Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης - Μήνυμα εγρήγορσης και κινητοποίησης.

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης - Μήνυμα εγρήγορσης και κινητοποίησης.

21/09/2013

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης (21/9), που καθιέρωσε ο ΟΗΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει μήνυμα εγρήγορσης και κινητοποίησης για την αποτροπή νέων πολέμων στην ταραγμένη περιοχή μας, πριν απ’ όλα στη Συρία.

Πάντα και διαχρονικά, ήταν πρωτοπόρα η συμμετοχή της Αριστεράς στα φιλειρηνικά και αντιφασιστικά κινήματα των λαών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η μετατροπή της Ελλάδας σε σταθερό παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη αποτελεί συστατικό της εναλλακτικής, αριστερής κυβερνητικής του πρότασης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια σύγχρονη εθνική στρατηγική δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από μια στρατηγική ουσιαστικής αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, μέσα από την υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης, ενεργητικά φιλειρηνικής, εξωτερικής πολιτικής. Μια στρατηγική ειρήνης και διαλόγου με όλους τους λαούς, και ιδιαίτερα με τους γειτονικούς, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ. Στις σημερινές συνθήκες, η εξωτερική πολιτική καμίας χώρας δεν μπορεί να είναι εθνοκεντρική ούτε εθνικοαπομονωτική.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία του πολέμου. Είναι μια πολυδιάστατη αντίληψη για την ασφάλεια, πολιτική, οικονομική, οικολογική, ανθρώπινη. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη μέσω του αφοπλισμού πυρηνικού και συμβατικού. Για ειρήνη με δικαιοσύνη, δημοκρατία και πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καλούμαστε να αναπτύξουμε, με κάθε δυνατό τρόπο. το φιλειρηνικό και αντιρατσιστικό κίνημα στη χώρα μας. Να συμβάλουμε σε μία πολιτική λύση για την κρίση της Συρίας και για την υλοποίηση της πρότασης-απόφασης του ΟΗΕ για την μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Να εργαστούμε για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ειρήνης και μη βίας, ιδιαίτερα στους χώρους της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Να θωρακίσουμε τη νέα γενιά της πατρίδας μας απέναντι στα κηρύγματα του μίσους, στα φασιστικά και εθνικιστικά κηρύγματα των νεοναζί.

Συστατικό του σύγχρονου αγώνα για την ειρήνη είναι και η καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, της εξουδετέρωσης της φασιστικής απειλής που εκπροσωπεί στη χώρα μας η Χρυσή Αυγή, η οποία ήδη βαρύνεται με δολοφονίες μεταναστών αλλά και πρόσφατα του Έλληνα πολίτη και αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Αφιερώνουμε τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ειρήνης στη μνήμη του αδικοχαμένου Παύλου.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου