Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Σπύρου Πανδή, σχετικά με το θέμα της Λιμνοδεξαμενής Μοσχόπουλου.

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
στις δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Σπύρου Πανδή,
σχετικά με το θέμα της Λιμνοδεξαμενής Μοσχόπουλου.

28/09/2013

Με τις ασθμαίνουσες δηλώσεις του σχετικά με το θέμα της «Λιμνοδεξαμενής Μοσχόπουλου» στη Νότια Κέρκυρα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Σπύρος Πανδής εκθέτει τον εαυτό του, την ΔΕΥΑΚ, την Δημοτική Αρχή, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Ο κ. Πρόεδρος επιβεβαιώνει πλήρως την αναφορά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν, ότι «το έργο έχει μείνει εντελώς αναξιοποίητο και ποτέ δεν ικανοποίησε τους λόγους για τους οποίους είχε αρχικά κατασκευαστεί». Η «μη αξιοποίηση» αφορά έργο που αποπερατώθηκε το 2001 και χρηματοδοτήθηκε με 1.015.400€!
  • Τι όφελος θα έχει η λειτουργία του έργου αυτού; Θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα υδροδότησης όλου του πρώην Δήμου Λευκιμμαίων, λέει ίδιος ο κ. Πανδής.
  • Γιατί 12 χρόνια δεν έχει λειτουργήσει; Διότι χρειάζεται μηχανολογικός εξοπλισμός και δίκτυο διασύνδεσης της λιμνοδεξαμενής με το υπάρχον δίκτυο, λέει επίσης ο ίδιος ο κ. Πανδής.
  • Τι κόστος απαιτείται για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το έργο; Περίπου 200.000-250.000€ είναι η πρόχειρη εκτίμηση της ΔΕΥΑΚ, μας λέει επίσης ο ίδιος ο κ. Πρόεδρος.
  • Ποίου αρμοδιότητα είναι η αναζήτηση πόρων και η ένταξη των υπολειπόμενων εργασιών ώστε να λειτουργήσει το έργο; Του Δήμου Κέρκυρας και της ΔΕΥΑΚ! Οι οποίοι τόσα χρόνια αδυνατούν να βρουν τα απαιτούμενα κονδύλια. Και ο κ. Πρόεδρος εγκαλεί τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή επειδή ρωτά την Κομισιόν ακριβώς αυτό: «Υπάρχει η δυνατότητα της χρηματοδότησης των επιπρόσθετων έργων που χρειάζονται για να αξιοποιηθεί το εν λόγω έργο;» Ερώτημα δηλαδή που θα έπρεπε να το έχει θέσει και να το έχει επιλύσει η Δημοτική Αρχή (πρώην και νυν), ώστε να έχει επιλυθεί το πρόβλημα ύδρευσης του Κάβου και της Λευκίμμης.
Βεβαίως η απάντηση της Κομισιόν είναι η αναμενόμενη: «Ο γενικός κανόνας που διέπει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι ότι καθίστανται επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση της ΕΕ εάν έχουν ολοκληρωθεί και καταστεί λειτουργικά, καθώς και εφόσον εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο εκτελέστηκαν». Αυτό είναι δεδομένο. Αυτή είναι και η κακοδαιμονία που διέπει τα δημόσια έργα στη χώρα μας και στο νησί μας. Ο Δήμος Κέρκυρας έχει 31 ημιτελή έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000-2006), συνολικής χρηματοδότησης 11.736.774,51€. Τα 3 εξ’ αυτών είναι έργα της ΔΕΥΑΚ, με χρηματοδότηση 4.599.590,90€. Προφανώς τα γνωρίζει ο κ. Πανδής. Και γνωρίζει επίσης και την σχετική εγκύκλιο της ΠΙΝ, όπου επισημαίνεται σαφώς ότι «τα ποσά Κοινοτικής Συνδρομής των ημιτελών ή και μη λειτουργικών έργων, που δεν έχουν ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα ανακτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
 
Για τον κίνδυνο, λοιπόν, επιβάρυνσης του Κερκυραϊκού λαού, οι ευθύνες είναι δεδομένες. Η αποστροφή του κ. Πανδή ότι… «η ερώτηση προς την Κομισιόν του κ. Χουντή, ή αυτών που τον έβαλαν να ρωτήσει, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κερκυραϊκού λαού», είναι τουλάχιστον άτοπη. Κατ’ αρχάς, η ερώτηση βασίζεται σε στοιχεία, σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας και τον βουλευτή Στέφανο Σαμοΐλη, ο οποίος έχει κάνει ταυτόσημη ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από 15/5/2013 (χωρίς τότε η ΔΕΥΑΚ ή ο Δήμος Κέρκυρας να ευαισθητοποιηθεί και να απαντήσει). Οι απαντήσεις που έλαβε επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα αναφέρουμε, και αποτέλεσαν το έναυσμα και την τεκμηρίωση ώστε το θέμα να τεθεί στην Κομισιόν. Με σκοπό την επίσημη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης. Αλλά και διότι, κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την Αριστερή λογική και αντίληψη, το συμφέρον του Κερκυραϊκού λαού απαιτεί διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Απαιτεί τα χρήματα να «πιάνουν τόπο» για τον σκοπό που δόθηκαν και να παράγουν έργο για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Ένα εκατομμύριο ευρώ «πεταμένα» σε μια λιμνοδεξαμενή επί 12 χρόνια, και η Λευκίμμη να μην έχει ύδρευση, αυτό είναι προς το συμφέρον του Κερκυραϊκού λαού, κ. Πανδή; Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ έργα ανολοκλήρωτα του Δήμου Κέρκυρας, είναι προς το συμφέρον του Κερκυραϊκού λαού;
 
Θέλουμε να είμαστε σαφείς: Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να ζητηθούν. Υπόλογοι υπάρχουν και πρέπει να λογοδοτήσουν. Και ο Κερκυραϊκός λαός να απολαμβάνει τις παροχές για τις οποίες πληρώνει. Με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα, με χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με δημόσιο έλεγχο. Αυτές τις αρχές υπηρετούμε ως ΣΥΡΙΖΑ, και θα επιμένουμε να τις υπηρετούμε.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου