή τους και το μαύρο το σκοτάδι τους.

Να φύγουν γιατί η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία, δεν θα γίνει Μπανανία, δεν θέλουμε να είμαστε αντί για ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα θυγατρική εταιρία τους.

Στέκι για τις μπίζνες τους και αεροδρόμιο για τα Lear jet τους.

Να φύγουν, γιατί δεν πουλάμε πια, ούτε και είμαστε προς πώληση.

Και φυσικά δεν ξεπουλάμε.

Ας το καταλάβουν καλά η κα Μέρκελ και ο κος Σόιμπλε και οι δανειστές μας.

Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο για πώληση.

Ας το έχουν υπόψη τους αυτό και οι κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Είτε ταξιδεύουν με τα λιαρ τζετ των αγοραστών, είτε bussines class.

Οι αποφάσεις τους και οι ενέργειές τους, δε θα είναι εσαεί πέρα και πάνω από τη κρίση του λαού και της δικαιοσύνης.

Αργά η γρήγορα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, για τη ζημία στο δημόσιο συμφέρον.

Όχι δεν απειλούμε επενδυτές, όπως μας κατηγορεί η κυβέρνηση.

Τους επενδυτές απλά τους ενημερώνουμε ότι θα χάσουν αν τζογάρουν στο ξεπούλημα της Ελλάδας.

Δεν απειλούμε τους επενδυτές.

Τα λαμόγια απειλούμε που διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία σα να είναι το τσιφλίκι των παππούδων τους.

Και τους απειλούμε ευθέως:

Θα λογοδοτήσετε κύριοι, στον Ελληνικό λαό.

Δεν θα σας επιτρέψουμε να βάλετε όλη τη χώρα στο κλουβί των δανειστών και να τους παραδώσετε το κλειδί.

Και επειδή πολλοί καλοθελητές, ενδεχομένως να σπεύσουν να μας κατηγορήσουν για λεκτική βία.

Τους απαντάμε προκαταβολικά.

Η βία είναι το δικό τους όπλο.

Οι μαζικοί ειρηνικοί αγώνες, είναι το δικό μας.

Η παρανομία που βαφτίζεται νομιμότητα, όπως στην ΕΡΤ, είναι το δικό τους μέσο.

Η ουσιαστική και μέχρι το τέλος δημοκρατική νομιμότητα, είναι το δικό μας.

Η βία είναι το τελευταίο τους καταφύγιο

Η δημοκρατία είναι ο δικός μας πολιορκητικός κριός.

Εμείς δεν θα πατήσουμε μπανανόφλουδες, ούτε θα μασήσουμε στις προβοκάτσιες και στις μονταζιέρες τους.

Εμείς θα προστατέψουμε όσο περνάει από το χέρι μας τη γαλήνη του τόπου, την ειρηνική πορεία του προς τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που αυτή θα επιφέρει.

Γιατί είμαστε και θέλουμε να είμαστε μια μεγάλη δημοκρατική, πατριωτική δύναμη.

Μια ήρεμη δύναμη ενότητας του λαού μας.

Γιατί εκπροσωπούμε και θέλουμε να εκφράσουμε την απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού για αλλαγές προς το συμφέρον των εργαζομένων και του τόπου.

Και ξέρουμε ότι τέτοιες αλλαγές μόνο με την παγίωση της δημοκρατίας και της ομαλότητας μπορούν να προχωρήσουν.

Φίλες και φίλοι

Νομίζω πως πρέπει, όμως, να σας εξομολογηθώ κάτι:

Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τόσο καλά όσο αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα.

Εμείς δεν έχουμε στις γραμμές μας κανένα που να μοιάζει έστω κι από μακριά με τον κύριο Σταυρίδη και να ξέρει να πουλάει το δημόσιο πλούτο.

Δεν έχουμε κλεισμένες θέσεις στα Lear jet των αγοραστών -δεν θέλουν να μας βλέπουν ούτε ζωγραφιστούς.

Δεν έχουμε φίλους επιχειρηματίες να αγοράζουν τηλεοπτικά κανάλια για λογαριασμό μας.

Δεν έχουμε κανένα κύριο Βρούτση να διαχειρίζεται το εργασιακό καθεστώς και τις ζωές των εργαζομένων.

Κανένα Κυριάκο Μητσοτάκη να μετράει κεφάλια για κόψιμο στο δημόσιο.

Κανέναν Άδωνη να άρχει των νοσοκομείων και κανέναν κύριο Στουρνάρα να χτυπάει στην αριθμομηχανή του το πρωτογενές πλεόνασμα, αγνοώντας το πρωτογενές έλλειμμα σε ζωή και προοπτική.

Δεν έχουμε καμιά διάθεση να επιβάλουμε αλλαγές με την αστυνομία, ούτε να εξαπολύουμε τα ΜΑΤ και τους ελεγκτές εναντίον των φτωχών, ούτε να αποφασίζουμε και να διατάζουμε ποιος θα δουλέψει και ποιος όχι, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Εμείς δεν έχουμε παρά τη θέλησή μας να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς κουμπαριές και παρασκήνιο, χωρίς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, με αδιαπραγμάτευτα δυο τρία πράγματα:

Πρώτον τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές κατακτήσεις.

Δεύτερον τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας.

Τρίτον το κοινωνικό κράτος με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και τις πιο αδύναμες ομάδες της κοινωνίας μας.

Συνεπώς;

Συνεπώς φίλες και φίλοι εμείς δεν θα κυβερνήσουμε όπως αυτοί.

Και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε να κυβερνήσουμε όπως αυτοί.

Είμαστε διαφορετικοί, είμαστε άλλοι, και καλά θα κάνουν να το συνηθίσουν.

Πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αυτοί;

Σεισάχθεια εμείς.

Διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχιας.

Περικοπή δόσεων αποπληρωμής δανείων ώστε σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνούν το 30% του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματός και διαγραφή του υπόλοιπου της αρχικής δόσης σε ετήσια βάση ,με εξαίρεση τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου.

Μη επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας.

Νέα μέτρα και νέα μνημόνια αυτοί;

Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους κατάργηση των μνημονίων, ρήτρα ανάπτυξης και πάγωμα αποπληρωμής των τόκων εμείς.

Εξαθλίωση και βαλκανοποίση αυτοί;

«Χάρτης αξιοπρεπούς διαβίωσης» εμείς.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μόνο χρέος αναγνωρίζει.

Το χρέος μας ως κοινωνία και αριστερά απέναντι στους ανθρώπους που ζούνε σε αυτή τη χώρα, ώστε να μη πεινάνε, να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μπορούνε να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Πρώτα αυτό το χρέος οφείλουμε να ξεπληρώσουμε και θα ξεπληρώσουμε.

Στον κόσμο χρωστάμε, όχι στα funds.

Έχουμε πάρει δάνειο από τους πολίτες το εισόδημά τους, την αξιοπρέπειά τους, το μέλλον τους και σε αυτούς θα το επιστρέψουμε.

Πρώτα θα κοιτάμε πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί, πρώτα θα ξαναστήσουμε το κοινωνικό κράτος και μετά θα κοιτάμε τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια σε δανειστές και τοκογλύφους.

Και ας σταματήσουν να μας ρωτάνε που θα βρούμε τα λεφτά αυτοί που έφαγαν τα λεφτά.

Το είπε αυτό προεκλογικά και ένας εφοπλιστής.

Ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας βρεί να μας φορολογήσει.

Νομίζω πως ήδη σήμερα είναι κάπου προφυλακισμένος.

Και ειδικά μετά από τρισίμισι χρόνια μνημονίου και αποτυχημένων προγραμμάτων λιτότητας, δεν πιάνουν πια και οι εκβιασμοί απέναντι στο λαό.

Διότι όλοι τώρα συνειδητοποιούν ότι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι μονόδρομος για την έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση.

Γιατί όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι δανειακές δόσεις των πιστωτών πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων της χώρας.

Και όχι στη στήριξη των αναγκών μας.

Γιατί γνωρίζουμε ότι το 98% των δανείων επιστρέφει στους πιστωτές.

Για αυτό και παρά το γεγονός ότι επιβαρύνουν το προϋπολογισμό τους με τα δάνεια προς την Ελλάδα, είναι διαρκώς πρόθυμοι να ανανεώνουν το δανεισμό και να μας φορτώνουν με νέα δάνεια και νέα βάρη και νέα μνημόνια.

Ήρθε χθες στην Ελλάδα ο κος Άσμουσεν της ΕΚΤ, να μας πει πόσο καλοί θα είναι μαζί μας και θα συνεχίζουν να μας δανείζουν με τη προϋπόθεση να υπογράψουμε και άλλα μνημόνια και ξεπουλήσουμε τη χώρα στους σωτήρες μας δανειστές.

Προχθές όμως κατά σύμπτωση έληγε ομόλογο 2 δις ευρώ του Ελληνικού δημοσίου, που είχε αγοράσει η ΕΚΤ τουλάχιστον στο ένα τέταρτο της αξίας του.

Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε να το ξεπληρώσαμε στο άρτιο.

Και πήρε τα δανεικά και όπως τα πήρε τα έδωσε στην ΕΚΤ.

Και η ΕΚΤ σε μια μόνο μέρα, την 20ή του Αυγούστου, κέρδισε από τη καταχρεωμένη Ελλάδα κάποια δις ευρώ.

Δεν άκουσα τον πρωθυπουργό, να ρωτά τον κύριο Άσμουσεν πότε θα μας επιστρέψει τα κλεμμένα.

Με αυτά τα χρήματα εμείς θα σιτίζαμε άνεργους, θα στηρίζαμε νοσοκομεία και σχολεία, θα χρηματοδοτούσαμε δωρεάν εισιτήριο για τους άνεργους στα λεωφορεία, αντι να βάζουμε τους εισπράκτορες να κυνηγάνε τα παιδιά που πηδάνε από τα παράθυρα και σκοτώνονται, θα δίναμε βοήθεια στο πονεμένο λαό μας.

Όμως ο κος Σαμαράς, προτίμησε και να το πληρώσει στο άρτιο και να μη βγάλει τσιμουδιά για τη κλοπή.

Να λοιπόν που είναι τα λεφτά.

Και να γιατί λέμε ότι αν βρεθεί μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που θα πεί ως εδώ στους τοκογλύφους, θα έχει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά.

Γιατί, πολύ απλά αν αρνηθούν τη διαπραγμάτευση, όχι μόνο θα χάσουν τα λεφτά τους αλλά θα διακινδυνεύσουν την ίδια τη προοπτική της ευρωζώνης.

Όπως πλέον, παραδέχονται ανοιχτά όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι.

Συνεπώς η λύση για την Ελλάδα, είναι η ακύρωση των μνημονίων και ο τερματισμός της λιτότητας.

Και η λύση αυτή για την Ελλάδα ταυτίζεται με τη λύση για την Ευρώπη.

Όχι για τη Γερμανική Ευρώπη που κοντόθωρα και κοντόμυαλα οικοδομούν οι προστάτες του κ Σαμαρά, οι κ Μέρκελ και ο κ Σόιμπλε.

Αλλά για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Την Ευρώπη της δημοκρατίας, την Ευρώπη των λαών της.

Για αυτό και η πρότασή μας, αποτελεί φάρο και πυξίδα όχι μόνο για τις ελληνίδες και τους έλληνες, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η λύση της διαγραφής χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης για την Ελλάδα και τον Ευρωπαικό Νότο, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ευρώπη και τους λαούς της.

Η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμός κάθε κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Εμείς, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο.

Ένα σχέδιο που χαίρει εκτίμησης και αναφοράς διεθνώς, ως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη καταστροφική πορεία της λιτότητας.

Έχουμε σχέδιο να χρηματοδοτήσουμε την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με moratorium στην αποπληρωμή των τόκων.

Στο πλαίσιο μιας συνολικής και οριστικής ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, στα πρότυπα της λύσης που δόθηκε για την ίδια τη Γερμανία στη διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 και συνετέλεσε στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα των επόμενων χρόνων.

Με την ενίσχυση των Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και την τόνωση της συνολικής εσωτερικής ζήτησης στην οικονομία.

Ώστε να αντιστραφεί αμέσως η ύφεση και να ξεκινήσει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Διότι δεν μπορεί να υπάρξει success story για την Ελλάδα αν δεν ανατραπεί το μνημονίο και η βάρβαρη λιτότητα.

Το μόνο success story για την Ελλάδα είναι η ανατροπή του μνημονίου.

Είναι η εκλογές και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα αποκαταστήσει τη κοινωνική συνοχή και τη πληγωμένη δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι,

Πολίτες της Κέρκυρας.

Όπου βρεθώ και όπου σταθώ, ένα πράγμα με ρωτάνε όλοι.

Θα τηρήσετε όσα λέτε ή θα συμβιβαστείτε κι εσείς, μόλις εκλεγείτε;

Δε θα σας απαντήσω λέγοντάς σας ότι εμείς είμαστε πιο έντιμοι ή ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από τους άλλους.

Θα απαντήσω χρησιμοποιώντας τη λογική και όχι το συναίσθημα.

Εμείς δε θα συμβιβαστούμε, γιατί σε αντίθεση με άλλους, εμάς δε μας κρατάνε από πουθενά.

Δεν μας κρατάνε από πουθενά για να προσποιηθούμε τους διαπραγματευτές.

Δεν μπορούν να μας μεταλλάξουν, για αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε και να μπούμε στο κάδρο της διαπλοκής.

Για αυτό και δεν μπορούνε να βγάλουν πέρα μαζί μας.

Για αυτό και μας φοβούνται.

Και καλά κάνουν και μας φοβούνται.

Μα πιο καλά θα κάνουν να φοβούνται και να υπολογίζουν τον Ελληνικό λαό.

Να υπολογίζουν και να σέβονται την ιστορία του.

Το γεγονός ότι δεν έκανε πίσω σε χειρότερες περιστάσεις από τη σημερινή.

Ούτε και τώρα θα κάνει.

Αυτή τη διαβεβαίωση στέλνουμε από τη σημερινή μας συγκέντρωση στη Κέρκυρα.

Ούτε βήμα πίσω, για την μεγάλη δημοκρατική ανατροπή.

Τα διλλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρα όσο και αμείλικτα:

Ή θα ανατρέψουμε τώρα αυτή τα μνημόνια ή θα σερνόμαστε για χρόνια στη μιζέρια και στην αναξιοπρέπεια.

Η θα πάρουμε τώρα τολμηρές αποφάσεις ή θα ζούμε σε μια χώρα αποικία χρέους, σε μια χώρα που θα στέλνει τα παιδιά της μετανάστες στο εξωτερικό και θα τη διοικούν οι επιθεωρητές της τρόικα.

Ας επιλέξουμε λοιπόν :

Μνημόνια ή δημοκρατία.

Μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη.

Μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία.

Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ!

Για αυτό καλούμε όλες τις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες αλλά και όλους τους έντιμους πατριώτες που βρέθηκαν στη κάλπη της δεξιάς.

Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κρίσιμη μάχη, τόσο πιο ισχυρός και αυτοδύναμος θα είναι ο λαός μας, τόσο πιο ισχυρή η χώρα στη μεγάλη μάχη για την ανάκτηση της κυριαρχίας της στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

Σας καλούμε λοιπόν όλους σε έναν αποφασιστικό, ανυποχώρητο, ανένδοτο αγώνα για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

Για μια κυβέρνηση, ικανή να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλους τους πολίτες.

Ικανή να συσπειρώσει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ριζικών αλλαγών, ώστε να προωθήσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας και του λαού.

Για μια τέτοια κυβέρνηση, ανοιχτή σε συμμαχίες, δημοκρατική, ριζοσπαστική, απλώνουμε το χέρι σε όλους τους πολίτες.

Με μια τελευταία διαβεβαίωση: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, ξέρει και μπορεί.

Μαζί θα τα καταφέρουμε. Θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ