Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αll inclusive σε όλη την Ελλάδα το δόγμα Σαμαρά - Κεφαλογιάννη

Αll inclusive σε όλη την Ελλάδα το δόγμα Σαμαρά - Κεφαλογιάννη

20/10/2013

Η συνάντηση της Πέμπτης 17/10 του πρωθυπουργού και της υπουργού Τουρισμού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI Travel κο Peter Long στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαίωσε την τεράστια εξάρτηση της χώρας μας από τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα.

Η TUI Travel είναι η μεγαλύτερη εταιρεία tourist operator διεθνώς, και κυρίαρχη επί χρόνια στην Ελλάδα, και στο νησί μας.

Κοινός τόπος του κου Σαμαρά, της κας Κεφαλογιάννη, και του επιχειρηματία διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, ήταν τόσο η δημιουργία νέων «φαραωνικών» ξενοδοχειακών μονάδων σε τουριστικά κορεσμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, κλπ, όσο και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, με πρώτο στόχο τα υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια, στα οποία περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας».

Στην Κέρκυρα, η εταιρεία έχει επιβάλει ως κυρίαρχο το μονοπωλιακό μοντέλο του «all inclusive». Η εμμονή στο all inclusive πλέον ανάγεται από την κυβέρνηση, όχι απλώς σε μονοδιάστατη, στενή αντίληψη περί τουριστικού μοντέλου, αλλά σε πραγματικό νεοφιλελεύθερο «δόγμα». Με κυβερνητική σφραγίδα, το μοντέλο αυτό προωθείται τώρα οριζόντια σε όλη την Ελλάδα. Η χώρα μετατρέπεται σε έναν απέραντο «τουριστικό παράδεισο» για λίγους, και παραδίδεται ολοκληρωτικά στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου. Τις συνέπειες και τις επιπτώσεις, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, τις ζει χρόνια τώρα το νησί μας.

Ούτε όλη η Ελλάδα αδιακρίτως μπορεί να αντέξει τεράστιους οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς, ούτε μπορούν όλα τα δάση και όλες οι παραλίες της χώρας να συμπεριλαμβάνονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Κυρίως, όμως, δε μπορεί να ευδοκιμήσει πολύ ακόμα το παραμύθι του «success story» στον τουρισμό, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, βουλιάζουν στην εξαθλίωση.

Η πληθώρα τουριστικών πόρων στην Ελλάδα επιτρέπει τουρισμό ποιοτικό, πολυθεματικό και επιμηκυμένο σε δωδεκάμηνη βάση, με σεβασμό στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον. Βασική προϋπόθεση είναι η ακύρωση των Μνημονίων, η ανάκτηση στρατηγικών εργαλείων (όπως τα αεροδρόμια) υπό δημόσιο έλεγχο, και η χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου