Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Απαιτείται συστηματικός και αυστηρός δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Απαιτείται συστηματικός και αυστηρός δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κέρκυρα, 08/11/2013

Την Τρίτη 5/11, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, εισηγήθηκε στη Βουλή τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το σχέδιο νόμου ενσωμάτωσης δυο κοινοτικών οδηγιών και ενός κανονισμού.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου αφορά μια σειρά διατάξεων που συνδέονται με την διαχείριση και το πλαίσιο λειτουργίας ορισμένων σύνθετων δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση. Τα γνωστά από την αμερικάνικη χρηματοπιστωτική κρίση του 2006 παράγωγα, επισφαλή τιτλοποιημένα προϊόντα, εναλλακτικές επενδύσεις κ.α, αποτελούν κεντρικά σημεία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Με την τοποθέτηση μας αναφέραμε τις πάγιες και σταθερές θέσεις μας, απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρώτον: Η ανεξέλεγκτη κινητικότητα του κεφαλαίου μέσα από κάθε λογής χρηματοπιστωτικούς τίτλους, δημιουργεί τεράστια αστάθεια και πιθανότητα  νέων κρίσεων στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Κάτι το οποίο αποδείχτηκε από τις ίδιες τις εμπειρίες του ελληνικού λαού, μέσα από την άμεση απαξίωση του βιοτικού του επιπέδου την στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην χώρα μας.  Τόσο για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όσο και για το ελληνικό, μια νέα τραπεζική κρίση, σημαίνει νέες πιέσεις πάνω στην κοινωνία για φθηνότερη εργασία προς νέα και χαμηλότερα επίπεδα διαβίωσης.

Δεύτερον: Μέσα από ένα σύστημα δημιουργίας πλασματικών κεφαλαίων, χρήματος και κερδών για τους ισχυρούς, ο τελικός χαμένος θα είναι η ίδια η αξία της εργασίας (μισθοί, συντάξεις, κοινωνικό κράτος) που πιέζεται προς τα κάτω μέσα από το νεοφιλελεύθερο δόγμα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των «από κάτω».

Τρίτον: Αυτό που ουσιαστικά απαιτείται είναι ένας συστηματικός και αυστηρός δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πέρα και έξω από την λογική που θέλει τα τεράστια κεφάλαια των οικονομικά ισχυρών να κινούνται ανεξέλεγκτα προκειμένου να εξασφαλίζουν τα κερδοσκοπικά τους συμφέροντα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουμε να εμμένουμε στην θέση μας, για μια ριζικά διαφορετική συγκρότηση και λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που θα στηρίζει οικονομικά τις πραγματικές ανάγκες των λαών της Ευρώπης και τις αναπτυξιακές δραστηριότητες όλων των χωρών μελών, προς μια πολιτική που θα βάζει τα κέρδη των λίγων κάτω από τη βούληση του ελληνικού λαού για ζωή με αξιοπρέπεια και σαφή δικαιώματα για όλους.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου