Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η πρόκληση της αυτοδιοίκησης, πρόσκληση για την Αριστερά.

Η πρόκληση της αυτοδιοίκησης, πρόσκληση για την Αριστερά.
Στα Ιόνια νησιά, έξω τα μνημονιακά βαρίδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
από τους δήμους και την Περιφέρεια!

του Θεόδωρου Γαλιατσάτου
μέλους της Γραμματείας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ
Περιφερειακού Συμβούλου Ιονίων Νήσων

Τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε;
Στο πλευρό του λαού για επιβίωση, ανάπτυξη και δημοκρατία,
ή χειροκροτητή και συμμέτοχο σε μνημονιακές και αντιλαϊκές πολιτικές;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, οι οποίες συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, θα αποτελέσουν από κάθε άποψη κορυφαία πολιτική μάχη.

Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι μη προνομιούχοι, βιώνουν μια πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση επίθεση από τα διεθνή και ντόπια χρηματιστικά κέντρα, με εκτελεστές και φυσικούς αυτουργούς το «υποθηκευμένο» πολιτικό προσωπικό του πάλαι ποτέ δικομματισμού με τις σημερινές του εκφάνσεις. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και την αντικατάσταση της μαύρης συγκυβέρνησης από μια κυβέρνηση της αριστεράς, που θα αναλάβει την τεράστια προσπάθεια για την σωτηρία και την επιβίωση του λαού και την δημιουργία νέων αναπτυξιακών προτύπων και προοπτικών για την χώρα. Υπ’ αυτή την έννοια, ως πολιτικός στόχος τίθεται η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να είναι σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, διευκολύνοντας τις λαϊκές δυνάμεις να πάρουν την πρωτοβουλία και δίνοντας διέξοδο στην σημερινή τελμάτωση!

Αν λοιπόν έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές και η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας και του λαού, θα επιδιώξουμε την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών που να σταθούν στυλοβάτες της προσπάθειας εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας, της προσπάθειας για κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση από τις στάχτες των μνημονίων.

Αν πάλι δεν έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές, θα επιδιώξουμε ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελέσουν «χαστούκι» για τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης και να γίνουν καταλύτης των εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην ανατροπή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία προς τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα είναι αγώνας για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα ολοκλήρωση του σχεδίου για τον επαναπροσδιορισμό της σε νέες βάσεις.

Το πολιτικό πρόταγμα θα είναι η ανατροπή των μνημονίων και του «Καλλικράτη», και η αντικατάσταση του από ένα σύνολο νέων ιδεών και θέσεων για την δημιουργία μιας πραγματικά αποκεντρωμένης δημοκρατικής δομής, με κατοχυρωμένες αρμοδιότητες και θεσμοθετημένους πόρους, με απλή αναλογική στην εκλογική διαδικασία, με κατοχύρωση της λαϊκής συμμετοχής και της υποχρεωτικότητας της γνώμης της πλειοψηφίας.

Οι συλλογικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέσα από ανοικτές και δημόσιες διαδικασίες θα αποτελέσουν ασφαλώς και τον άξονα για την επίτευξη της οποιαδήποτε εκλογικής συνεργασίας.

Οι συνεργασίες αυτές πρέπει να έχουν αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά, και φυσικά δεν έχουν θέση σ’ αυτές κόμματα που υπηρέτησαν και υπηρετούν το σύστημα, πρόσωπα που εξέφρασαν και εφάρμοσαν τις αντιλαϊκές πολιτικές, πρόσωπα που «περιγράφουν» την αθλιότητα των μνημονιακών πολιτικών αλλά δεν την καταγγέλλουν!

Κοινά πεδία αυτών των επιδιωκόμενων και προσδοκώμενων συμμαχιών, πέραν της απόρριψης του μνημονίου και του «Καλλικράτη», μπορεί να είναι η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων και κοινόχρηστων αγαθών και υποδομών, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος, η επανάκτηση και η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η προάσπιση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της παιδείας.

Επιλέγουμε, η Αυτοδιοίκηση να δρα μαζί με τον εργαζόμενο λαό για τα προβλήματα του, κι όχι ως το «μακρύ χέρι» των μνημονίων και των ευρωπαϊκών διευθυντηρίων.

Γι’ αυτό η μάχη της αυτοδιοίκησης αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πολύχρωμη Αριστερά, και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ να ξεδιπλώσουν την ενωτική τους πολιτική και να πάρουν την υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, των τοπικών προβλημάτων, στα χέρια τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επίλυση τους και σφυρηλατώντας κατάλληλα τον υποκειμενικό παράγοντα στην προοπτική για μια άλλη, δίκαιη, σοσιαλιστική κοινωνία.

Κι αν αυτό είναι γενικά εφικτό στην Ελλάδα του 2013, στον χώρο μας, στα Ιόνια νησιά, στην Περιφέρεια και τους Δήμους της, η κοινή παρουσία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Αριστεράς μπορεί μετά βεβαιότητος να «γράψει ιστορία», δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που, σε πρώτη φάση, θα διαλύσει τα μνημονιακά κατάλοιπα του περιφερειάρχη και των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και, σε δεύτερη φάση, θα αγωνιστεί μαζί με τους ριζοσπάστες Ιόνιους Πολίτες, με την μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, για την αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων: στην αλληλεγγύη, στην συνοχή, στην εργασία, στην ακρίβεια, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας και παιδείας, στην εναλλακτική οικονομία που έχουμε ανάγκη.

Πρόκληση, λοιπόν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τις τοπικές κοινωνίες για τους μη προνομιούχους Έλληνες πολίτες, πρόσκληση ταυτόχρονα για την Αριστερά να βρει κοινό βηματισμό και να γίνει ο καταλύτης των μεγάλων λαϊκών αγώνων, της αλλαγής των συσχετισμών υπέρ του ελληνικού λαού που υποφέρει και αναζητά την λύτρωση.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ
Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου