Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Εισήγηση Στέφανου Σαμοΐλη επί του προϋπολογισμού 2014.

Η πλαστή θριαμβολογία του Προϋπολογισμού του 2014, εξυπηρετεί τις ανάγκες επιβίωσης της Κυβέρνησης και όχι της κοινωνίας.
 
-          Ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επί του προϋπολογισμού.
-          Σημεία από την εισήγησή του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
 
Κέρκυρα, 26/11/2013
 
Χτες 25-11-13 ολοκληρώθηκε η πρώτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014. Ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, ήταν ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση και τον Υπ. Οικονομικών, τονίζοντας πως είναι προκλητική η άρνησή τους να προσγειωθούν  στην πραγματικότητα της εγχώριας και παγκόσμιας κατάστασης. Το
success story της Οικονομίας, διευρύνεται τώρα με προκλητικό τρόπο στους τομείς των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων, ακόμα και στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πολιτικής!
 
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, ανέφερε:
 
Σύμφωνα με την EUROSTAT, η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση και από τις 28 χώρες της Ε.Ε. σε όρους κινδύνου φτώχειας και στην τέταρτη χειρότερη θέση σε όρους φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Στην προ τελευταία θέση, σε όρους μεριδίου εισοδήματος για το πλουσιότερο 20% προς το φτωχότερο 20% και στην τέταρτη χειρότερη θέση σε όρους εισοδηματικής ανισότητας. Στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ, με βάση τους δείκτες ευημερίας και την ποιότητα ζωής, πριν το Μεξικό, την Πορτογαλία και την Τουρκία, με εξαιρετικά κακές επιδόσεις για την εργασία και τις αποδοχές, τις κοινωνικές σχέσεις, την στέγαση, την υποκειμενική ευημερία και την ποιότητα του περιβάλλοντος.
 
Η ετήσια έρευνα της ICAP, εμφανίζει τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, να έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους κατά 45% μέσα στο 2012. Αναρωτιόμαστε, πώς γίνεται μέσα σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης βαθιάς ύφεσης της τάξης του 6,3% και σχετικά χαμηλών κύκλων εργασιών να εμφανίζει συνολικά κέρδη σχεδόν 50%. Από πού βγήκαν αυτά τα κέρδη; Είναι τα χρήματα, που προέρχονται από το τσάκισμα των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι η περιουσία του ελληνικού λαού, που βίαια τον αναγκάζετε να την απολέσει προκειμένου να την δωρίσετε στους οικονομικά ισχυρούς.
 
Η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, προβλέπει ότι, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,1% το 2014, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8%. Πρακτικά και με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται το ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξάνονται σχεδόν κατά 30 ευρώ. Κάτω απ’ αυτή την καταστροφική διαχείριση της κρατικής φορολογικής πολιτικής, μπαίνει ο στόχος για είσπραξη 2,5 δισ. επιπλέον μέσα στο 2014. Προφανώς, η παραπάνω επιβάρυνση, δεν έχει κατευθυντήρια γραμμή την πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
 
Η διαδικασία δηλαδή της κρατικής αρπαγής της περιουσίας των οικονομικά αδύναμων πολιτών, βαστάει καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχου και Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2013, διενεργούνται περίπου 56 πλειστηριασμοί την ημέρα. Ήδη, μέχρι τον Οκτώβριο ασκήθηκαν πάνω από 156.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 22.000 πολίτες οφειλέτες.

Επιπρόσθετα, σας έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ότι η πολιτική που αποθεώνει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αντλείται αυτό, ούτε οδηγεί την οικονομία σε διαδικασία ανάκαμψης, ούτε βγάζει την κοινωνία από το περιθώριο. Αντιθέτως, λειτουργεί ακριβώς αντίστροφα. Μην αποπροσανατολίζετε λοιπόν το λαό. Πείτε του επιτέλους την αλήθεια.  Πείτε του, ότι παρουσιάζεται ένα πλεόνασμα, που έχει προκύψει από τη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Πρωτογενές πλεόνασμα για εσάς, σημαίνει ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κρατική φοροληστεία, εκμηδενισμένη κρατική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (μόλις 700 εκατ.), απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των μισθών και των συντάξεων, κατάργηση εκατοντάδων δημοσίων φορέων, αδιανόητες περικοπές σε υγεία, παιδεία και ασφαλιστικά ταμεία. Ένα πλεόνασμα, που στο τέλος δεν θα διατεθεί καν για δαπάνες κοινωνικής πολιτικής, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του ξοδεύεται στην αποπληρωμή του χρέους. Το γεγονός ότι έχετε ταυτίσει το πρωτογενές πλεόνασμα, με την κοινωνία της ζούγκλας, δεν θα πρέπει να σας κάνει υπερήφανους, κύριε Υπουργέ. Σταματήστε να συγχέετε την έννοια του πρωτογενούς πλεονάσματος με το πλεόνασμα φτώχειας και την έννοια της ανταγωνιστικότητας με το τσάκισμα της αξίας της εργασίας”.
 
O ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή της κρίσης, είχε προτείνει έναν εναλλακτικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση, τον οποίο οι κυβερνήσεις που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, τα φιλικά τους μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι γνωστοί δημοσιολόγοι των τηλεπαραθύρων και των μνημονιακών επιφυλλίδων, τότε λοιδορούσαν.
 
Εμείς λοιπόν, επιμένουμε να προτείνουμε, κάποιους βασικούς άξονες για μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη και ισχυρή.
 
Πρώτον, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, αναστολή αποπληρωμής των τόκων και αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με επιτόκιο που θα συναρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης στο πρότυπο της διευθέτησης του γερμανικού χρέους με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953. Όμως, η διαγραφή του δημόσιου χρέους από μόνη της δεν είναι ικανή να αναστρέψει την κατάσταση. Χωρίς ακύρωση της πολιτικής της λιτότητας, όπως αυτή προκύπτει από τα μνημόνια που έχετε υπογράψει και χωρίς την αντικατάστασή της με μια δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική, αντιστροφή της πορείας της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει.
 
Δεύτερον, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αύξηση του μισθού των φτωχότερων εισοδηματικών στρωμάτων.
 
Τρίτον, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, ως απαραίτητη για την τόνωση μιας οικονομίας, που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ σε λίγα χρόνια. Όποιος νομίζει ότι, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα έρθουν από μόνες τους, σε μια οικονομία με δημόσιο χρέος 175% του ΑΕΠ και με μια εσωτερική αγορά, που έχει καταρρεύσει τη στιγμή που έχουν μεταναστεύσει εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, με υψηλό ανθρώπινο κεφάλαιο, καταδικάζει τη χώρα να παραμένει στη στασιμότητα.
 
Τέταρτον, να περιέλθουν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, για να μπορέσει να διοχετευτεί χρήμα στην πραγματική οικονομία.
 
Πέμπτον, να συνταχθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, που θα θέτει ως βασικούς στόχους την απορρόφηση του εργατικού δυναμικού και τη μείωση της εργασίας, τη δημιουργία όρων για ισόρροπη βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη, την εξισορρόπηση ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την βελτίωση των όρων εργασίας, και κατ’ επέκταση τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων.
 
Έκτον, να συνταχθεί παράλληλα, ένα ριζικά τροποποιημένο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα δίκαιος και αποτελεσματικός μηχανισμός, που θα αναδιανέμει τους πόρους μέσα στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προτείνει τη δημιουργία περιουσιολογίου ως εργαλείου καταγραφής κινητής και ακίνητης περιουσίας των ελλήνων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχουμε προτείνει την απόσυρση των άδικων και αναποτελεσματικών φόρων περιουσίας, χαράτσια, ΤΑΑ, ΕΤΙΔΕ, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, και την αντικατάσταση τους από ένα φόρο μεγάλης περιουσίας, που θα έχει ένα μεγάλο αφορολόγητο κατά άτομο, και θα ξεκινά από πολύ χαμηλές κλίμακες, οι οποίες θα αυξάνονται προοδευτικά φορολογώντας αυτούς που έχουν την φοροδοτική ικανότητα, και όχι οδηγώντας στην απόγνωση ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας.
 
Έβδομον, να εμπλακεί η κοινωνία, στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Να αναδειχθεί η κοινωνική οικονομία, με τη μορφή των αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων και των παραγωγικών συνεταιρισμών.
 
O προϋπολογισμός του 2014, στην πραγματικότητα, εξυπηρετεί τις ανάγκες επιβίωσης της Κυβέρνησης και όχι της κοινωνίας. Όπως η πολιτική του μνημονίου δεν προϋπολογίζει το κοινωνικό και πολιτικό κόστος, έτσι και ο κυβερνητικός προϋπολογισμός, δεν προϋπολογίζει τις συνέπειες της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.  Όλα αυτά, για την εύνοια των ισχυρών της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατικής αγοράς και την τυφλή υποταγή στα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς καπιταλισμού. Ο προϋπολογισμός του 2014 που παρουσίασε η κυβέρνηση της υποταγής, είναι ένας προϋπολογισμός εκτός τόπου και χρόνου, κοινωνικά άδικος και σκληρά ταξικός και τεκμηριώνεται με πλαστή θριαμβολογία.
Κέρκυρα, 26-11-2013
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου