Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ψηφοφορίες μέγιστης ιστορικής ευθύνης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
 

Ψηφοφορίες μέγιστης ιστορικής ευθύνης.
Σημαντικές Τροπολογίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ


Κέρκυρα, 18/12/2013
 
Η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά - Βενιζέλου, πιστή στις καταστροφικές επιταγές της τρόικας, επισπεύδει τις διαδικασίες για την ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων, που ουσιαστικά θα αποτελέσουν το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα φτωχοποίησης, ξεπουλήματος και υποθήκευσης του μέλλοντος του ελληνικού κράτους στις διεθνείς τραπεζικές και οικονομικές ελίτ.
 
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας στενά τις πραξικοπηματικές πρακτικές της κυβέρνησης, κατέθεσε μια σειρά τροπολογιών στο επίμαχο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».
  • Η πρώτη Τροπολογία, αφορά στην επαναφορά -σε πρώτη φάση- του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου 2011, με το εξής σκεπτικό: τα έσοδα που χάθηκαν από τον προϋπολογισμό λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν άνω των 237 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Ιουλίου 2013 η Κυβέρνηση χορήγησε για επίδομα θέρμανσης 82 εκατ. ευρώ. Η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7% δηλαδή 257,39 εκατ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης. Αθροιστικά δημιουργήθηκε μια τρύπα ύψους 340 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ. Άρα λοιπόν, το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ, όχι μόνο οδήγησε τα νοικοκυριά στην υστέρηση της στοιχειώδους θέρμανσης, αλλά δεν είχε και κανένα όφελος για την εθνική οικονομία.
  • Η δεύτερη Τροπολογία, αφορά στην παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με το εξής σκεπτικό: το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και μάλιστα, είδος πρώτης ανάγκης, γι' αυτό η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η ποσότητα των 1.200 Kwh το τετράμηνο, που είναι η αναγκαία ελάχιστη ποσότητα για τις πολύ βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, πρέπει να εξασφαλίζεται δωρεάν, ώστε να μην μένουν συνάνθρωποί μας χωρίς ρεύμα. Για την πιθανόν μεγαλύτερη ποσότητα (μέχρι 2000 κιλοβατώρες) που θα καταναλώσουν, θα πληρώνουν σύμφωνα με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Ποσότητα πέραν αυτής, θα τιμολογείται με την αντίστοιχή τιμή που ισχύει για όλους τους πολίτες.
    Επίσης, όλοι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς την ΔΕΗ των οικιακών καταναλωτών που ανέρχονται σε ποσό μικρότερο του μισού των συνολικών χρεών τους μέχρι σήμερα, να ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.
    Το κόστος της παροχής αυτής μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όχι αποκλειστικά από τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά α) από την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (Μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους [ΜΑΜΚ] (είναι 340 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 60 είναι εντελώς χαριστικά) και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος [ΑΔΙ] (ήταν 125 εκατομμύρια το 2013, θα γίνουν 170 εκατομμύρια το 2014) και β) από την ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας από την αναμόρφωση του ποσού των ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας).
  • Η τρίτη Τροπολογία, αφορά στην παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων,  με το εξής σκεπτικό: η οικονομική αδυναμία των Τραπεζών και η κεφαλαιουχική ανεπάρκειά τους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, μετά την άρση της διενέργειας πλειστηριασμών, να πωληθούν τα δάνεια αυτά προς τρίτους, τα λεγόμενα distress fund, έναντι πολύ μικρού ποσοστού της συνολικής οφειλής, υπό μορφή τιτλοποίησης απαιτήσεων και εκχώρησης δικαιωμάτων.
    Η εξέλιξη αυτή θα μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή χιλιάδων οφειλετών των δανείων αυτών, με την απώλεια της κατοικίας τους, ή οποιαδήποτε άλλη ακίνητη περιουσία κατέχουν, εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων που θα εφαρμόσουν εις βάρος τους οι αγοραστές των δανείων. Θεωρούμε κρίσιμη την προστασία των πολιτών ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους, από τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης ή κύριας κατοικίας του, με δεδομένη την μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μείωση που οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς τις Τράπεζες.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αναγκαιότητα να ενταθούν οι κοινωνικοί αγώνες, ενάντια στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων. Επιμένει στην αναγκαιότητα της άμεσης ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα βγάλει τη χώρα από την παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση.
 
Η ευθύνη όλων των βουλευτών του κοινοβουλίου, είναι ιστορική και τους καλούμε να καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, διότι παγιώνει την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, την ίδια στιγμή, που τα νομικά πρόσωπα και οι οff-shore εταιρείες με πολύ μεγάλη περιουσία, θα πληρώνουν λιγότερο συμπληρωματικό φόρο σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα.
 
Καλούμε την κυβέρνηση της υποταγής, να αποσύρει το αντιλαϊκό και άδικο νομοσχέδιο και να προχωρήσει στη θέσπιση ενός σταθερού, απλού, σύγχρονου, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου