Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί.

Η ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί.
Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 28η Οκτωβρίου

Η ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί. Η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της αντίστασης αποτελούν μια τρανή απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και παλεύει. Κανένας εχθρός δεν είναι αρκετά δυνατός, καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη μπροστά στη λαϊκή θέληση που εκφράζεται με συλλογικό, οργανωμένο τρόπο και στην λαϊκή αλληλεγγύη. Μέσα από τους αγώνες οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου αντλούν κουράγιο για να δώσουν τις δικές τους μάχες.
 
Η μνήμη όμως της 28ης Οκτώβρη αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό. Ο φασισμός γεννήθηκε μέσα από την τεράστια πολιτική και οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και, σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, αποδείχτηκε ο καλύτερος συνεργάτης των οικονομικά ισχυρών και βύθισε τους λαούς στην φρίκη του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
 
Σήμερα, φασιστικά νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική και πολιτική κρίση αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης. Η ΧΑ ξεπροβάλλει μέσα απ’ το βάλτο που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας, «τσεκουρώματος» του κοινωνικού κράτους και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας: εξαθλιώνοντας ευρύτατα τμήματα της εργατικής τάξης, οδηγώντας στη βίαιη αποδόμηση των μεσαίων στρωμάτων και το 60% των νέων εκτός προοπτικής εργασίας για πολλά χρόνια. Μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που είναι μόνο ο πιο πρόσφατος κρίκος της μακράς αλυσίδας επιθέσεων, μαχαιρωμάτων, τραμπουκισμών, οι πολιτικοί απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας και των συνεργατών με τον κατακτητή επιτίθενται στη Δημοκρατία. Όπως και τότε, ο πραγματικός τους εχθρός είναι ο λαός. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη συμμορία ως συμμορία, κι αυτό σημαίνει απαιτώντας με κάθε μέσο την τιμωρία εγκληματιών, την προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτούμε την εγρήγορση και την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών της πολιτείας, και βέβαια τη δημοκρατική τους ανασυγκρότηση.
 
Απέναντι στο φασισμό της Χρυσής Αυγής ορθώνεται η Δημοκρατία. Αντιστεκόμαστε υποστηρίζοντας τη Δημοκρατία ως το πλαίσιο που κάνει δυνατή την ανάπτυξη των δυνάμεων που επιτρέπουν μια άλλη κοινωνία, και αυτές είναι δυνάμεις εργασιακές, δυνάμεις πνευματικές, δυνάμεις συμμετοχής και αλληλεγγύης. Διεκδικούμε την κληρονομιά της πολιτικής χειραφέτησης προβάλλοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσωπική αξιοπρέπεια, τον σεβασμό του άλλου.
 
Σε όσους, ανιστόρητους και φτηνούς προπαγανδιστές προβάλλουν την ψευδεπίγραφη θεωρία «των δύο άκρων», απαντάμε με κοινωνικούς αγώνες, ενάντια στη συρρίκνωσή της Δημοκρατίας, την παράκαμψη της λειτουργίας του κοινοβουλίου με το νομότυπο τέχνασμα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, τη συστηματική καλλιέργεια του φόβου και της ανασφάλειας, τον άγριο οικονομισμό και νεοφιλελευθερισμό, τη θεοποίηση της αγοράς, την απανθρωπιά της εργασιακής εκμετάλλευσης.
 
Σήμερα, η πιο ουσιαστική πράξη μνήμης και τιμής της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί οι αγώνες σήμερα περνάνε μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν. Περνάνε μέσα από τον αγώνα για μια άλλη πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της λογικής της, τις ανάγκες της κοινωνίας, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια και όχι το κέρδος.
 
Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα την καταστροφή που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας, να διώξουμε κυβέρνηση, τρόικα και μνημόνια.
 
Να σταματήσουμε το σχέδιο εκφασισμού και εξαθλίωσης της κοινωνίας
 
Να οργανώσουμε την ανατροπή για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τον λαό.
 
Και στη φετινή επέτειο ο λαός μας θα εκφράσει με μαζικό και ειρηνικό τρόπο το δικό του ΟΧΙ.
ΟΧΙ στη μνημονιακή πολιτική.
ΟΧΙ στα μισαλλόδοξα κηρύγματα των νοσταλγών του φασισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου